Teresat - w ogrodzie
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Teresat - w ogrodzie
Teresat-u nas się nieco ociepliło i dziś już nie pada,powinno dojść na jutro "prawie na Orawę".Gdzie się ten biedny Baal tak poparzył,wszedł do ciepłego popiołu z ogniska czy grilla?bo chyba kamienie na których leżał z jednym z psów aż tak się nie rozgrzały?Życzę mu szybkiego powrotu do pełni sił.Malwy w moim mieście w większości stłuczone deszczem i wyłożone,na działce u kolegi,że tuż pod ścianą domku jeszcze się trzymają, ma żółtą,ale były i inne.
Prześliczna,pięknie wybarwiona kępka miodunki.Ciekawe jak to jest,że malwy mają różne odcienie?
Prześliczna,pięknie wybarwiona kępka miodunki.Ciekawe jak to jest,że malwy mają różne odcienie?
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
BarWo, stokrotka6, witajcie i dziękuję za odwiedziny
Ewo, nie wiem, gdzie Baal się tak poparzył.
To musiało być bardzo gorące, bo do dzisiaj ma problemy z chodzeniem. Właściwie tylko do miski i kuwetki.
A tak to cały czas leży.
Dziękuję za życzenia powrotu do zdrowia.
U mnie nadal zimno, tyle, że pada z przerwami.
Malwy podwiązałam bo nie wytrzymały naporu takiej ilości wody i wiatru
Miodunka rośnie w zupełnym cieniu od północnej strony szopki.

Ewo, nie wiem, gdzie Baal się tak poparzył.
To musiało być bardzo gorące, bo do dzisiaj ma problemy z chodzeniem. Właściwie tylko do miski i kuwetki.
A tak to cały czas leży.
Dziękuję za życzenia powrotu do zdrowia.
U mnie nadal zimno, tyle, że pada z przerwami.
Malwy podwiązałam bo nie wytrzymały naporu takiej ilości wody i wiatru
Miodunka rośnie w zupełnym cieniu od północnej strony szopki.
- teresat
Zakwitły martagony. Młodziutkie roślinki, ale już mają po jednym lub dwa kwiaty.

- EwkaEs
O i jeżówka też zakwitła!
- teresat
Słabo kwitną przemarznięte tej zimy róże pnące.
Rabatowe po przesadzeniu też nie mogą się zebrać.

Na swoje stałe miejsca czekają na razie w doniczkach nowo zakupione zioła:
- tymianek cytrynowy, mięta jabłkowa, mięta pomarańczowa, szałwia ananasowa, szałwia melonowa, bazylia, stewia

Zakwitła pierwsza dalia

i łososiowy oleander

Rabatowe po przesadzeniu też nie mogą się zebrać.
Na swoje stałe miejsca czekają na razie w doniczkach nowo zakupione zioła:
- tymianek cytrynowy, mięta jabłkowa, mięta pomarańczowa, szałwia ananasowa, szałwia melonowa, bazylia, stewia
Zakwitła pierwsza dalia

i łososiowy oleander
- EwkaEs
Teresat-jakieś wielkie ziołowe zakupy,ja kupiłam w OBI miętę mandarynkową(tylko taka była),szałwii ananasowej i melonowej nie znam.Stewia to zakup internetowy?I jeszcze pytanko,nieco powyżej przy miodunce to bluszczyk kurdybanek taki okazowy?Jak łapki Baala-czy lepiej?
- teresat
babuchna, tak, to jest ślaz piżmowy
Ewo, ziołowych zakupów w całości dokonałam na all. W wątku "polecani użytkownicy all" podałam nick sprzedającego i link do jego stronki. Gospodarstwo specjalizuje się w ziołach.
Baala nóżki już zdrowe i w dowód wdzięczności za opiekę w czasie choroby, przyniósł mi dorodną myszkę.
Na zdjęciu przy miodunce jest widoczny wspinający się bluszcz zimozielony (chociaż zupełnie po lewej stronie zdjęcia, tak w połowie jest widoczny listek kurdybanka) .
Bluszczyk kurdybanek u mnie występuje jako chwast. Ale jest tak śliczny, że pozwalam mu zarastać łyse miejsca.
W przyszłości mam co do niego plany

Ewo, ziołowych zakupów w całości dokonałam na all. W wątku "polecani użytkownicy all" podałam nick sprzedającego i link do jego stronki. Gospodarstwo specjalizuje się w ziołach.
Baala nóżki już zdrowe i w dowód wdzięczności za opiekę w czasie choroby, przyniósł mi dorodną myszkę.
Na zdjęciu przy miodunce jest widoczny wspinający się bluszcz zimozielony (chociaż zupełnie po lewej stronie zdjęcia, tak w połowie jest widoczny listek kurdybanka) .
Bluszczyk kurdybanek u mnie występuje jako chwast. Ale jest tak śliczny, że pozwalam mu zarastać łyse miejsca.
W przyszłości mam co do niego plany

