Pozdrawiam zagiel

No to mnie bardzo bardzo cieszy
zagiel Ja nie chciałam nic łupać, chyba z ciekawości łupałam te rurki, i w sumie dobrze, bo były bez kolanek, za długie, nie ścięte pod skosem, jakby spleśniałe? Czym mogę te kolanka zalepić? A co to jest to na fotce nr 2, że wyrzucasz?zagiel pisze:alette łupie się tylko te rurki które są zamurowane ,a te bez kolanka można czymś zasklepić z jednej strony i masz dobry materiał siedliskowy![]()
Pozdrawiam zagiel
-- 5 paź 2020, o 19:19 --
Zdjęcia nr 1,3,4 to są kokony murarki 2 ja wyrzucam![]()
Pozdrawiam zagiel
Gienia Nie mam takiej możliwości, wlot tylko z jednej strony. Ty masz fajne podejściegienia1230 pisze:Basiu, jeśli rurki nie są poukładane kolankami na jedna stronę , to nie potrzeba ich sortować jeśli masz możliwość tak je położyć, by pszczoły miały dostęp z obydwóch stron. Ja nie byłam pewna, bo niby na zewnątrz pakietu było Ok, ale kto wie jak są ułożone rurki w środku. Odsunęłam od ściany altanki tak by miały swobodny dostęp. Czy te skrzynkę masz na tyle szeroka, ze masz jakieś pole manewru rurkami?
Przyłącze się do dyskusji odnośnie murowania rurek z dwóch stron. Gdy pozyskiwałem trzcinę zwykle zostawiałem z 2-3 cm z krótszej strony kolanka, trzcinę układałem zawsze tak by dłuższą stroną była od frontu ulika. Z racji że szkielet ulika był wykonany ze skrzynki z desek obudowanej sklejką, sklejkę nie ciąłem ściśle na wymiar tylko zostawiałem trochę szpar celem lepszej wentylacji. Szpary były na tyle szerokie że spokojnie wchodziły przez nie pszczoły. Najpierw murowały od frontu ale też było widać że wchodzą od tyłu i od boków murując też od krótszej części. Gdy po sezonie wyciągnąłem kilka rurek były zamurowane z obu stron. Od strony krótszej wystarczyło 1,5 cm by murarki złożyły jajko i zamurowały.alette pisze:zagiel Ja nie chciałam nic łupać, chyba z ciekawości łupałam te rurki, i w sumie dobrze, bo były bez kolanek, za długie, nie ścięte pod skosem, jakby spleśniałe? Czym mogę te kolanka zalepić? A co to jest to na fotce nr 2, że wyrzucasz?zagiel pisze:alette łupie się tylko te rurki które są zamurowane ,a te bez kolanka można czymś zasklepić z jednej strony i masz dobry materiał siedliskowy![]()
Pozdrawiam zagiel
-- 5 paź 2020, o 19:19 --
Zdjęcia nr 1,3,4 to są kokony murarki 2 ja wyrzucam![]()
Pozdrawiam zagiel
Gienia Nie mam takiej możliwości, wlot tylko z jednej strony. Ty masz fajne podejściegienia1230 pisze:Basiu, jeśli rurki nie są poukładane kolankami na jedna stronę , to nie potrzeba ich sortować jeśli masz możliwość tak je położyć, by pszczoły miały dostęp z obydwóch stron. Ja nie byłam pewna, bo niby na zewnątrz pakietu było Ok, ale kto wie jak są ułożone rurki w środku. Odsunęłam od ściany altanki tak by miały swobodny dostęp. Czy te skrzynkę masz na tyle szeroka, ze masz jakieś pole manewru rurkami?I o dziwo działa
Nic nie sprawdzasz, tak kładziesz, jak zamówiłaś te pakiety, no masz szczęście jakoś tym
A ja zamówiłam, od tego człowieka , co i Ty i czeka mnie pełno roboty.... Muszę kupić specjalny nóż i ostrze i wszystkie prawie kupione rurki czyli 600 poprawiać, takie wloty postrzępione, bez kolanek, niektóre za długie, optymalnie cała rurka powinna być długa na ok 15 - 10 cm? Czy 20 i więcej to nie taki wielki problem?