Mój ogród niepokazowy cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2

Post »

Halszko, jakie cudne kolorowe liście! ;:215
Bardzo mi się podoba bukiet różnokolorowych wrzosów posadzonych wespół. ;:138 W ogóle to masz dużo różnych wrzosowisk. ;:333
U mnie ich nie ma i nie będzie, bo musiałaby działka być z gumy , a nie jest. ;:224

Pogoda się u mnie zbiesiła i po wczorajszy słonecznym dniu dzisiaj od rana deszcz i wiatr. ;:222 Aż się boję, co będzie jutro, a mamy trochę daleko na cmentarze. ;:oj

Tobie życzę słonecznego święta i dobrego całego tygodnia. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko, jesienne ujęcia ogrodu ;:215 Dzięki chryzantemom masz jeszcze bardzo kolorowo. Nawet borówka pięknie się przebarwiła na czerwono. U mnie niektóre stoją już zupełnie gołe. Za to na trawniku coraz więcej sprzątania, bo krzewów liściastych przybyło, a z lasu też co nieco spada :roll:
Ciepłej i słonecznej pogody na jutro ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie Kochani :wit
Czas tak szybko ucieka, już listopad się rozgościł i zapowiada niepewną pogodę, chmury, mżawki i chłody ;:174 Dlatego każdy dzień ze słoneczkiem witamy z radością i chcemy wykorzystać na ostatnie prace w ogrodzie. Oby jeszcze było trochę tych pięknych dni.

Soniu, wnuki nam rosną szybko, tylko my ciągle młodo się czujemy ;:306 Myślę, że w każdej miejscowości można znaleźć ciekawe, malownicze zakątki i to jest piękne.

Lucynko, mam tylko cztery wrzosy, w tym jeden składający się z trzech sadzonek. Wszystkie one rosną pomiędzy rododendronami. Bardzo jestem ciekawa jak przetrwają zimę. Czy zakwitną w przyszłym roku ;:7 jak dotąd nie miałam z nimi zbyt dobrych doświadczeń.
Dziękuję za dobre życzenia, świąteczny dzień był pogodny, choć wcześniej pogoda była w kratkę.

Dorotko, dziękuję za pochwały i życzenia ;:180 U mnie też liści co niemiara, żeby chociaż spadły wszystkie naraz :wink: Niestety co się posprząta z trawnika, to nowe spadną. M wpadł na pomysl aby zbierać liscie kosiarką i takie rozdrobnione wrzucać do kompostu. Może to niezbyt ekologiczne, ale dość szybko idzie.

Ostatnie zdjęcia z ogrodu. Znów chryzantemy :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mimo zapowiadanych opadów życzę Wam miłej niedzieli :D i niech szybko wraca słońce ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Piękna kolekcja chryzantem.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć podziwiam piękne ujęcia kwiatów ,masz super chryzantemy u mnie się im nie podoba zawsze taki wyciągnięte i nierozkrzewione pomimo obcinania,może za sucho im u mnie,ptaki wodne łabędzie super a to zdjęcie wnusi na tle białego łabędzie mega. ;:138 ;:138 :tan
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Halinko ;:196 :wit Ależ piękne kadry pływających ptaszysków.
Antosia fajna dziewczynka ,a jaka poważna ;:306 Jak prawdziwa modelka :wink:
Ależ cudny przekrój ptaków ,czy dobrze myślę ,że masz szare łabędzie ?
To ja teraz wiem ,czemu u nas było mało w tym roku tych ptaków ,wszystkie do Ciebie odleciały ;:306
;:138 Jestem na stacjonarnym komputerze jakie te ujęcia są rewelacyjne ,zdjęcia -wykonanie przepiękne .
Ileż kwitnień jesiennych ,no bajka .
Super ,że pokazujesz ,a jak zamknęłaś już sezon porządków na działce?
U mnie od września ,gdzie było już prawie czyściutko jest masakra ,trzeba sprzątać liście,
rabata różana zarosła badziewiem takim co się rozsiało eh .
Mokro ,bo pada ciągle no koszmar.
A teraz jeszcze chyba będą robić jakieś odwodnienie lekkie działki więc coś rozkopią no nie :(
A sił coraz mniej .
Halinko dużo zdrówka ;:196 ,w takim otoczeniu jak Twój ogród być musi :D a przyroda ciut dalej zapewne coś fantastycznego.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Chryzantemy w ogrodzie przydomowym to naprawdę wspaniała sprawa! ;:215
Wychodzisz z domu i podziwiasz cudne kolorowe plamy, które teraz spełniają ważną rolę na coraz bardziej opustoszałych rabatach do niedawna tak pełnych życia. ;:303
Inaczej rzecz się ma z działkami, które o tej porze roku widzi się tylko od czasu do czasu, ;:131 dlatego zdecydowałam pozbyć się przerośniętych chryzantem, by zwolnić miejsce dla innych, letnich bądź wczesnojesiennych kwiatów. ;:108
Pogoda jest taka że całkowicie zniechęca do opuszczenia ciepłego mieszkania, a mam jeszcze trochę roboty na działce. Czekam na lepsze dni. Tylko czy się jeszcze takich doczekam... ;:218

