Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Post »

Tak. Czyli twierdzisz że lepiej jak się ubije bo wtedy trudniej będzie mu wrócić..? hmm.. niby logiczne. :D

Niemniej jednak łatwiej będzie mi uchronić 120 metrów żywopłotu podlewając go wodą z tym czymś. Jak w nocy przychodziły na jesień to zjadały nawet 10-15 sadzonek w jeden dzień. Nie mogę sobie pozwolić na takie straty. Odstraszę od żywopłotu i niech uciekają przez pułapki.

Te polecane przez Was supercaty mam już przygotowane. Dwie sztuki na chwilę obecną i poluję na okazję na kolejne jeśli gdzieś będą. Jak pojawią się kopce i korytarze to będę montował. Ciekaw jestem czy rzeczywiście dają radę. 8-)
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurczę, 120 metrów żywopłotu to faktycznie nie lada wyzwanie - powodzenia ;:134
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Przyznam tez że jak są łowne koty to wybijają je niemiłosiernie. Mam w domu rodzinnym dwie czarne kotki (typowe dachowce). Wyglądają tak samo dla zmylenia. Tylko moja Mama je odróżnia. Tato kiedy liczył truchła.

W jeden sezon:
około 60 kretów, około 100-120 myszy/nornic/karczowników, jaszczurki męczą ale nie przynoszą.. silniejsza połowa nawet przeżywa jak już im się znudzą, ptaki często zjadają ale i przynoszą - było ich (przyniesionych) niestety około 20 sztuk. Próbowały sił z sójką a nawet bażantem.

Tak więc u Rodziców jak i u sąsiadów nie ma problemu z tym co wyżej.. jednak zwiększyła się populacja turkucia co jest chyba konsekwencją tych kocich działań bo nigdy z turkuciem problemu nie było. Tym już oczywiście nie są zainteresowane.

jednak wszędzie musi być równowaga.. nie można za bardzo w jedną ze stron iść.
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Koty są dobre, ale mają wady. ;:224
Jak mawia klasyk "Kot musi kosztować...." Jak się ma kota to trzeba go też nakarmić, zadbać o jego zdrowie, dać schronienie.Ja tego nie chcę, nie nadaję się do opieki nad zwierzętami.To jest obowiązek a ja nie jestem obowiązkowy, dlatego wolę sztuczną broń w postaci pułapek. One nie potrzebują opieki.
Co do turkucia, u mnie jest tego tyle że w każdej chwili idę na zamówienie i przynoszę ile sztuk chcesz.Ale u mnie jst specyficzna sytuacja bo mam obok stadninę z padokiem i górami obornika, tym samym obornikiem mam pole nawożone a wszyscy wiedzą jak działa akurat obornik koński na turkucie. ;:145
Ale u "normalnych" ogrodników niestety tam gdzie wyeliminuje się kreta jest zaraz problem z turkuciem.
Kret zapewnia ochronę przed tym "mutantem" bo go zjada. ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Baltazar - Sześćdziesiąt kretów?! Na jakim areale? Bo zaraz na zawał zejdę...

FreGo - Przez 10 lat nie było śladu kreta w moim ogrodzie i turkucie się nie wprowadziły - musi coś innego je jeszcze zżerać, może jeże? Wiem, że turkucie są w okolicy, bo jak była tu mała powódź bodaj 5 lat temu, to te obrzydliwce masowo przemieszczały się z terenów zalanych w górę, czyli właśnie w moim kierunku, jednak z jakiegoś powodu do mnie nie dotarły. Robiłam im zdjęcia około pół kilometra od mojego siedliska żałując, że nie mam przy sobie miotacza płomieni (albowiem lubię zwierzęta, ale robactwa nie zniesę). Może być też tak, że poległy na polu pszenżyta po drodze, gdzie rolnik pewnie nie żałuje insektycydów ;)
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Aż z ciekawości włączyłem geoportal aby sprawdzić ich zasięg i wychodzi mi w przybliżeniu że jest to 2,5 hektara. Przy czym są to kotki więc raczej trzymają się domu. Zasięg powiększa fakt, że z tyłu działki nie ma domów więc tam się często same zapuszczają w sady i wloką w pyszczkach zdobycze w ramach podziękowania. :roll:
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

