Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co tam kicia, co tam wszystko, ale te osimiorniczki......!!!! One mnie nawet we snie przesladuja. Ja je widzę na moim parapecie!! Ja za nimi tęsknie tak, jak za sadzonkami tacci, ktora mają przywieźć we wtorek.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dziękuje Wam za odwiedziny i słowa uznania :)
A teraz nowiny z parapetów :)
Ponownie kwitnie jedna z hybryd Phalaenopsis - ciekawe ubarwienie i kształt płatków (petali):

Obrazek Obrazek

A tak prezentują się w tej chwili pączki Phalaenopsis equestris z wrocławskiej wystawy - zaczynają się wybarwiać :) I są maleńkie - mają ok. 4 mm długości :)

Obrazek

Poza tym Encyclia rozwinęła już kwiat na drugim pędzie, na trzecim pączki są już całkiem spore. Jak rozwinie na wszystkich trzech - będą zdjęcia całości :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madzik - nie próżnują Twoje storczyki ! A co będzie się działo za jakiś czas, jak otworzą wszystkie pączki,
aż trudno sobie wyobrazić... Zdjęcia wstaw koniecznie !
Bardzo piękny ten Phalaenopsis o ciekawym kształcie płatków i cieniowanej pastelowej barwie ;:226
Znalazłabym jeszcze miejsce na takiego, choć zaczyna się niestety robić ciasno :(

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - ja powoli przechodzę na miniaturki :) Parapety nie są z gumy niestety...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

madzik pisze:Asiu - ja powoli przechodzę na miniaturki :) Parapety nie są z gumy niestety...
a szkoda.......
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

dorela pisze:
madzik pisze:Asiu - ja powoli przechodzę na miniaturki :) Parapety nie są z gumy niestety...
a szkoda.......
no właśnie... miniaturki są super, ale jednak wolę Phalaenopsisy normalnej wielkości. na parapecie brak miejsca, a na liście marzeń wciąż jest kilka storczyków, m.in. Vanda, a Vandy do małych nie należą...
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różne są miniaturki :) Pleurothalidae są fajne, Masdevallia, Bulbophyllum etc :)
Botaniczne Phalaenopsisy też do dużych nie należą :) W większości w każdym razie - bo są tu też całkiem okazałe gatunki :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:Różne są miniaturki :) Pleurothalidae są fajne, Masdevallia, Bulbophyllum etc :)
Botaniczne Phalaenopsisy też do dużych nie należą :) W większości w każdym razie - bo są tu też całkiem okazałe gatunki :)
z niedużych storczyków podobają mi się miniaturowe Phalaenopsisy, Phal. mini mark, Tolumnie, Rhynchostylisy (to z Vandowatych są, ale malutkie i gatunkowe) i pewnie jest jeszcze dużo innych, ale wymieniłam te, co mam. z Phalaenopsisów najbardziej lubię hybrydy normalnej wielkości (tzn. nie są to miniaturki, ale też nie olbrzymie, metrowe Phal. jakie widziałam w tym roku na wystawie kwiatów), ale miniaturki i niektóre gatunkowe też mi się podobają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madzik, przed chwilą po pracy robiłam zakupy w pobliskim markecie (w tym co ostatnio kupiłam mojego
mocno rozgałęzionego storczyka). Co za nieszczęście dla mnie, że wciąż są tam nowe dostawy :?
Dziś ogromny wybór Phalaenopsisów, bardzo ciekawych kolorystycznie i jeden o rzadko spotykanym kształcie.
Wszystkie po 19.90 zł. Aż mnie ściskało coś w środku, ale żadnego nie kupiłam. Trzeba się zająć tym co już mam.
Taka jest (brutalna) prawda ...

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co prawda to prawda - chodzenie do sklepów gdzie są, czy bywają storczyki ( a takich przybywa...) bolesne bywa - albo trzeba się wykazać silnym charakterem i nie kupić, albo później szukać miejsca na parapecie dla jeszcze jednego, "już ostatniego"...na jakiś czas :lol:
Ja dzisiaj niestety hartem ducha się nie wykazałam zupełnie, bo przy okazji zakupów w obi ( nie storczykowych :D ) przygarnęłam dwie bidy phalaenpsisy z połamanymi pędami :oops:
Ty, Joanno chociaż twarda byłaś :D - szczerze gratuluję ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madzik - Twój pastelowy falenopsis z karbowanymi płatkami jest wspaniały. Niespotykany no ale u Ciebie same niespotykane egzemplarze. :lol:
micka
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 22:06

Post »

Jeszcze nigdy nie widziałam takiego Phalaenopsis jakiego pokazałaś na ostatnim zdjęciu. Zarówno kolor jak i płatki są... zniewalające ;:10
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, micka - bardzo dziękuję, aż się :oops: Ale te miłe słowa trochę chyba na wyrost ;) bo przecież wszystkie storczyki i orchidee są wyjątkowe :lol: :lol: :lol: I aż sama nie wiem, które bardziej... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Czasami dziewczyny trzeba być bardzo twardym ,a to jest bardzo trudne, ja zawsze sie martwię gdzie postawię tego nowo kupionego i ten brak miejsca bardziej bierze górę ,bo gdyby nie to to portfel by szybko był pusty.Dlatego zazdroszczę osobą ,które mają ogrody zimowe i tyle miejsca na kwiaty.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tak bym chyba nie potrafiła, widzieć ładne, tanie storczyki i nie kupić choćby jednego... a potem w domu próbuję znaleźć miejsce. niestety, mam tylko 2 okna w pokoju. na każdym po kilkanaście roślin. Vandy niby mogłabym ustawić ukośnie, by nie zajmowały tyle miejsca, ale nie mogę tego na razie zrobić, bo 2 mają łodyżki kwiatowe.... (ta różowa ma już naprawdę sporą łodygę...). chciałabym mieć więcej miejsca, by móc mieć mnóstwo Phalaenopsisów i Vand.
a co do Phalaenopsisa z falbankami na płatkach, to jest to albo deformacja albo ten storczyk ma taki kształt. widziałam ostatnio takiego, co wszystkie płatki ma lekko falowane, ale tamten chyba taki musi być, a ten - nie wiem.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”