Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za odwiedziny. Emalio cieszę sie, że Ci się u nie podoba. Zapraszam!
Dzisiaj fotosik odmawia współpracy, chyba świętuje, ba zamiast fotek wklejają się krzyżyki, ale nie chcą się otwierać.
Dzisiaj było piękne słońce i zrobiłam nieco fotek moim iglakom, bo teraz głównie one są widoczne.
Pokażę tylko jak ładnie rozwijają się ścięte pąki róży.
Obrazek
Z góry na kwiatki spoglądają koty
Obrazek

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Danusiu
Ale piękna kolekcja kociaków, a gdzie te twoje iglaczki?
Pozdrawiam
:lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie róże Ci kwitną -zwłaszcza ta biała bardzo mi sie podoba i kolekcja kotów też świetna :D a te grzyby to chyba boczniaki :roll:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JSZFRED iglaki są przeniesione do komputera, tylko fotosik jakiś inny się zrobił. Chyba go ulepszyli, ale u mnie wyszło na gorzej. Spróbuję wygospodarować trochę czasu i cierpliwości.
Babopielko, to nie boczniaki, bo skąd? To są opieńki, takie gigantyczne porosły na starym pieńku, że go całkowicie zasłoniły.
Dzisiaj miałam wolny dzień, więc popracowaliśmy wspólnie z M w ogrodzie. Posprzątane, pozamiatane, popalone. Pelargonie przeniosłam do piwnicy. Wykopałam dziwaczka i wsadziłam do donicy, stoi obok pelargonii. Nie mam pojęcia, czy dobrze zrobiłam? Może tylko bulwy należało przechować? Wykopałam dalie, leżą w koszyku przełożone gazetami.
Wyrwałam aksamitki i spaliłam, bo ponoć się ich nie kompostuje z powodu nicieni siedzących w korzeniach.
Nie kopczykowałam róż, bo za ciepło, ucięłam pąki. Czy powinnam usunąć liście? Niektóre krzewy mają wszystkie liście zielone.
Przywiozłam od kuzynki szałwię, srebrzystą, wysoką. Oczywiście kilka bocznych pędów. Wsadziłam je do doniczek, postawiłam w piwnicy (chłodno) w widnym pomieszczeniu. Czy coś z tego będzie?
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido- z przyjemnościa obejrzałam Twój młody ogród.
Widzę też,ze masz kota a chcesz mieć grzędę ziołową?
Mój kot wyjada mięty różnych odmian, a kocimiętki, którą specjalnie dla niego wysadziłam w doniczce nie chce brać w pyszczek ani ani.Naciera się melissą,tymiankiem i macierzanką, a najchętniej by się wytarzał i trzeba uważać bo to wysokie II piętro i mam tyle co za oknem ogrodzone mini płotkiem, a nie balkon.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ja mam cztery koty. Jak na razie żadnych szkód w ogrodzie nie robią. W ogóle koty to bezobsługowe stworzenia, mądre, inteligentne i nawet czasem pozwalają się pomiętosić, tak nazywamy w domu przytulanki z kotami.
To jest Rysio - kilka miesięcy temu - maleńkie, schorowane kociątko, dzisiaj Rychu-Zabijaka, ale pieszczoch kochany.
Obrazek
Fotosik był dzisiaj bardzo chętny do współpracy, więc obiecane iglaki i nie tylko.
Rozkwitły wreszcie chryzantemki
Obrazek Obrazek
Ostatnie róże
Obrazek
... i ostatni kwiatek dziurawca
Obrazek
nasturcje mają się dobrze, obok mnóstwo siewek
Obrazek
pelargonie z tarasu na chwilę przed przeprowadzką do piwnicy
Obrazek
Moje iglaki, mam ich dużo, za dużo. Pod koniec lata pozbyłam się kilkanaście starych płożących jałowców, które ustąpiły miejsca rabacie bylinowej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
obok tego jałowca jest pergola dla róży, czekam aż róża urośnie
Obrazek
tutaj wśród iglaków, na trójnogu, róża pnąca, biała, kwitnie na pedach dwuletnich.
Obrazek
wszedzie opadłe liście, głównie z dębów i klonów
Obrazek
jodła kanadyjska na dywanie z liści dębu
Obrazek
kosodrzewina pod kołderką z liści
Obrazek
pod dębem
Obrazek
z drugiej strony rabaty z dębem - bliźniaczka
Obrazek
Tuja, jedna z większych. Niestety, ku majemu zmartwieniu, duże tuje nie przeżyły remontu, czyli przesadzania, ale nie ma się co dziwić, fachowcy jakoś nie mieli serca do roślin, a nam nie zawsze udało się na czas je zabezpieczyć
Obrazek
Wciąż straszy ten koszmarny garaż, ale już mam na niego pomysł
Obrazek Obrazek
ta tuja wita gości, rośnie przy furtce
Obrazek
a te stoją jak strażnicy przy schodach wiodących do domu
Obrazek
a to taki sobie widoczek z różą na pergoli pośrodku
Obrazek
to miejsce przy tarasie, taras już po remoncie, miejsce do zagospodarowania, częściowo już obsadzone. Za siatką jest działka sąsiada, jałowce moje, podkreślają granicę.
Wsadziłam tam róże, przy tarasie pnące, piwonie, lilie, dziurawiec, pięciornik trochę cebul i sporo ziół
Obrazek
Na koniec - trzmielina na pniu z nową fryzurą. M. w ramach robienia mi częstych niespodzianek ogrodowych, podciął ją, ale chyba teraz nie pora? Nie ma mrozu, więc chyba jej to nie zaszkodzi?
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frido,
-kot Rycho dużej urody!
-mój Konstanty ma tyle co między oknami i za oknami(dwoma) czyli rozmaite zioła, pomidora i trzy poziomki(biała i 2 czerwone).
-Bardzo mu przypadła do smaku rukola,ja dostawałam ją od zaprzyjaźnionych kamedułów(raczej jej nie jedli, a u nich jest od 300 lat z Włoch i wysiewa się jak chwast.Można kupić w Centrali Ogrodniczej nasiona i na przyszły rok wysieję w doniczce, a Ty może rozważ wysianie na rabacie ziołowej?Ona jest naprawdę smaczną sałatą o lekkim orzechowym posmaku i nie ma wymagań. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Danusiu, właśnie odbyłam ciekawy, jesienny spacer po Twoim ogrodzie i czuję się fantastycznie :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo z tą rukolą to ciekawy pomysł, rozejrzę się za nasionami. Widziałam w hipermarkecie, ale nie kupowałam, jakaś zmęczona była. Jadłam w restauracji mieszaninę różnych sałat, wśród nich była rukola i smakowała wybornie.
Czy na fotce jest kwitnąca rukola?
Kocurek piękny, ma fajne paski na ogonie. No i ciekawski, jak to kot.
Moje koty jeszcze nie tak dawno były blokowcami. Początkowo bały się przestrzeni, teraz całe dnie spędzają w ogrodzie, oczywiście, gdy je pogoda zadowala.

