Leśny ogród Elli - 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

miaaa pisze: Elu jak byś była następnym razem to polecam również Jaskinię Raj :D
W tej pięknej jaskini byłam przed laty ;:228 Teraz też chcieliśmy ją zwiedzic, ale okazało się, że bez rezerwacji nie wejdziemy :( Miałam nadzieję, że w listopadzie jest większy luz, nie ma tylu turystów i uda się wejśc bez problemu, cóż mam nauczkę na przyszłośc....Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

babi52 pisze:Elu zrobiłam sobie spacer po Twoim ogrodzie,uroczy.Rośliny dorodne i pięknie skomponowane.Wapiennych skałek szczerze Ci zazdroszczę.Podziwiam ogród i umiejętności fotograficzne.Fotografia 3 z Twojej ostatniej wycieczki to cudo.Elu w Twoim wątku jest informacja że gnojowice robi się z paproci.Możesz coś bliżej powiedzieć na ten temat.Jak się ją robi i jakie rośliny nią podlewa.Elu też mam leśny ogród.Jak dojdę jak się wkleja na tym forum zdjęcia założę własny wątek.Pozdrawiam .Kaśka
Witam Cię Kasiu serdecznie w moim leśnym ogrodzie :wit
Obrazek
Cieszę się, że i Tobie się on spodobał :wink: Dzięki za miłe słowa ;:180
Mieszkam na Jurze, więc wapienie można na polu znaleźc....są za darmo.... ;:109 .....przynajmniej częśc ;:113
Skoro masz leśny ogród, to pewnie i kłopoty z nim związane masz podobne....permanentna susza...., to główny problem, czyż nie :?: :evil:

Moje umiejętności fotograficzne pozostawiają jeszcze wiele do życzenia, ale trenuję
i nawet czasem coś fajnego mi wyjdzie..... przypadkiem.... ;:113 Obrazek

Co do gnojówek z innych roślin, to proporcje i przygotowanie mają byc takie same, jak w przypadku gnojówki z pokrzywy.

Gnojówka z paproci - Orlicy pospolitej. Zastosowanie

Obrazek
http://mlodziez.erys.pl/index/?id=14294 ... 06971900a4

Opryskuje się rośliny na przedwiośniu przeciwko mszycom. Pomaga zwalczać czerwce i mszyce na roślinach ozdobnych w domu.
Nierozcieńczoną stosujemy na glebę przeciwko ślimakom. Można polewac nią kompost, wzbogaca go w potas.

Gnojówka z paproci - Narecznicy samczej. Zastosowanie

Obrazek
http://www.swiatkwiatow.pl/narecznica-s ... id323.html

Opryskuje się rośliny na przedwiośniu przeciwko mszycom. Pomaga zwalczać czerwce i mszyce na roślinach ozdobnych w domu.
Nierozcieńczoną stosujemy do oprysków zimowych przeciwko bawełnicy koróweczce i misecznikom.

Bardzo jestem ciekawa Twojego ogrodu, czekam na fotki :wink: :D
Jeśli będzie Ci potrzebna pomoc przy wstawianiu zdjęc, daj znaz na P.W. :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

liska pisze:Eluś piękne zdjęcia :)
Izuś staram się, staram :wink: .....majstruję przy aparacie, przestawiam i nawet coś mi z tego majstrowania wychodzi.... :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ellaa pisze:staram się, staram :wink: .....majstruję przy aparacie, przestawiam i nawet coś mi z tego majstrowania wychodzi.... :wink:
Elu, wychodzi, wychodzi...
I to całkiem fajnie. :wink:
Ja też muszę zimą dokładnie zapoznać się z możliwościami mojego, bo dotychczas nie było zbyt czasu.
Tylko na czym będę trenować ? :roll:
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Elu dzięki za informacje o "nalewkach" z paproci. Oj tak,tak susza to wieczny problem.Całe lato czuję się jak strażak,każdą wolną chwilę spędzam z sikawką w ręce.Zapach sosen i śpiew ptaków rekompensuje mi te niedogodności.Druga niedogodność to zacienienie ogrodu,ale jak pisze mój ulubiony Stefan Buczacki "jeśli nie byłoby cienia ogrodnik musiałby go wytworzyć". Na zacienionych miejscach sadzę rośliny cieniolubne takie jak ukochane hosty,paprocie,rododendrony.naparstnice.Tak Elu każdy minus można przekuć na plus.Tylko to wieczne podlewanie jest nie do przeskoczenia.Pozdrawiam.Kaśka
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gabriela pisze: Ja też muszę zimą dokładnie zapoznać się z możliwościami mojego, bo dotychczas nie było zbyt czasu. Tylko na czym będę trenować ? :roll:
Ja mam ściągę na płycie CD i to jest problem :evil: Łatwiej byłoby zabrac podręcznik drukowany w plener, a tak muszę dopiero w domu szukac odpowiedzi na moje pytania....a niech to.....kto to wymyślił :evil: :evil: :evil:
Na czym będziemy trenowac, ano.....na czym sie da.... bo do wiosny, to nam, to czego się nauczyłyśmy latem, z główek wywietrzeje.... :wink: :;230
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam ściągę na płycie CD i to jest problem Evil or Very Mad
To może tą ściągę wydrukować. :D Ale wtedy byś musiała chyba chodzić z wózeczkiem na który by leżały segregatory ;:198 ;:112
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

