Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko, widzę i niemal czuję zapach Twoich pięknie kwitnących hiacyntów! ;:138
Moje już przekwitły, choć w jednej doniczce gramoli się jeszcze jeden kwiatuszek, tylko jakoś tak nieśmiało schowany wśród listków. :lol:
Na podstawie fotografii domyślam się, że u Ciebie z nieba nie śnieg sypał, tylko marznący deszcz. ;:oj Zapewne było ślisko.
U mnie śniegu jeszcze dzisiaj dosypało i gdyby nie groźba powodzi na lewobrzeżnym osiedlu ;:174 , byłabym bardzo zadowolona.
A pamiętam straszną powódź sprzed lat i modlę się, by kataklizm się nie powtórzył, bo mieszkańcy tamtej części miasta ucierpieli wówczas za wszystkie grzechy. ;:202 Zresztą podobnie mieszkańcy wsi położonych nad Wisłą. ;:108

Pozdrawiam cieplutko, zdrówka życzę i spokojnej nocki. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko przed wpisem sprawdziłam w necie jak piszę się nazwę tych kwiatów, i wujek G podpowiadał, że osobno, choć ja w tym temacie dyskutowałabym. Myślę, że obydwie pisownie są dopuszczalne, nie ma co rozważać. Ważne kwiaty ma piękne, niespotykane i nimi się zachwycajmy, nazwa to dodatek ;:306 Jak spotkam sadzonkę to może się skuszę.
Zima ma być jeszcze w przyszłym tygodniu, mrozy nie odpuszczą. Oby roślinki dały radę, na razie niech odpoczywają pod śnieżną kołderką. wiosną dostaną porządny zapasik wody i pięknie zakwitną w swoim czasie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :wit :wit

Ewuniu dziękuję w imieniu sopli, ale nie mogłam się oprzeć, aby nie strzelić fotki.
Ten ciemny hiacynt faktycznie jest ładny, ale ja nie mogę uchwycić faktycznego koloru. W rzeczywistości jest dużo ciemniejszy i mam wrażenie, że z dnia na dzień zmienia kolor. Kupiłam ostatnie dwie cebulki czarnego, to może jedna z nich? :roll: Ja raczej też nic nie wysiewam, ale ostatnio w każdym roku z czymś eksperymentuję. W tym miały być tylko canny i lobellia, ale dostałam jeszcze inne nasionka od koleżanek forumowych to też próbuję. Wczoraj wzeszła mi kobea z nasionek od Kasi :tan ;:196

Obrazek

Maryniu dziękuję i muszę przyznać, że z siewek jestem zadowolona. Teraz, aby przetrwały do wiosny.
Szczęściara z Ciebie , że tylko masz M-owe autko do odśnieżania. W życiu różnie bywa i muszę się z tym pogodzić, że sama szufluję , a zima nie trwa wiecznie;:306 Wygląda na to, że w tym sezonie trochę się przeciągnie, ale damy radę.
U mnie też jest pięknie i dalej sypie.
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Obrazek

Iwonko dziękuję i miło mi, że podobały Ci się moje sopelki.
Przyznam Ci się, że też praktycznie wszystko kupuję przez internet, gdyż nie mam innej możliwości. W pobliżu szkółek nie ma, ani większych marketów. Na dodatek teraz nie jestem już mobilna, więc wszystko wysyłkowo, sporadycznie coś na ryneczku albo w B....ce. Sieję tylko dla zabawy i eksperymentu :D ;:196

Obrazek

Lucynko dziękuję, ale moje hiacynty też lada chwila przekwitną :cry:Szkoda, że tak krótko cieszą nasze oczy.
Śniegu dużo i sypie dalej.Deszcz był, ale tylko dwa dni i narobił ślizgawek. Dobrze trzeba uważać, aby nie wywinąć orła, gdyż pod śniegiem jedno lodowisko ;:145
Cieszę się, że w końcu i u Ciebie jest kołderka puchowa, gorzej już z tym zagrożeniem powodzi. Miejmy nadzieję, że wszystko się ustabilizuje ;:168

Obrazek

Dorotko tak to już jest w naszej pisowni, ale mniejsza o to i nie ma co roztrząsać. Ja znowu dwa zamówiłam w obawie, że wykopałam te, które kupiłam wiosną ;:306
Myślę, że roślinom nic nie będzie, dawno o tej porze roku nie miały tak dobrze.Gorzej jak wiosną przyjdą przymrozki ;:185
Miłego popołudnia ;:196

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Podziwiam Twoje zdjęcia, Halinko. ;:138 ;:138 ;:138
Widzę, że lubisz się bawić aparatem. ;:215
Kochana, ja się tak łatwo nie poddaję i kupiłam sobie dwie nowe doniczki hiacyntów. :lol: W sumie sześć sztuk. Tym razem niebieskie, tak dla urozmaicenia. Ich kolor będzie ładnie współgrał z pomarańczowymi kwiatuszkami wilczomlecza wątpliwego, który ciągle jeszcze kwitnie, rozwijając kolejne pąki. ;:303

Zapomniałam wysiać kobeę. ;:24 Dzięki Tobie, za co Ci bardzo dziękuję, ;:180 poszukałam nasionka i po uzgodnieniu terminu z biokalendarzem załatwię sprawę wysiewu. ;:108

