Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mrówki w ogrodzie
Ja pozbyłam sie mrówek posypując mrowiska proszkiem do pieczenia, skuteczność 100%, a przy tym tanio i ekologicznie
-
- 50p
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
Mrówki w kompostowniku
Witam, niedawno (tydzień temu ) założyłam kompostownik. Niestety zauważyłam, że kręcą się przy nim mrówki i obawiam się ze tworzą sobie w nim gniazdo. Kompostownik jest w 2/3 zapelniony chwastami, które wyplewiłam przed posianiem trawnika. Czy te mrówki bedą jakąś przeszkodą czy raczej nie? Jeśli tak to co powinnam zrobic?
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.
wszyscy tylko sypiecie i sypiecie różnymi proszkami a nikt nie wspominał o aksamitkach!!!!
aksamitki mają właściwości odstraszające mrówki i ja swego czasu miałem mrowisk na ogrodzie, porozsadzałem ładnie aksamitki i mrówki znikły. od tamtej pory ich nie widziałem na ogrodzie.
polecam aksamitki chociaż trochę śmierdzą ale właśnie to je odstrasza a przy okazji kolorowo jest:):):)
aksamitki mają właściwości odstraszające mrówki i ja swego czasu miałem mrowisk na ogrodzie, porozsadzałem ładnie aksamitki i mrówki znikły. od tamtej pory ich nie widziałem na ogrodzie.
polecam aksamitki chociaż trochę śmierdzą ale właśnie to je odstrasza a przy okazji kolorowo jest:):):)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mekarzowice gmina Czarnocin pińczowski
:P Dawniej w Kazimierzy Wielkiej mieszkałem ale na wieś się przeniosłem w doskonale miejsce ze storczykami w lesie i na łące , można powiedzieć ze wszędzie mam blisko, w wolnych chwilach zajmuję się florystyką, zwiedzam sobie rezerwaty i ciekawe miejsca na Ponidziu a czasami nawet znajduję bardzo rzadkie roślinki
a co do piwonii to możliwe ze jest to kwestia gleby -u mnie jest zwiezła lessowo-gliniasta piwonie rosną ogromniaste

- Hanka 1
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Zapytałam o Ponidzie,bo ta nazwa jest mi bardzo bliska.Co prawda trochę dalej od Kazimierzy Wlk z nurtem Nidy a bliżej tam gdzie Nida wpada do Wisły-to moje dzieciństwo i wczesna młodość i zapamiętane "cofki Nidy" jak szła duża woda na Wiśle.Teraz z wnuczkami nieraz tam jeżdżę aby przewiozły się promem to dla nich taka egzotyka.
A piwonii to Ci pozytywnie zazdroszczę.Ostatnimi laty nie mogę się nacieszyć ich kwiatem.Dużo jest pąków a nich mrówek i nie rozwijają się tylko zasychają.Taka już uroda mojego ogrodu na ziemi pozaklasowej,chociaż nawiozłam moc ziemi ogrodniczej ale to chyba wszystko mało.W Twoich stronach ziemia urodzajna to i efekt nasadzeń inny.
A piwonii to Ci pozytywnie zazdroszczę.Ostatnimi laty nie mogę się nacieszyć ich kwiatem.Dużo jest pąków a nich mrówek i nie rozwijają się tylko zasychają.Taka już uroda mojego ogrodu na ziemi pozaklasowej,chociaż nawiozłam moc ziemi ogrodniczej ale to chyba wszystko mało.W Twoich stronach ziemia urodzajna to i efekt nasadzeń inny.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Haniu, to że pąki na piwoniach czernieją i zasychają powoduje prawdopodobnie szara pleśn a nie mrówki.
W tym roku musisz je co najmniej trzykrotnie co dwa tyg. opryskać środkami grzybobójczymi.
Pierwszy raz, gdy zaczynają sie rozkładać liście na łodydze i ostatni raz przed wybarwianiem się pąków kwiatowych.
W tym roku musisz je co najmniej trzykrotnie co dwa tyg. opryskać środkami grzybobójczymi.
Pierwszy raz, gdy zaczynają sie rozkładać liście na łodydze i ostatni raz przed wybarwianiem się pąków kwiatowych.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Mrówy na działce...
Mam wszędzie mrówy...pod każdą donicą, kamieniem,nawet pod agrowłókniną. Co robić, co robić? Jak nie dopilnuje to robią mi kopce prawie, jak kret! Co je tak zachęca do tego aby się u mnie osiedlać? Czy też u was są w takich ilościach???