harwi pisze:
Ja mam ściągę na płycie CD i to jest problem Evil or Very Mad
To może tą ściągę wydrukować. :D Ale wtedy byś musiała chyba chodzić z wózeczkiem na który by leżały segregatory ;:198 ;:112
Wiolu fajnie, że wpadłaś.....wiedziałam, że to forum, to kopalnia pomysłów.....różnych i różnistych.... ;:109
Patent z drukarką też mi chodzi po głowie......;:109
Dobrze, że mi podszepłaś te segregatory.....muszę się w nie zaopatrzyc...... ;:112 tylko, qurczę wózka żadnego już nie mam, bo moje dziewczyny dawno z niego wyrosły....;:112...... , ale za to mam pojemny bagażnik......;:112 ;:109 ;:172
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

babi52 pisze:Elu dzięki za informacje o "nalewkach" z paproci. Oj tak,tak susza to wieczny problem.Całe lato czuję się jak strażak,każdą wolną chwilę spędzam z sikawką w ręce.Zapach sosen i śpiew ptaków rekompensuje mi te niedogodności.Druga niedogodność to zacienienie ogrodu,ale jak pisze mój ulubiony Stefan Buczacki "jeśli nie byłoby cienia ogrodnik musiałby go wytworzyć". Na zacienionych miejscach sadzę rośliny cieniolubne takie jak ukochane hosty,paprocie,rododendrony.naparstnice.Tak Elu każdy minus można przekuć na plus.Tylko to wieczne podlewanie jest nie do przeskoczenia.Pozdrawiam.Kaśka
Kasiu - bardzo proszę :D 'Częstuj' swoje roślinki 'nalewkami', niech im idzie na zdrowie :wink:
U mnie podobnie, można lac wodę i lac, a wszystko przelatuje jak przez sito :evil: Dlatego staram się jak mogę poprawiac warunki glebowe przez wymianę tego suchego piaseczku na coś żyznego. Ściółkuję ziemię, co naprawdę daje dobre rezultaty, ziemia znacznie wolniej przesycha :D
Ptaki, las, żywiczne powietrze, bliski kontakt z naturą, to coś czego inni mogą nam tylko pozazdrościc :wink:
Ten 'minus' (toż to WIELKI + dla hostomaniaka :wink: ), zacienienie :?: :shock: , to coś czego mi w moim leśnym ogrodzie brakuje i nad czym ubolewam, bo też właśnie hosty umiłowałm sobie jak żadne inne rośliny :( U mnie, niestety, działalnośc, pod którą większośc sosen została wycięta :pogon :cry:
Ja Ci Kasiu właśnie tego cienia, zdecydowanie zazdraszczam ;:228 , tak jak pisze Twój ulubiony autor, musze go dopiero wytworzyc :wink:
Czekam niecierpliwie na twój ogród hostowo, paprociowy :wink:

Trochę moich hostowych 'przedszkolaków' :wink:

'Pidmont Gold'
Obrazek

'Fire and Ice'
Obrazek

'Striptease'
Obrazek

'Great Expectations'
Obrazek

'June'
Obrazek

'Dream Queen'
Obrazek

Cosik fotosik odmawia dzisiaj współpracy :roll:
Inne fotki później :wink:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Elu piękne to twoje hostowe przedszkole a gatunki :shock: miodzio :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jolciajci pisze:Elu piękne to twoje hostowe przedszkole a gatunki :shock: miodzio :lol:
Oj miodzio, miodzio....już się 'oblizuję' na dorodne kępiska, takie przynajmniej, jak moje stare 11 - letnie hosty.... ;:8
..... ale kiedy to będzie..... ;:151
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Szybko Elu, szybko.
Bo hosty rosną bardzo szybko i za dwa lata już będą dorodne kępiska. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Szybko Elu, szybko.
Bo hosty rosną bardzo szybko i za dwa lata już będą dorodne kępiska. :wink: :lol:
Oby to były prorocze słowa....bo niektóre, to straszne 'żółwice' :roll:....ale mam trochę 'dopalaczy'.....'naleweczki' i takie tam.... :wink: ;:109
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ktoś mnie wołał??? :lol: :lol: :lol:

No dobrze, wpadłam tu popatrzeć na zdjęcia, a nie "nalewkować", ale o nalewkach też mogę poczytać, nawet tych z mchu i paproci :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Ktoś mnie wołał??? :lol: :lol: :lol: No dobrze, wpadłam tu popatrzeć na zdjęcia, a nie "nalewkować", ale o nalewkach też mogę poczytać, nawet tych z mchu i paproci :wink:
Jak to się mówi....nie wywołuj wilka z lasu..... :wink: No i wywołałam....Naleweczkę......i bardzo mi miło, że tu wpadłaś,
witaj :wit

Czytaj, czytaj i zapisuj, Obrazek to wyjątkowe przepisy................
......................mikstury przyrządzane przy pełni księżyca :wink:........Obrazek (to ja - ogrodowa :wink: )

.....mają magiczną, ogrodową moc ......ObrazekObrazekObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”