PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

;:223 Masz rację, Januszu - faktycznie 'gafnęłam się ' :oops: :oops: :oops: . Sorry ;:180

/ Jak się człowiek śpieszy, to się :evil: cieszy /
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Katarzynko, załóż sobie konto w fotosiku, wtedy twoje zdjęcia jako anonimowe (jak w tej chwili) nie zostaną wykasowane nagle i bez ostrzeżenia z ich serwerów. Kiedy fotosik "czyści" swoje zasoby, w pierwszej kolejności kasuje zdjęcia należące właśnie do ... nie-wiadomo-kogo. A wtedy w naszym wątku zostają puste dziury, zamiast takich wspaniałych zdjęć :(
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
sylwekw

Post »

Zdjęcia robicie piękne.
Ciągle nie miałem okazji na dobrą sesję fotograficzną (byle jakich zdjęć ptaszków już więcej nie chcę pokazywać - raz wystarczyło).
Za to wreszcie obrobiłem się z filmikiem.
Będę teraz kolejno dodawał do tego postu krótkie filmiki (max 2 minutowe).
Niektóre z prośbą o pomoc w identyfikacji a niektóre zidentyfikowane. Nie tyle chodzi mi o czystą identyfikacje co bardziej o dyskusję (podobnie jak ma to miejsce ostatnio w stosunku do ptaszków na zdjęciach innych autorów), aby znaleźć w nich coś charakterystycznego to pozwoli określić gatunek. Bo jak wiemy sa takie gatunki, które sa bardzo podobne do innych i albo jakaś jedna charakterystyczna cecha (niekoniecznie tylko wyglądu) rozstrzyga co to jest albo niestety dopiero cały zestaw cech (wygląd, poruszanie się, sposób i miejsce pobierania pokarmu i odgłosy) pozwala określić gatunek.

I tak sobie pomyślałem, że teraz kiedy jest zima i w naszych ogródkach nudno to ptaszki nadal są ciekawym tematem.

Zmniejszyłem obraz do małych rozmiarów i troszkę skompresowałem aby nie obciążać Wam łączy.
Pliki są w formacie wmv (Windows Media Player).
Mam nadzieję, że jakość i rozmiar są wystarczające aby je sobie obejrzeć ale gdyby np do identyfikacji potrzebny był większy rozmiar lub jakoś to mogę też zamieścić ale wiadomo, że wtedy plik się znacznie powiększy.

Gdy już dodam ostatni filmik to napiszę .. żebyście nie musieli zgadywać czy jeszcze coś będzie czy już nie :-)

Miłego oglądania

Na początek Dzięcioł Duży (plik około 3,5 MB)
Obrazek

A teraz Rudzik (tylko około 30 sekund ale za to większy obraz - około 3,8 MB)
Obrazek

"Pierwszy nieznany" do identyfikacji (około 2,8 MB - gdyby potrzebny do identyfikacji był większy obraz to proszę o sygnał.)
Nie mogę rozstrzygnąć co to jest tak na 100%. Powiedziałbym, że to zięba (samica) ale nie pasuje mi ten pasek na tyle głowy i karku (właściwie to taki lekko podwójny pasek) na dodatek jasny (biały) wzorek na boku skrzydła jest nieco odmienny niż u zięby. Dwie książki o dokarmianiu i obserwacji ptaków w ogrodzie nie przekonały mnie. Muszę jeszcze przepatrzeć dobrze "ptaki Europy" Larsa Jonssona ale w tej to jest tyle tak bardzo podobnych do siebie ptaków, że już całkiem można się zgubić. Mam też samca zięby (tu trochę mniej wątpliwości) ale to na drugim filmiku pokażę.
Proszę też zwrócić uwagę, że ostatnie kilka sekund pokazuje ptaszka, który jest bardzo podobny do tego głównego ale ma nieco odmienny wzór na skrzydłach.
Po kolejnych analizach dochodzę do wniosku, że chyba ten ptaszek w ostatnich kilku sekundach filmiku to jest samica zięby (kiepsko widać bo już szarówka wieczorna była) a główny bohater filmiku to chyba jednak coś innego.
Obrazek

A tak przy okazji to się pochwalę, że buduję właśnie dwa karmniki. Co prawda mam już kilka różnych kupnych ale coś mnie tak wzięło, żeby zrobić jeszcze samemu taki który by spełniał moje oczekiwania a jednocześnie był fajna ozdoba ogrodu na przyszłość. Jak skończę to się pochwalę efektami.

Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Sylwku - ty się nie przejmuj różnymi wielkościami - tylko dawaj wszystko co masz. Fajnie sie te Twoje filmiki ogląda - naprawdę. Fakt, że szczegóły (ubarwienia ptaka) trudno dostrzec - ale mamy przecież zimę i to jest zrozumiałe.
Jeżeli chodzi o zagadkę, to wystarczyło tylko przelecieć parę stron tego wątku do tyłu lub "być na bieżąco" i zagadka była by rozwiązana.
Byłeś bardzo, bardzo blisko - to jest właśnie samica zięby jer (właściwie są tam dwie). Samczyk ma na głowie i "plecach" ciemny kapturek. Porównaj zdjęcia (z atlasem, internetem). Natomiast ptak na samym końcu filmu wydaje się być samicą "zwykłej naszej" zięby - ale w tym przypadku trudno to na 100 % orzec - musiał by być dokładniejszy film. Oba ptaki (samice jera i zięby) są do siebie bardzo podobne - najlepiej jak sam rozstrzygniesz.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Reposit-10

Post »

Świetne filmiki ! Szczególnym rarytaskiem jest dzięcioł ! ;:7

Ale stołówkę to masz, Sylwku, pięciogwiazdkową :lol: ;:63

Czekam na dalsze ;:65
sylwekw

Post »

O proszę, nie spodziewałem się, że już tak z rana ktoś tutaj zajrzy.
Zatem kontynuuję (póki rodzinka się nie pozbiera z łóżek) dalej tym poście.

Karpek zatem zaraz przyjrzę się bliżej w książkach tej ziębie jer (wstyd mi, że nie skojarzyłem i nie poznałem w postach powyżej).

Amlos - dzięki za uznanie, ale tak pisałem jeszcze im dobudowuję

I czekam aż mi się uda sfilmować takie zamieszanie jak nieraz miałem okazje zobaczyć - z 10 dzwońców, z 5 sikorek, 2-3 zięby, kos i coś tam jeszcze - a wszystko jednocześnie buszujące po karmnikach.

A tu kolejny do rozpoznania .. choć pewnie będzie trudno bo jakość marna mimo, że zrobiłem większy obraz (i jest około 7,5 MB).
Na dodatek jak dla mnie to przynajmniej z 5 albo i 10 gatunków bym znalazł które pasują do tego wyglądu :-)
Obrazek

Będą na filmikach jeszcze:
samiec zięby (chyba to on),
dzwońce,
sikorki,
grzywacze,
kosy,
sierpówki,

Pełzacza (ogrodowego albo leśnego - trudno je odróżnić) miałem tylko ze 2 sekundy więc poczekam aż uda mi się go sfilmować dłużej.
Muszę jeszcze złapać w kadr kowalika - bo przychodzi ale tylko wtedy gdy kamera nie jest gotowa :-)
No i będę polował na jakieś inne nowe gatunki.
Reposit-10

Post »

:( :( Nie mogę odtworzyć - widzę tyle :

"Nie można odnaleźć strony sieci Web
HTTP 404 " itd ...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

A czym dokarmiacie ptaki. U mnie pszenicę i proso wyrzucają na śnieg.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Amlos pisze:Może to pleszka ,
Wygląda na to, że tak :D Chociaż ta moja miała bardziej pomarańczowy brzuszek, ale może to dla tego, że na tle śniegu kolor wygląda ładniej :wink: Niemniej jednak bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Erazm pisze:A czym dokarmiacie ptaki. U mnie pszenicę i prosi wyrzucają na śnieg.
Pszenica i żyto są u mnie totalnie ignorowane. Za to słonecznik znika, jak błyskawica. :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Reposit-10

Post »

Hmmm ... Jakubie, nie przeczytałeś postu z poprzedniej strony, w którym Karpek mnie 'wyprostował' :oops:
To nie mogą być pleszki ;:14 i jak dobrze sugeruje Karpek, prawdopodobnie to rudziki do Ciebie przylatują .