Zdrówka dla Was i słonecznych dni, Halszko, byś mogła długo jeszcze cieszyć się pięknymi kwitnieniami. ;:167 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Halszko, śliczne chryzantemy. Jak dla mnie, takich kolorowych ujęć wciąż zbyt mało pokazujesz i proszę o więcej :D
A ta ze zdjęcia poniżej, po prostu ;:167 Ciekawa jestem czy wraz z okwitaniem jej kwiaty jaśnieją, czy zachowują to różowe muśnięcie na płatkach?

https://i.postimg.cc/ydYFZ9nF/image.jpg
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne relaksujące zdjęcia z pleneru. Z łabądka bardzo urokliwe. a najbardziej to Antosia :)
No wiem, że jesteś królową chryzantem. Wszystkie masz przepiękne.
Ja wczoraj przesadzałam taka fioletową, co u ciebie na 3 zdjęciu . Przesadziłam, bo kompletnie się pokładała .
A taka piękna , że szkoda aby tak leżała na rabacie. chyba tuje dają jej za duży cień. A ona chyba lubi bardziej słoneczne miejsce. To teraz takie dostała. Mam nadzieję, że przeprowadzka jej posłuży :)
Czy ten czerwony krzew to trzmielina ?
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A ja z innej beczki. :) Jakie masz doświadczenie z wrzosami? Czy żyły u Ciebie dłużej niż rok po zakupie?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie mili goście :wit
Dziękuję wszystkim, za odwiedziny i miłe wpisy ;:180
Ja ciągle w niedoczasie ;:65 Jak pogoda dopisuje, to mam inne obowiązki, jak mam wolny czas to pada, kradnę chwile na prace ogrodowe i z niepokojem patrzę na czekające jeszcze zadania.
Jeszcze ostatnio mam jakiś urodzaj na gości. Nie żebym nie lubila gości, ale radość ze spotkań rodzinnych mąci świadomość uciekających pogodnych dni :wink:

Loki, dziękuję to moje ulubione kwiaty, a raczej jedne z ulubionych ;:306

Jolu, dzięki za pochwały i miłe słowa ;:167 A jeśli chodzi o wysokość i pokrój chryzantem to zależy głównie od odmiany. Widocznie masz odmiany średnie i wyższe. A niskie kulki tworzą odmiany samokrzewiące. Nawet ich nie trzeba przycinać.

Bogusiu, tak mi się fuksem trafiły te łabędzie, a że to bardzo spokojne i niepłochliwe ptaki to mogłam podejść blisko z telefonem. To nie to samo co obfocić sarny, ale i tak - powiem nieskromnie - jestem zadowolona z efektów :D
Nie znam się na łabędziach, ale spotkana nad wodą pani na moje pytanie o te szare zdziwiona odpowiedziała pytaniem "a nie zna pani bajki o brzydkim kaczątku???"
To może one mają takie młodzieżowe odzienie i wkrótce zbieleją ;:7
Antosia jakoś nie chce się uśmiechać do zdjęć ;:306
Dzięki Bogusiu za słowa uznania i zdrówko, które każdemu jest potrzebne więc życzenie z serca odwzajemniam ;:196

Lucynko, u Ciebie na działeczce tyle przecudnych kwiatów, że i bez chryzantem też pięknie ;:215 A parę wcześniejszych masz na osłodę :lol: Dziękuję Lucynko, i Tobie również życzę słoneczka i ciepła, byś mogła wszystkie prace doprowadzić do finału ;:196

