Borówka amerykańska - 11 cz.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Ale ten worek ma odpływ? Woda nie stoi?
Tak, skrzynka ma trzy odpływy i dno wypełnione drenażem. Myślicie, że nawóz będzie jeszcze w stanie wymusić kwitnienie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie licz na to. Pąki kwiatowe zawiązują się w poprzednim roku.
Część krzewów wycięta lub podcięta. W poniedziałek, po 12 dniach od zabiegu switchem polece topsinem, chciałem wcześniej ale pogoda nie sprzyja. Mam nadzieję opanować sytuacje a w przyszłym roku zaczne juz w kwietniu zabiegi topsinem. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc ;)
Chciałbym jeszcze poznać waszą opinie na temat dolistnego zasilania żelazem. Zacząłem stosować, gdy doczytałem, że schelatowane żelazo w zakwaszonej pozywce ginie, no i rzeczywiście liscie jakby troche blade. Mam tylko jeden dozownik więc chyba dostarczanie tego pierwiastka przez fertygacje jest niemożliwe, właśnie z uwagi na konieczność zakwaszania.
Chciałbym jeszcze poznać waszą opinie na temat dolistnego zasilania żelazem. Zacząłem stosować, gdy doczytałem, że schelatowane żelazo w zakwaszonej pozywce ginie, no i rzeczywiście liscie jakby troche blade. Mam tylko jeden dozownik więc chyba dostarczanie tego pierwiastka przez fertygacje jest niemożliwe, właśnie z uwagi na konieczność zakwaszania.
-
To dziwne co piszesz bo chelatom żelaza szkodzi wysokie pH a nie niskie. Roztwór Fe-EDTA jest trwały w zakresie pH 3?6,5
https://www.ogrodinfo.pl/nawozenie-i-te ... awozowych/
https://www.ogrodinfo.pl/nawozenie-i-te ... awozowych/
No właśnie od 3. Pożywka ma niższe pH
-

- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Nie wiem czy stosowanie do oprysku chelatu żelaza ma sens ze względu na cenę i pracochłonność. Bez znaczenia czy to chelat czy nie żelazo poniżej 3 pH przechodzi na trzeci stopień utlenienia a więc trudniej dostępny. Jeżeli stosujesz pożywkę poniż 3 to podnieś jej odczyn do 4pH a wtedy żelazu nic nie grozi.
Pozdrawiam. Jacek 

-
Z tego postu wynika, że borówki są podlewane pożywką poniżej pH=3 . Nie za nisko?.SzymonPT pisze: Mam tylko jeden dozownik więc chyba dostarczanie tego pierwiastka przez fertygacje jest niemożliwe, właśnie z uwagi na konieczność zakwaszania.
- toldi
Pewnie lepiej byłoby trochę podnieść.Zdarzało mi się robić wodę 1,5 pH, ale lałem w pewnej odległości od korzeni i nie robiłem tego często. Na krzakach nie zauważyłem negatywnej reakcji.
Pozdrawiam. Jacek 

Trochę źle się wyraziłem. Przez pożywkę mam na mysli koncentrat przeznaczony do fertygacji. Nie zakwaszając go tak mocno nie osiągnę pożądanego pH na wyjsciu (po rozcieńczeniu z wodą) ok 5ph.
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie postępowanie wobec krzewów zalecacie?
Mam kilka takich, gdzie niestety ciężko dostrzec jakiś listek. Same kwiaty.
O ile należałoby zredukować plon, żeby miały czas na wydanie nowych pędów? Niestety to 3 sporej wielości Chandlery i pozostawienie tego plonu spowoduje poważny uszczerbek na ich zdrowiu.
Tak z 80% wyciąć, żeby coś zjeść i być spokojnym o krzewy?
Jak to żona zobaczy to mnie udusi
Mam kilka takich, gdzie niestety ciężko dostrzec jakiś listek. Same kwiaty.
O ile należałoby zredukować plon, żeby miały czas na wydanie nowych pędów? Niestety to 3 sporej wielości Chandlery i pozostawienie tego plonu spowoduje poważny uszczerbek na ich zdrowiu.
Tak z 80% wyciąć, żeby coś zjeść i być spokojnym o krzewy?
Jak to żona zobaczy to mnie udusi

Piotrek
- toldi
tamburyn ten pan Ci odpowie na twoje pytania https://www.youtube.com/watch?v=MmzX_s8B0jM
Pozdrawiam. Jacek 

Jaki nawóz pod borówkę jest najlepszy ?