Moja już dojrzała działka cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja już dojrzała działka cz. 14

Post »

To wzięliście się ostro do roboty ;:oj Tylko się za bardzo nie rozpędzajcie, bo zmielicie wszystko, co wpadnie Wam w ręce ;:306 Ciekawie zaczyna rosnąć Piwonia Młokosiewicza, o takiej nie słyszałam, ale zajrzałam sobie do neta i już wiem :heja
Po tylu dniach pracy, to chyba teraz pora odpocząć, pewnie wykorzystasz to na działeczce. Zenitka niezły numer zrobiła, nie dość, że z płeć zmieniła, to jeszcze dzieci się dochowała ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, Iwonko - magnolie bardzo ruszyły z kwitnieniem. Już się zaczynają te cudne spektakle. ;:167
Wygląda na to, że jesteście bardzo zadowoleni z tego rozdrabniacza. ;:215
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wybaczcie, ale skopiowałam to od Ani żeby nie szukać.
1/ 1/3 szkl.octu winnego+1/3 szkl.przefiltrowanej wody+20 kropli oleju chili wymieszać. Opryskać roztworem rośliny
2/ 1 ząbek czosnku, łyżeczka chili, łyżka cynamonu + szkl. wody - odstawić na noc. Rano odcedzić i wykonać oprysk
3/ Rozpuścić szare mydło potasowe i opryskać rośliny.
4/ Oprysk na czarną plamistość- 1/4 łyżeczki sody + 1/2 szkl. wody+ 1/2 łyżeczki oliwy. Pryskać po zachodzie słońca.
5/Środek grzybobójczy: 1,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mydła a/bakteryjnego 1 l wody 1 łyżeczka octu.
Wymieszać wszystkie składniki, wlać do spryskiwacza. Spryskiwać rano lub gdy temp.powietrza spadnie poniżej 25 stopni.
cenne przepisy -opryski na róże i rośliny.
Rośliny dokładnie spryskać. Jeśli zachodzi potrzeba stosować codziennie.
6/ Na mączniaka- opryski z nadmanganianu lub aspiryny - 1-2 tabl. rozpuścić w 5l, wody
7/ oprysk na skoczka różanego - wyciąg z ziół -czosnek+ wrotycz+piołun
8/ Na przędziorki: wyciąg z piołunu lub wywar z czosnku - 10-15 dag czosnku/rozgnieść/ zalać gorącą wodą /5l/. Odstawić na 2-3 dni.
9/ Na mszyce:
wyciąg z czosnku i cebuli /łuski/ moczyć 2-3 dni p/przykryciem. Zlać i wykonać oprysk
10/Ziemórki w doniczkach - wyciąg z tytoniu - 3 papierosy rozkruszyć zalać 100ml gorącej wody. Wystudzić i podlać kwiaty.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko ja już drugą rozdrabniarkę mam, bo pierwszą dawno zajechałam :D Jest to doskonałe urządzenie Nawet wysuszone trawy czy wysokie byliny wkładam do niej i dopiero na kompost ;:333
Opryski przeczytałam i lubię takie. Nie wiem tylko na co trzy pierwsze są? Dodam, że wyciąg z tytoniu jest doskonały na mszyce, a przede wszystkim bobowe!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani :wit
Dziś jednak słonko wygrało walkę z chmurami, ale wiaterek niestety zimny był, jednak dzis działeczka odpoczywała od nas, ale my nie odpoczywaliśmy, zrobilismy sobie wycieczkę krajoznawczo-przyrodniczo-historyczną. Dzieciaczki z rodzicami więc dziadki sami trochę po polach, trochę po chaszczach i odpoczynek na Zalewem Szczecińskim ;:3 Wszystkim życzę udanego nowego tygodnia ;:215
Marysiu rozdrabniarka to super sprawa, jak bardzo mnie ona ucieszyła, dużo wczoraj nią zrobiliśmy dobrego ;:215 , a przepisy na opryski skopiowałam, dobre, ekologiczne, chemi to ja nie stosuję, a takie naturalne często robię z różnych roślin nawet do konca nie wiedząc na co one są, na pewno nie zaszkodzą ;:108
Martusiu , działo się tak, że jeszcze do teraz czuję w kościach ;:306
Jadziu radość wielka ;:138
Lucynko cieszy mnie ta zabawka i to bardzo cieszy, teraz mogę ciąć bez obaw, że kompostownik zawalę ;:108
Danusiu jeśli masz dużo do cięcia, to na pewno warto pomyśleć o takim rozwiązaniu, bardzo dobra rzecz ;:215
Iwonko po tylu dniach pracy to była i działeczka i wycieczka, na działeczce praca, a w niedziele odpoczynek i łapanie promieni słonecznych ;:3 , Zenitka nie źle sobie poczyna bo maluchy podprowadza pod blok nawet w dzień, strach trochę, ale ona też się boi na szczęście nasze ;:108
Pisałam, że wycieczka krajoznawczo-historyczna, kiedyś już Wam pokazywałam Fabrykę Benzyny Syntetycznej koło Polic, ale dziś byliśmy z innej strony i teraz kiedy nie ma jeszcze liści na drzewach można było zobaczyć dużo więcej. Fabryka obejmowała olbrzymi teren (1500 ha), nie widoczny już dla oka teraz, ale przedarliśmy się przez chaszcze i widzieliśmy jeszcze sporo ciekawych budowli, szkielety dawnych hal produkcyjnych, kikuty kilkupiętrowych instalacji przemysłowych, schrony, bunkry, zbiorniki, baseny technologiczne i zalane wodą podziemia. mijały nas jelenie i łanie, które zamieszkują tamte tereny, było co podziwiać, a kiedy zeszliśmy do podziemi, mi padł telefon, rozładował się nagle, a Adasiowi wysiadła latarka (dwa ostatnie zdjęcia) ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Były i takie widoczki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem była rybka smażona nad Zalewem i łapanie ciepłych promyków słonka ;:3