- teresat
Kwitną floksy, jeżówki i nasturcje

zakwitła tez jedna lilia orientalna. Reszty nie ma. Pewnie znalazł sie jakiś ziemny amator cebul

zakwitła tez jedna lilia orientalna. Reszty nie ma. Pewnie znalazł sie jakiś ziemny amator cebul

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teresko piękne kolorki w Twoim ogrodzie Ślicznie kwitną Ci floksy i jeżówka świetnie się prezentuje na tle kamiennej ściany
widzę, że dopiero zaczyna kwitnienie, więc jeszcze długo będzie cieszyć swoimi kwiatuszkami.

- EwkaEs
Teresat-jak szlachetnie się prezentują te śnieżnobiałe floksy!Pewnie pchną.A jeżówka dopiero zaczyna kwitnienie podczas gdy u nas niestety kończy.
- teresat
Witajcie AGNESS i Ewo
Jeżówka już kwitnie "pełną parą"
Na razie nie mogę pokazać jej zdjęć, bo zostawiłam w ogrodzie aparat i przyszła ulewa
Co dalej, wiadomo
Białe floksy pachną bardzo intensywnie, słodkim, upajającym zapachem zwłaszcza po południu i wieczorem.
Przylatują do nich wielkie dzienno/nocne motyle (nie wiem jak się nazywają) i ssawką długą na 10 cm wybierają nektar.
To są ostatnie tegoroczne zdjęcia floksów, bo zostały już ścięte i przesadzone na miejsca stałe.

Ogarnęła mnie ostróżkowa pasja i zakupiłam na all różne kolory ostróżek, wszystkie (oprócz białej) z białym oczkiem.
A wczoraj w markecie zakupiłam szafirową z czarnym oczkiem. Ta kwitnie, jak się uda z aparatem to zrobię fotkę.

Jeżówka już kwitnie "pełną parą"
Na razie nie mogę pokazać jej zdjęć, bo zostawiłam w ogrodzie aparat i przyszła ulewa

Co dalej, wiadomo

Białe floksy pachną bardzo intensywnie, słodkim, upajającym zapachem zwłaszcza po południu i wieczorem.
Przylatują do nich wielkie dzienno/nocne motyle (nie wiem jak się nazywają) i ssawką długą na 10 cm wybierają nektar.
To są ostatnie tegoroczne zdjęcia floksów, bo zostały już ścięte i przesadzone na miejsca stałe.

Ogarnęła mnie ostróżkowa pasja i zakupiłam na all różne kolory ostróżek, wszystkie (oprócz białej) z białym oczkiem.
A wczoraj w markecie zakupiłam szafirową z czarnym oczkiem. Ta kwitnie, jak się uda z aparatem to zrobię fotkę.

- EwkaEs
Teresat-no to proszę opisz jakie to masz ostróżki.Wszystkie.
- teresat
Ewo,
zakupione ostróżki to jeszcze pisklęta i mają być w kolorach:
- pełna lawendowa z białym oczkiem
- pełna biała z czarnym oczkiem
- pełna różowa z białym oczkiem
- pełna błękitna z białym oczkiem
- pełna granatowa z białym oczkiem
co z nich wyrośnie, zobaczymy w przyszłym sezonie
ponadto zakupiłam kwitnącą szafirową ostróżkę z czarnym oczkiem
a w ogrodzie już kwitła w tym roku ciemno niebieska z białym oczkiem i błękitno liliowa (zdjęcia w wątku)
Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam żółtą naparstnicę też pisklę, zobaczymy czy będzie żółta oraz pierwiosnek VIALA

zakupione ostróżki to jeszcze pisklęta i mają być w kolorach:
- pełna lawendowa z białym oczkiem
- pełna biała z czarnym oczkiem
- pełna różowa z białym oczkiem
- pełna błękitna z białym oczkiem
- pełna granatowa z białym oczkiem
co z nich wyrośnie, zobaczymy w przyszłym sezonie

ponadto zakupiłam kwitnącą szafirową ostróżkę z czarnym oczkiem

a w ogrodzie już kwitła w tym roku ciemno niebieska z białym oczkiem i błękitno liliowa (zdjęcia w wątku)
Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam żółtą naparstnicę też pisklę, zobaczymy czy będzie żółta oraz pierwiosnek VIALA

- EwkaEs
Ciekawa musi być żółta naparstnica,ale przekonamy się za rok.Jestem ciekawa czy moje różowe i fioletowe się wysiały?