Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maakita-zdjęcia z Czernej to Marty były.I masz rację nie wszystkie opisane prawidłowo. Klasztor zrujnowany nie był.Do Czernej podałam tylko literaturę z którą może i warto się zapoznać.
W Krzeszowicach lata temu robiliśmy w pałacu inwentaryzację niestety z piwnicami po Domu Dziecka łącznie, a panią mgr która miala nas instruktorów młodych pracowników pod zbyt natarczywą opieką wyslaliśmy na rehabilitację, udalo się, po zabiegach była tak wykończona,ze mieliśmy popołudnia dla siebie.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Witam z kawą Obrazek!
Nie mogę się napatrzyć na fotki. Cudnie. A propos stringów. Znacie góralskie określenie? Nici w rzyci. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam...
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewusiu wiem, że to były zdjęcia Marty, zrobiłam taki odstęp pomiędzy tym, co do Ciebie napisałam, a taką moją wędrówką sentymentalną natchnioną wątkiem, która była już przede wszystkim do gospodarza i jego wszystkich gości. No i dzięki za literaturę, będę polować na te pozycje, bo tak naprawdę choć się tam wychowałam mało wiem o okolicy. A to temat rzeka. Dlaczego inwentaryzacja niestety z piwnicami?
Ostatnio widziałam na allegro wystawiony pałac Potockich.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maakita, w tych piwnicach oprócz pająków i szczurów wielkości pólrocznego kota były pozostalości ziemniaków rozłozone wraz z gliną na alkohol.Nie dojedli w jednym roku, kto by wyrzucał?W następnym roku była następna piwnica.Kolega do brodzenia w tym świństwie miał wodery, a mnie się do gumowców wierzchem nalewało.Straszny smród.Poza tym wszelkie odpadki zamiast na kompost wylewało się do piwnic i pałacowych i w części gospodarczej. Były też tam świnki w jednym z budynków, kury i nawóz, szmaty, butelki, resztki węgla, drewna.
Park za to bardzo miło wspominam.
Wiesz,że schody gdańskie z pałacu w Krzeszowicach są w Collegium Maius w Krakowie?Widziałam stare zdjęcia jednak w Krzeszowicach wyglądały lepiej, było więcej miejsca.Dobrze,że je Karol Estreicher uratował, były przez Niemców wywiezione w czasie wojny.
Awatar użytkownika
hektores
100p
100p
Od: 14 paź 2008, o 10:35

Post »

Obrazek
Piękna Salamandra plamista cudo
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa nie miałam o tym pojęcia (i o schodach i obierkach), masakra. Nigdy tam nie byłam w środku, moja mama była tam w dzieciństwie na finale jakiegoś konkursu na jakiejś sali lustrzanej (jest coś takiego?).
Za to ogród choć zaniedbany wciąż cudo.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze: Mam dużo zdjęć z Kalwarii Zebrzydowskiej, która jest niedaleko.

To ja poproszę o te fotki z Kalwarii Zebrzydowskiej.
Byłam w ubiegłym roku i jestem zauroczona.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marta :D

Miłego dzionka życzę ;:79
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ja tylko na sekundę, bo w pracy :( Ale nie mogłam wytrzymać :)

Ewa - jak gdzieś się pomylę, to koniecznie mnie popraw - ja tylko oglądam, fotografuję, trochę doczytam, ale to Ty jesteś specjalistką :D

Co do Czernej - prócz Klasztoru który stoi jak stał, wokół jest ogromny teran, kiedyś otoczony murem (teraz zrujnowanym) i na tym murze właśnie sfotografowałam paproć. Ruin jest więcej - widać wyraźnie rysy starych zabudowań klasztornych, nawet na moich zdjęciach. Kapliczki, pralnia i inne. Ale faktycznie - to raczej ruiny zabudowań przyklasztornych, nie klasztoru. Jestem mało precyzyjna.
Zobaczcie np. tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasztor_w_Czernej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Diabelski_Most

Maakita - akurat cytowane przez Ciebie zdjęcie, to - dałabym sobie głowę uciąć - nie jest pozostałość mostu diabelskiego. Z tego co pamiętam, to było gdzieś raczej pod kamieniołomem, więc z zupełnie innej strony. Muszę jechać sprawdzić :)

To natomiast:
Obrazek
to na 100% most diabelski.

Ten film to Jasminum :)
Jak byłam to nie strzelali :( A miałabym ochotę zobaczyć jak to wygląda. Dziękuję za wspominki i opowieść o moście - uwielbiam takie historyjki (tą o moście znałam, ale pewnie nie wszyscy słyszeli, a warto :twisted: )

Aska - "nici w rzyci" ! :;230 W zestawieniu ze zdjęciami Ewy - boskie! :;230

Hektores - tej salamandrze zrobiłam chyba 10 zdjęć, zanim wyszło jak chciałam. Cierpliwa była na szczęście :)

Tija, Rivendel, Tajga, November - miło Was wiedzieć ;:1

Ściskam Was wszystkich razem i każdego z osobna. I zmykam. Do wieczorka :D Zrobimy wycieczkę do Kalwarii :) mam nadzieję że Ewa się dołączy ze swoimi zdjęciami :D
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ewa - co to są wodery?? Takie wysokie kalosze pod same pośladki?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto musisz to koniecznie sprawdzić, bo nie jestem pewna na 100%. Taka ciekawa jestem. Z jednej strony wydaje mi się, że to jest arkada od mostu, z drugiej to coś za cienkie jest. Pamięć ludzka jest jednak zawodna. Co do strzałów to ja też nigdy nie widziałam tylko słyszałam. Kiedyś jak byłyśmy dziećmi weszłyśmy w strefę rażenia (za szlabany) i nic...Po prostu ta strefa jest tak na wyrost, tam nawet stał dom. Bliżej bałyśmy się podejść.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wodery to kalosze do samej góry nogi, takie dla wędkarzy.Poprawiam teraz prace ze Studium Podyplomowego i trudno mi się będzie oderwać, ale wieczorem Kalwarię wyślę na pewno.
Jasminum mam do oglądania w komputerze, możemy się jakos umówić-pozyczę. Ojciec Marek dostal na imieniny w zeszłym roku od ojca Piotra, też benedyktyna tylko z Wielkopolski, coraz to o coś z tego filmu pytał, a ja nie widziałam go w kinie,ale nie wpadł na tozeby mi zaproponować pozyczenie swojej płytki.No i słuchacze ze Studium mi gdzieś to ściągnęli.Uroczy film.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artykuł Brykowskiej z kiepskiej jakości z powodu papieru zdjęciami mam w pracy na Kanoniczej, sprawdzę chyba dopiero w poniedziałek.
Fakt,że zabudowania gospodarcze były obszerne, a nie używane i są zrujnowane na dużym obszarze. Most Diabelski widziałam też w książce o mostach historycznych.
Brat otpowiedzialny za internet w Czernej pisze lektura przez ó-widzaiałaś?
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewusiu jak tam gdzieś na początku zaczęłam czytać Twoje wypowiedzi wydawało mi się, że Twoja opowieść i film to jedno.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto, sliczne zdjęcia Lanckorony, a juz zdjęcie w okna pensjonatu Twojej znajomej to sam miód jak chodzi o moje upodobania pejzażowe. Mnóstwo się dzieje w Twoim wątku! Wpadne znów wieczorem.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”