Przepraszam za pomyłkę ;:180

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudzik_zwyczajny
sylwekw

Post »

Amlos pisze::( :( Nie mogę odtworzyć - widzę tyle :

"Nie można odnaleźć strony sieci Web
HTTP 404 " itd ...
Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłem, wkradła mi się jedna spacja za dużo w nazwie pliku.

A jeśli chodzi o dokarmianie to ja w swoich karmikach mam dużo różnych ziaren, wielu z nich nawet nie rozpoznaję ale tak jak pisałem tutaj w Holandii dokarmianie ptaków jest bardzo popularne i mieszanki specjalne dla ptaków ogrodowych można kupić w wielu sklepach.
Ja mam jeden swój ulubiony. Tam jest kilka różnych zarówno mieszanek jak i pojedynczego typu ziaren - wszystko na wagę więc mogę sobie wybrać jak tylko sobie chcę.
Sypię też trochę na ziemię, bo np. zięby wolą brać pokarm z ziemi choć karmnikiem też nie gardzą.
Na słonecznik mam oddzielny karmnik troszkę oddalony od tych, które pokazuję na fotkach. Też znika szybko i jest najczęściej okupowany przez dzwońce.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

evluk na pokazanym przez Katarzynka dużym rozmiarowo zdjęciu można się wyraźnie przyjrzeć, moim zdaniem nawet weryfikując z zdjęciami jakie zamieściłaś to są tam właśnie samce i samice dzwońca, co do sikorki z w miarę dobrego zdjęcia można poznać po kształcie czapeczki na głowie i intensywności jej połysku. :wink:
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Faktycznie, rudziki są już tak pomarańczowe, jak te co widziałem, więc pewniakiem to one :D Dziękuję raz jeszcze :D
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

U mnie jedzą tylko słonecznik,orzechy i ryż.Wszystkie inne ziarna wyrzucają z karmnika.Te inne ziarna to kasza jęczmienna,proso,kukurydziana,pszenica,owies,płatki owsiane,ale nic się nie zmarnuje,bo te wyrzucone zjadają gołębie.
Z ich obecności raczej nie jestem zadowolona,bo balkon mam cały zapaskudzony,ale jest zimno i każdy ptak chce jeść.
Od kilku dni na drzewach siedzą stada kwiczołów i kosy.Położyłam jabłka,ale chyba boja się zejść na ziemię.Na ziemi leży gruba pokrywa śniegu.
Gawronom wysypuję w mroźne dni psi suchy pokarm .Jedzą chętnie.Myślę,że im nie szkodzi skoro żyją tym co znajdą w śmietniku.
U nas do wczoraj był taki mróz,że smalec wymieszany z orzechami i słonecznikiem zamarzł na kość.Sikorki nie mogły go w ogóle jeść.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Jakiś rudzik desperat zimuje w Polsce ? Na Podkarpaciu nawet nie próbują .
Pszenica , owies , proso i kasze to pokarm np. dla wróbla domowego , synogarlicy i trznadla . Przylatują jeśli ziarno wysypie się na ziemi , na otwartej przestrzeni . Wróbel mazurek wcina słonecznik , orzechy , inne tłuste nasiona i słoninę . Wróbel domowy jest bardziej płochliwy od mazurka i niezbyt chętnie gości w karmnikach , za to mazurki je okupują i wywalają zwzięcie niepotrzebny ( dla nich ) balast .

Pozdrawiam , kozula .
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”