Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
U mnie Allianz w gruncie, posadzony po ogrodnikach, prowadzony na sznurkach (usuwane zawiązki na czterech pierwszych węzłach) też już zaczyna owocować. Forumowy czas nie zmieniony? Posta napisałem o 7.50
Pozdrawiam Irek
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2021, o 23:05
Ludwik dzięki, nie będę w takim razie nic robiła poza zasileniem nawozem 

Pozdrawiam,
Iza
Iza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przy jednym krzaku ogórka (mam 3 rzędy każdy po 3,5 m.) są przejaśnienia liści od góry. Jaka to może być przyczyna?

Pozdrawiam Andrzej.
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Allianz i Octopus w tym roku wysiałam do doniczek 1 maja. Ogórki na zimę już zakiszone w wystarczającej ilości, teraz zbieram tylko na mizerię i dla znajomych. Obie odmiany są plenne, bardzo smaczne . Niestety nasionka Octopusa już mi się skończyły ( były przeterminowane 5 lat a i tak ładnie skiełkowały ) więc wiosną trzeba będzie kupić opakowanie 500 sztuk ale na spółkę z kimś chętnym bo dla mnie to dużo za dużo 

Pozdrawiam Ela
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Elu , a te Octopusy w małych opakowaniach gorsze są ?
Do tej pory siałam tylko te z małych opakowań .
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Aniu wydaje mi się, że te z dużych opakowań są jakieś grubsze nasionka. Kupuję zawsze duże i dzielę się z kilkoma osobami, tak było ostatnio z Alianzem. Octopusa kupiłam wiele lat temu i wysiewałam sama więc nasiona były mocno po terminie ważności. W mojej rodzinie uznają tylko Octopusa
więc nie będzie kłopotu z podziałem po np. 100 sztuk.

Pozdrawiam Ela
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To dlatego nie byłam z niego zadowolona . Lepsze sprzedają profesjonalistom a nam marne resztki .
Dużo firm ma go w swojej ofercie .
Dużo firm ma go w swojej ofercie .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja siałem Octopusa tylko z dużej paczki, nie miałem małych (sadzę 500 roślin w sezonie).
U mnie niezbyt plenny, za duża grubość w stosunku do długości, podatny na MRz, zdarzają się gorzkie.
U mnie niezbyt plenny, za duża grubość w stosunku do długości, podatny na MRz, zdarzają się gorzkie.
Pozdrawiam, Jacek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zastanawial się jeszcze nad dosiewką ogórków. Jak sądzicie, ma to jeszcze sens żeby rozsade podpędzić i wysadzić jak tylko korzeń rozbuduje?
Mam obecnie taki mix zbiorczy, że na jednym poletku już sukcesywnie zbieram, na innym zaczynam, a na trzecim na dniach zaczne. Jest jeszcze pozniejszy rządek z pierwszymi liścmi właściwymi wysiany później ale zwolni mi się trochę pola po kapuście, sałacie, kalarepie, to szkoda by tak stało wolne. Siać bezpośrednio nie moge, bo musze je odchwaścić, a to zajmie trochę czasu, z braku czasu.
Mam obecnie taki mix zbiorczy, że na jednym poletku już sukcesywnie zbieram, na innym zaczynam, a na trzecim na dniach zaczne. Jest jeszcze pozniejszy rządek z pierwszymi liścmi właściwymi wysiany później ale zwolni mi się trochę pola po kapuście, sałacie, kalarepie, to szkoda by tak stało wolne. Siać bezpośrednio nie moge, bo musze je odchwaścić, a to zajmie trochę czasu, z braku czasu.

-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
Jeżeli nie potrzebujesz dużo tych sadzonek, możesz spróbować ukorzenić części pędów ogórków, które już rosną. Trochę więcej zabawy niż z siewem bezposrednim do ziemi, ale wydaje mi się, że szybciej uzyskasz sadzonkę odpowiedniej wielkości. Tak wygląda ogórek kiwano po 5 dniach pod workiem:

Inne dyniowate równie łatwo się ukorzeniają, sprawdzałem na cukinii jeszcze. Ważne, żeby zostawić na pędzie tylko 1-2 małe liście, nakryć workiem i schować do półcienia.

Inne dyniowate równie łatwo się ukorzeniają, sprawdzałem na cukinii jeszcze. Ważne, żeby zostawić na pędzie tylko 1-2 małe liście, nakryć workiem i schować do półcienia.
- BobejGS
- Kontakt:
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Bobejku, jak zwykle wymiatasz. Ja ze swoich dwóch smętnych kastr produkcyjnych zebrałam na razie całe 12 ogórków. A już widzę wyraźne ślady tego gorszego do zwalczenia mączniaka na liściach
((

Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie też krzaki nie są jakieś super zdrowe, a to dopiero początek sezonu. Obok rośnie nowy rządek, to może za dwa tygodnie już będzie poerwszy zbiór.
Tymczasem są nastawione dwie nowe paletki z rozsadami. Jedna wysiana dwa dni temu i się pierwsze łebki wychylają, druga wysiana dziś z podkiełkowanych nasion.
Główne poletko, a w zasadzie dwa rządki po lewej przy kukurydzy, później dwa rządki fasolki, rzodkiewki i ostatni rządek przy cukiniach ogórek.

Tymczasem są nastawione dwie nowe paletki z rozsadami. Jedna wysiana dwa dni temu i się pierwsze łebki wychylają, druga wysiana dziś z podkiełkowanych nasion.
Główne poletko, a w zasadzie dwa rządki po lewej przy kukurydzy, później dwa rządki fasolki, rzodkiewki i ostatni rządek przy cukiniach ogórek.

- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Kupiłam 3 paczki Octopus na taśmie, na 20 posianych w wielodoniczki w oranżerii wzeszło 6 szt. Wysiane do gruntu 3 razy przepadały 2,3 sztuki wschodziły. Dla porównania Hela też na taśmie wschodziła 100%, chociaż później dowiedziałam się że ma gorzkie ogórki.anulab pisze:Elu , a te Octopusy w małych opakowaniach gorsze są ?
ania1590