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich i życzę pięknego, ciepłego i udanego nowego tygodnia :wit
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

;:oj takiemu to dobrze z przyjemnością wyleguje się w promykach słonka. ;:3 ;:3
Witaj Iwonko, w końcu do Ciebie dotarłam a tu takie porządki wiosenne w duecie, że nie dziwota iż leżaczek się zamarzył.
Piękna działeczka, cudowne roślinki - wielu nie znam - i jeszcze załapałam się na zwiedzanie ruin / że jeszcze takie miejsca istnieją/??
Dziękuję za ekologiczne przepisy, na pewno się przydadzą. ;:196
Pozdrowienia zostawiam, zdróweczka życzę i cudownej pogody na kolejny tydzień. ;:168 ;:167 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko ;:196 nie ma to jak załapać parę promieni po dobrym obiadku .Fajnie ,ze macie oboje z M taką pasję zwiedzania, a przy okazji i my się szkolimy z historii. Mojego ani do ogródka bym nie ruszyła siedzi przyklejony do TV ,ale niech mu tam, ja mam spokój i robię co chcę i jak chcę w ogródku :;230 Miłego tygodnia, bo znów pogoda ma się pokićkać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Iwonko dziękuję za ciekawą krajoznawczą fotorelację! ;:180 ;:180
Takie wylegiwanie z twarzą do ;:3 to miłe zajęcie!Mogę pozazdrościć! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, podziwiam Wasze zacięcie wycieczkowe. ;:63 ;:63 Mnie już żadne dalsze eskapady nie rajcują, ;:174 teraz przyszedł czas stabilizacji i działkowania. ;:108 Cóż, czas nieubłaganie posuwa się do przodu i za nic nie chce stanąć w miejscu. A tak niedawno jeszcze korzystałam z każdej okazji, by gdzieś pojechać, coś zobaczyć, przeżyć... Nawet za cenę odpowiedzialności za gromadkę bardziej czy mniej niesfornych dzieciaków. ;:333
Ciekawa jestem, jaką opaleniznę przywiozłaś do domku. ;:7
Co do widoków, jakie dane Wam było sfotografować, to ja wolę te co to: "Były i takie widoczki". ;:138
Słoneczko niech Wam dalej opala buźki, zdrówko dopisuje i werwa niech Was nie opuszcza. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko a mnie się spodobały te schody, na których stoisz! mogłabym mieć takie omszone schody w ogrodzie :D Kwiatuszek pojechał z Tobą czy mu odpuściłaś :;230
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Iwonko no proszę jak Ci dobrze na tym leżaczku :) nic tylko wypoczywać hihi :) Bardzo ładne widoczki, wycieczka krajoznawcza super ;:333
Przepisy na preparaty super, oczywiście zapiszę sobie :)
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Witaj Iwono, pogodę w Szczecinie mamy w końcu piękną. Widzę że wycieczka się udałą, zwiedzanie, rybka, opalanie. Czego chcieć więcej. Praca o ogrodzie też wykonana, i to się chwali. Pozdrawiam.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,dobrze ,że chociaż na wycieczce mogłaś poleżeć :uszy rybki to ci zazdroszczę ,my musimy nad morze jechać ,żeby taką zjeść wycieczka do tych bunkrów jakaś straszna dla mnie ,moja wyobraźnia jest okropna ,a w ogródku pewnie piękna wiosna ,u nas dzisiaj było bardzo ciepło,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Też mam takie ustrojstwo do gałęzi, Stasiu się tym zajmuje :D Miłego tygodnia Iwonko życzę :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tyle się napisałam, nawklejałam zdjęć z działeczki, mojej wiosenki cudnej, wycieczki z nad Bałtyku i wszystko w kosmos poszło :evil: ;:223 , dziś już nie dam rady więcej, ale jutro Wam wszystko opowiem i pokażę :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”