Ewuniu, cieszę się, że do mnie zajrzałaś. Zapraszam częściej, może mi coś poradzisz?
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

A ja przez cały sezon szukałam nasion lub sadzonek rukoli, niestety bez rezultatu :(

Rycho i Konstanty - chłopaki na medal :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, jak się nie uda kupić, to poprosimy Ewę Janinę o podesłanie. Mam nadzieję, że się zgodzi. Narobilam sobie apetytu na tę sałatę.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frido i Cynamon-mam nasionka od Kamedułów i chyba widziałam ostatnio w sklepie ogrodniczym na Kościuszki.Będę tam w drugiej połowie przyszłego tygodnia i kupię. Podzielę się chętnie nasionkami.
Tak na zdjęciu to kwitnąca rukola.
Zaraz jeszcze coś z nią wkleję.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
rukola z jajkiem,z kawałkami pomidorów z bazylią, z mieszanką sałat i pomidorkiem.O tej porze roku tej z marketu nie polecam
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
i jeszcze rukola z sałatką pomidorową i koperkiem Szafir oraz kwieciem szałwi, z serem żółtym, oliwkami i krokiecikiem z jajkiem pod piwo ciemne, Konstanty i zielona sałatka
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazekrukola z jajkami przepiórki w jogurcie greckim,rukola z sałatką wiosenną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”