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko strzeliłaś w dziesiątkę, bardzo lubię robić zdjęcia, ale i tak większość jest zawsze poruszona ;:306
Ja już nic nie kupuję z kwitnących gdyż na parapetach brakuje mi miejsca , canny się na nich rozpanoszyły. :roll:
Kobea bardzo ładnie mi wzeszła, ale okazuje się, że powinnam wsadzić po jednym lub dwa nasionka do doniczki, teraz może być problem przy przesadzaniu do doniczek. Zrobię to dzisiaj dopóki są jeszcze małe. Jeżeli się uda to chętnie się z Tobą podzielę ;:173 Doczytałam, że Ty doświetlasz swoje siewki, czy masz specjalną do tego celu lampę ;:88 Moje heliotropki bez doświetlania za bardzo się powyciągały ;:144
Pozdrawiam cieplutko i słonecznego weekendu ;:3 ;:cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Jaka fajna kompozycja hiacyntowa,każdy inny.Ten bardzo ciemny ma taki ciekawy kolor.Jeszcze nie widziałam takiego ciemnego hiacynta.
Miłego dnia Halinko. ;:3
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Hiacynty ,aż u mnie Halinko pachną. :D Piękny zestaw kolorów potwierdzam .Oj juz powinnam ich szukać w sklepach ,tylko u nas to wszystko powoli dojeżdża .Pozdrawiam bardzo cieplutko . :D ;:167
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit :wit
Przestało sypać, lekko na minusie, bo tylko -5 ale wiatr silny wieje i potęguję zimno :(
Do wiosny pozostało nam już tylko 34 dni :tan tymczasem za płotem jelonek w poszukiwaniu jedzenia ;:oj

Obrazek

Danusiu dziękuję w imieniu hiacyntów ;:167
Kompozycja całkiem nie przemyślana, cebulki późno przyszły i upychałam jak popadło ;:306
Pozdrawiam i miłego dnia ;:3 ;:196

Obrazek

Bogusiu dziękuję ;:167 Sadziłam je chyba już w listopadzie, stały w gospodarczym, ale coś mnie tknęło i przyniosłam do domu :D Teraz mam troszkę wiosny, ale już przekwitają :tan
Pozdrawiam cieplutko i buziaki ;:196 ;:196

Obrazek
Pozdrawiam Halina
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Piękne te hiacynty, we wszystkich kolorach :) Jelonkowi teraz ciężko, ale na Roztoczu dba się o zwierzęta.
34 dni do wiosny, dużo :;230 Ale doczekamy :) Miłego dnia.
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wpadłam z rewizytą i zakochałam się w piwoniach ;:138 . Masz mnóstwo przepięknych odmian ;:138 . Gdzie kupujesz takie olbrzymie karpy ;:oj ?? Zima u Ciebie bardzo malownicza ale trzeba zacząć odliczać do wiosny :lol: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko :wit ale miałaś fajnego gościa za płotem ;:138 Przyszedł coś poskubać, zwierzęta zimą nie mają lekko ;:185
Miłego słonecznego dnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przez monitor kompa. poczułam zapach hiacyntów.Oczekiwanie na wiosnę wyzwala takie odczucia.
Za to kolejne fot. z sarenką w roli głównej - przywołują do realnej oceny sytuacji - ale, pomarzyć można ... ;:3
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Halinko czy te malusie siewki to lobelie? i jak wzeszły Ci heliotropy? u mnie w zeszłym roku nie wyszły w ogóle :? i no nie mogę ! ;:oj czy ja dobrze widzę te piękne kolorowe różaneczniki?? ;:oj
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio dziękuję w imieniu hiacyntów i własnym również ;:167
Nie wiem czy teraz tak dokarmiają zwierzynę leśną jak dawniej, chyba że wszystko jest przesypywane śniegiem. :roll:
W tym sezonie widzę je każdego dnia, a w poprzednich latach tylko w lesie :wink:

Ewelinko miło mi, że odwiedziłaś moje skromne progi i zapraszam częściej;:168
Pozdrawiam i miłego dnia ;:196

Obrazek

Halszko w tym roku biedne są sarenki i jelonki, zresztą nie tylko one :( Podchodzą każdego dnia w poszukiwaniu jedzenia, a tu każdego dnia dosypuje ;:oj
Zdrówka i miłego dnia ;:196

Lodziu dziękuję ;:167 ale czas pomyśleć o nowej pocieszance , gdyż ta już więdnie :wink:
My się zimą cieszymy, a te biedne jelonki szukają pożywienia ;:oj
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196

Lenko tak , te malusie to lobelia. Nawet ładnie wzeszły, ale tak są delikatne, że nie wiem jak się wziąć za pikowanie :roll: Heliotropy wzeszły, nie mogę narzekać, ale nie są doświetlane i bardzo je wyciągnęło. Sporo pada, zastanawiam się czy ich coś nie podjada? :wink: Może kilka uda mi się ocalić ;:65
Mam trochę różaneczników, ale to wszystko młodziutkie. Jest może z 5,6 krzaczków nieco starszych :D
Pozdrawiam i miłego dnia ;:196

Lobelia w sobotę

Obrazek

Obrazek
Azalia japońska nieco starsza :|
Obrazek
Pozdrawiam Halina
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lobelia wzeszła jak las.Trochę ciężko będzie popikować.Pewnie będziesz pikowała kępkami?
Szkoda sarenek,a co one teraz jedzą.??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”