Dorotko, ta chryzantema z czasem lekko jaśnieje, aczkolwiek dalej jest różowa.
Postanowiłam się dokładniej przyjrzeć i faktycznie najstarsze kwiatki są prawie białe.
Obrazek
Obrazek

Same kwiatki są bardzo ładne. Ma niestety pewną małą wadę - jest na tyle wysoka, że trzeba ją podwiązywać, a jak się to zrobi zbyt późno to jej pędy się wykrzywiają i nie wygląda to najlepiej. Ja niestety zawsze prześpię odpowiedni moment ;:223
Dzięki Dorotko za ciepłe słowa, ciągle brak mi czasu na nowe wpisy, to i zdjęć nie za wiele wstawiam :wink:

Aniu, dzięki, ale chyba trochę przesadziłaś :;230 Ciągle mam jakieś chryzantemowe porażki :D Teraz właśnie reanimuję dwie w doniczkach, bo nikną w oczach :(
Chryzantemy najlepiej się czują na słońcu, teraz ta Twoja będzie miała lepiej ;:333 ale i tak musisz ją przywiązać lekko do patyka, bo jest dość wysoka.
Ten czerwony krzew, o który pytasz to borówka.

Wandziu, te wrzosy na nowej prostokątnej rabacie to nowe nabytki. W donicy przy garażu od trzech, a moze nawet czterech lat mam wsadzone 2 sztuki, które niezbyt obficie kwitną, ale wciąż żyją i stanowią tło dla kwiatkow sezonowych. Myślę, że słabo kwitną, bo doniczka przez większość dnia stoi w cieniu, a i nawożenie w donicy pewnie niewystarczające. Czasem też kupowałam wrzosy w małych doniczkach i wstawiałam do osłonki lub koszyka, ale te nigdy nie przetrwały dłużej jak do zimy.

Parę zdjęć z ostatniego tygodnia.
Obrazek

Limonkowa od Soni nareszcie zakwitła ;:167
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale nie samymi chryzantemami człowiek żyje :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kochani, jutro Święto Niepodległości ;:167 Życzę wszystkim pięknego dnia i miłego świętowania.
;:3 ;:4 :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko chryzantemy piękne, te nasycone kolory teraz wyjątkowo się prezentują. ;:oj Szkoda, że dołem widać suchelce. U siebie jedną wyrzuciłam, bo 3/4 pędów zbrązowiało, tylko z góry jeszcze kwiaty dobrze wyglądały.
Prymulka pocieszyła kwiatkiem. ;:215 U mnie też dwie zakwitły, ale kwiatki komuś smakowały. :roll:
Pracy w ogrodzie nigdy nie przerobisz, :D już odpuszczam, bo zimno. Może wiosna będzie ciepła, ;:131 zdążymy nadrobić jesienne niedoróbki. ;:173
Spokojnego weekendu. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, nie musisz się śpieszyć z przygotowaniem ogrodu do zimy. ;:185 ;:185 Sam się przygotuje. ;:333
Co by było, gdybyś np. pozbyła się tych pięknie kwitnących chryzantem? ;:oj A nie tylko one zdobią ciągle Twój ogród. Tyle w nim jeszcze śliczności! ;:215 ;:138 Zimy ostatnio też niezbyt zimowe, zatem pewnie jeszcze w grudniu kolorami będzie ogród tętnił! :tan
Ciesz się swoimi barwnymi rabatami i zostaw je w spokoju, niech zdobią otoczenie jak najdłużej. :D
Słonecznej niedzieli, Halszko. ;:196 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Twoje piękne, kolorowe chryzantemy powalają mnie i cudnie zdobią Twój jesienny ogród.
Ja wsadziłam niedawno kupione na rynku białe pomponiki i fioletowowrzosowe chryzantemy.
Mają być zimujące. Zobaczymy czy takie będą.
Ładna ta limonkowa, czerwona, biało żółta, ruda czy igiełkowa i tak mogę zachwycać się każdą.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne te chryzantemy, Halszko. ;:167
Przypomniałaś mi, że muszę sobie wysiać rudbekie. Mam sentyment do nich i do innych "wiejskich" kwiatów, które rosły w ogrodzie babci :)
A młodociane łabędzie są szaro-bure. W wieku ok. 1 roku bieleją :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”