Madzik - moje storczyki
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje Wam za odwiedziny i słowa uznania 
A teraz nowiny z parapetów
Ponownie kwitnie jedna z hybryd Phalaenopsis - ciekawe ubarwienie i kształt płatków (petali):
A tak prezentują się w tej chwili pączki Phalaenopsis equestris z wrocławskiej wystawy - zaczynają się wybarwiać
I są maleńkie - mają ok. 4 mm długości 

Poza tym Encyclia rozwinęła już kwiat na drugim pędzie, na trzecim pączki są już całkiem spore. Jak rozwinie na wszystkich trzech - będą zdjęcia całości

A teraz nowiny z parapetów

Ponownie kwitnie jedna z hybryd Phalaenopsis - ciekawe ubarwienie i kształt płatków (petali):

A tak prezentują się w tej chwili pączki Phalaenopsis equestris z wrocławskiej wystawy - zaczynają się wybarwiać

Poza tym Encyclia rozwinęła już kwiat na drugim pędzie, na trzecim pączki są już całkiem spore. Jak rozwinie na wszystkich trzech - będą zdjęcia całości

Madzik - nie próżnują Twoje storczyki ! A co będzie się działo za jakiś czas, jak otworzą wszystkie pączki,
aż trudno sobie wyobrazić... Zdjęcia wstaw koniecznie !
Bardzo piękny ten Phalaenopsis o ciekawym kształcie płatków i cieniowanej pastelowej barwie
Znalazłabym jeszcze miejsce na takiego, choć zaczyna się niestety robić ciasno
Pozdrawiam, Joanna
aż trudno sobie wyobrazić... Zdjęcia wstaw koniecznie !
Bardzo piękny ten Phalaenopsis o ciekawym kształcie płatków i cieniowanej pastelowej barwie

Znalazłabym jeszcze miejsce na takiego, choć zaczyna się niestety robić ciasno

Pozdrawiam, Joanna

a szkoda.......madzik pisze:Asiu - ja powoli przechodzę na miniaturkiParapety nie są z gumy niestety...
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
no właśnie... miniaturki są super, ale jednak wolę Phalaenopsisy normalnej wielkości. na parapecie brak miejsca, a na liście marzeń wciąż jest kilka storczyków, m.in. Vanda, a Vandy do małych nie należą...dorela pisze:a szkoda.......madzik pisze:Asiu - ja powoli przechodzę na miniaturkiParapety nie są z gumy niestety...
- Storczykowa
z niedużych storczyków podobają mi się miniaturowe Phalaenopsisy, Phal. mini mark, Tolumnie, Rhynchostylisy (to z Vandowatych są, ale malutkie i gatunkowe) i pewnie jest jeszcze dużo innych, ale wymieniłam te, co mam. z Phalaenopsisów najbardziej lubię hybrydy normalnej wielkości (tzn. nie są to miniaturki, ale też nie olbrzymie, metrowe Phal. jakie widziałam w tym roku na wystawie kwiatów), ale miniaturki i niektóre gatunkowe też mi się podobają.madzik pisze:Różne są miniaturkiPleurothalidae są fajne, Masdevallia, Bulbophyllum etc
Botaniczne Phalaenopsisy też do dużych nie należąW większości w każdym razie - bo są tu też całkiem okazałe gatunki
Madzik, przed chwilą po pracy robiłam zakupy w pobliskim markecie (w tym co ostatnio kupiłam mojego
mocno rozgałęzionego storczyka). Co za nieszczęście dla mnie, że wciąż są tam nowe dostawy
Dziś ogromny wybór Phalaenopsisów, bardzo ciekawych kolorystycznie i jeden o rzadko spotykanym kształcie.
Wszystkie po 19.90 zł. Aż mnie ściskało coś w środku, ale żadnego nie kupiłam. Trzeba się zająć tym co już mam.
Taka jest (brutalna) prawda ...
Pozdrawiam, Joanna
mocno rozgałęzionego storczyka). Co za nieszczęście dla mnie, że wciąż są tam nowe dostawy

Dziś ogromny wybór Phalaenopsisów, bardzo ciekawych kolorystycznie i jeden o rzadko spotykanym kształcie.
Wszystkie po 19.90 zł. Aż mnie ściskało coś w środku, ale żadnego nie kupiłam. Trzeba się zająć tym co już mam.
Taka jest (brutalna) prawda ...
Pozdrawiam, Joanna

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Co prawda to prawda - chodzenie do sklepów gdzie są, czy bywają storczyki ( a takich przybywa...) bolesne bywa - albo trzeba się wykazać silnym charakterem i nie kupić, albo później szukać miejsca na parapecie dla jeszcze jednego, "już ostatniego"...na jakiś czas
Ja dzisiaj niestety hartem ducha się nie wykazałam zupełnie, bo przy okazji zakupów w obi ( nie storczykowych
) przygarnęłam dwie bidy phalaenpsisy z połamanymi pędami
Ty, Joanno chociaż twarda byłaś
- szczerze gratuluję

Ja dzisiaj niestety hartem ducha się nie wykazałam zupełnie, bo przy okazji zakupów w obi ( nie storczykowych

Ty, Joanno chociaż twarda byłaś

- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Czasami dziewczyny trzeba być bardzo twardym ,a to jest bardzo trudne, ja zawsze sie martwię gdzie postawię tego nowo kupionego i ten brak miejsca bardziej bierze górę ,bo gdyby nie to to portfel by szybko był pusty.Dlatego zazdroszczę osobą ,które mają ogrody zimowe i tyle miejsca na kwiaty.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Storczykowa
ja tak bym chyba nie potrafiła, widzieć ładne, tanie storczyki i nie kupić choćby jednego... a potem w domu próbuję znaleźć miejsce. niestety, mam tylko 2 okna w pokoju. na każdym po kilkanaście roślin. Vandy niby mogłabym ustawić ukośnie, by nie zajmowały tyle miejsca, ale nie mogę tego na razie zrobić, bo 2 mają łodyżki kwiatowe.... (ta różowa ma już naprawdę sporą łodygę...). chciałabym mieć więcej miejsca, by móc mieć mnóstwo Phalaenopsisów i Vand.
a co do Phalaenopsisa z falbankami na płatkach, to jest to albo deformacja albo ten storczyk ma taki kształt. widziałam ostatnio takiego, co wszystkie płatki ma lekko falowane, ale tamten chyba taki musi być, a ten - nie wiem.
a co do Phalaenopsisa z falbankami na płatkach, to jest to albo deformacja albo ten storczyk ma taki kształt. widziałam ostatnio takiego, co wszystkie płatki ma lekko falowane, ale tamten chyba taki musi być, a ten - nie wiem.