O, w pyszczek kreta... To u mnie będzie pewnie 40 najmarniej, czyli nawet w połowie drogi nie jestem, tylko ledwo założyłam buty :D Dzięki za info!
Ja też mam koty, oczywiście, a do tego siedem psów, ale kotom najczęściej nic się nie chce, a mój najbardziej bojowo wobec kretów nastawiony pies nie jest w stanie patrolować całego terenu naraz (na razie ma na koncie dwa krety, zawsze coś). No nic, sprawdzam swoje pułapki, a Tobie życzę owocnego podlewania i wyłapywania uciekinierów ;)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :D
Uwielbiam Was :!:
Zawsze mnie podniesiecie na duchu i rozśmieszycie ;:138
Zwłaszcza Kabomba ;:196
Drewniane podłogi oryginalne i przestrzeń pod spodem ;:224
I mięciutkie ściany ;:306
Zawsze chciałam w starej chałupie mieszkać i mam ;:306
Ależ te koty i psy leniwe :!:
Kabomba zdradzisz w jakich okolicach mieszkasz :?:
Albo na wschodzie albo kieleckie lub Bieszczady. :lol:
Tam najwięcej takich chałup.
U nas taki archaiczny dom to rzadkość.
Jeden szaleniec kupił , rozebrał ,przeniósł i zmontował z powrotem podobny / szachulcowy dom nieopodal. ;:224

FreGo
U nas podobnie , wyrzucamy truchła za płot na pole , rzadko się zdarza ,że coś dłużej leży.
Nawet szczur kiedyś znikł po jednej nocy.
Ale to nie z lenistwa ,tylko system kwater smętarza dla zwierząt / ptaków już mamy zapełniony.
Mój Z. ma gołębie ;:oj Więc jest co zakopywać.
Współczuję niefortunnego sąsiedztwa masy końskiego obornika i turkuci.
Musisz lepiej reklamować swoje przynęty dla wędkarzy to Royceroyce'a sobie kupisz ;:306
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czy możecie wrócić w tym wątku do merytorycznych wypowiedzi? Będziemy wdzięczni za daną możliwość dotarcia zainteresowanym do sensownych i poszukiwanych wypowiedzi w temacie zamiast przekopywania się przez nie zawsze trafione wypowiedzi. :idea: :)
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Trzynasty krecik na liczniku, w pułapce żywołapce pod arbuzami. Tyle tylko, że to jakiś wymoczek - maks. 2/3 długości ciała poprzedników i o dobrą połowę chudszy (sądząc po masie pułapki myślałam, że wyciągnę z niej ropuchę, taka była lekka). Teraz więc dopiero padł na mnie blady strach, bo wychodzi na to, że te dwanaście poprzednich kretów to były osobniki dorosłe, a podrostki nadal buszują pod ziemią. Ile ich jeszcze będzie, oto jest pytanie ;:145
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :D
U mnie na razie same dziury nornic niebezpiecznie blisko tunelu. ;:108
Chyba je poczęstuję różowymi ziarenkami , aż mnie korci ;:65
Jeszcze nigdy do żywołapki nie złapałam. ;:224
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

U mnie kretów niewiele ,turkuci masa, :evil: kocham krety szanuje każde kretowisko.Nornice i te inne, dziura na dziurze ale nie potruje bo czyjeś koty wędrują ;:224 Żyje w zgodzie z naturą bez wielkich zbiorów warzywnych.A jeszcze te pomarańczowe potworki i ażurowe ziemniaczki,hmm pycha ;:192 ;:113
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka
Ja tez się staram ekologicznie.
Ale mnie przerastają już te trudności wszelakie.
Zanim jakąś trutkę wysypię trzy razy się zastanawiam.
Mamy jeżyki i koty /które dokarmiam/ Nigdy się jeszcze kotek nie zatruł /przynajmniej nic nie zauważyłam/
Mówisz o stonce :?:
Muszę luknąć na swoje ziemniaki ,na razie pod kątem ślimaków tylko sprawdzam. ;:14
Moje linki
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Czternasty krecik w żywołapce. Na pewno nie ostatni, bo już po złapaniu go i ponownym przetrząsaniu pułapek po kilku godzinach miałam w nie napchaną ziemię. To się chyba nigdy nie skończy - czego nie uda mi się złapać, to się na wiosnę rozmnoży i licznik zacznie od zera.
(W zgodzie z naturą to nawet jaskiniowcy nie żyli, a z ludzi współczesnych to raczej nikt, tak uczciwie, nie może się posługiwać tym wyświechtanym frazesem. No i ja na przykład też staram się w miarę możliwości nikomu w życiu nie szkodzić, ale od podziwiania kopców kreta i pasków na stonce wolę jednak moje "ogromne zbiory warzywne").
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Ja na razie poluję.. ale na supercaty. Strzeliłem za 97 zł dwie pułapki + ten zestaw do robienia otworów z tą pałką. ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”