Poziomki - uprawa cz. 1
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Image czy te "poziomki" mają aromat poziomek?
Wygląda jak truskawka, w szczególności charakterystyczne orzeszki na rozrośniętym dnie kwiatowym typowe dla truskawki.
Wygląda jak truskawka, w szczególności charakterystyczne orzeszki na rozrośniętym dnie kwiatowym typowe dla truskawki.
Tomek
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak owoce mają aromat poziomki dlatego, byłam pewna że, to poziomka.
Pozdrawiam! Róża
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Jak dla mnie to truskawki na zdjęciu Róży - Image. Przypuszczam, że zdziczały i dlatego są tak małe jak na truskawki i tak duże jak na poziomki 

- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
15 lat temu miałem truskawki posadzone na polu graniczącym z placem na którym rośnie kilka świerków rozłogi truskawek dotarły aż tam i są do dziś, zdziczałe i do złudzenia przypominające poziomki zapachem i smakiem. Truskawki powstały na bazie poziomek, pozwalając rosnąć im dziko wracają do swoich korzeni.
brak polskich znaków
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Kontakt:
No to mam zdziczałe truskawki o smaku poziomek
też może być , Najważniejsze że, są smaczne 

Pozdrawiam! Róża
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Witam. Swoje poziomki wysiałam 4 lata temu.Co roku dosadzam nowe sadzonki aby powiększyć zbiory. W tym roku moje czteroletnie krzaczki zaczęły wysychać. Jakieś 15 krzaczków ma podeschnięte krawędzie liści a 3 krzaki wyschły doszczętnie. Podlewam je w upały co 3-4 dni i nie wiem co się dzieje. Wszystko zaczęło się od jednego krzaka, który usechł dość szybko.Myślałam,że coś mu zjadło korzonki...ale teraz to wątpię
. Nie maja żadnego nalotu, śladu grzyba, dziwnych plam itp. Nigdy niczym ich nie pryskałam, ale i niczym nie nawoziłam...może to błąd? A może po prostu są stare
?

- majs
Chyba twoje poziomki złapały grzybka i może to być wertycylioza. Tak właśnie zachowuje się ta choroba. Grzyb en potrafi wybić cala plantacje truskawek. Czy wcześniej nie rosły tam ziemniaki?. Sama siejesz poziomki czy kopiłaś gotowe sadzonki?
brak polskich znaków
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Witam 
W tym roku wysiałam poziomki. Dłuuuugo się zbierały aby wyrosnąć, ale teraz ( po prawie 3 miesiącach) są już dość sporymi krzaczkami, które wysadziłam do okrągłej donicy op średnicy 1 metra. Rosną dość gęsto - chyba za gęsto. Dziwi mnie, że nic a nic nie kwitną, ale za to wytwarzają delikatne, mikroskopijne rozłogi...
Czy tak jest OK??
Fotkę wstawię po południu :0

W tym roku wysiałam poziomki. Dłuuuugo się zbierały aby wyrosnąć, ale teraz ( po prawie 3 miesiącach) są już dość sporymi krzaczkami, które wysadziłam do okrągłej donicy op średnicy 1 metra. Rosną dość gęsto - chyba za gęsto. Dziwi mnie, że nic a nic nie kwitną, ale za to wytwarzają delikatne, mikroskopijne rozłogi...
Czy tak jest OK??
Fotkę wstawię po południu :0
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Możesz coś wiecej napisać o objawach i co zrobić gdy to jest własnie ta choroba?majs pisze:Chyba twoje poziomki złapały grzybka i może to być wertycylioza. Tak właśnie zachowuje się ta choroba. Grzyb en potrafi wybić cala plantacje truskawek. Czy wcześniej nie rosły tam ziemniaki?. Sama siejesz poziomki czy kopiłaś gotowe sadzonki?
W ubiegłym roku tak mi dziwnie szybko podeschły roczne poziomki i złozyłam to na karb tego, że rosły od południa na czarnej włókninie i dopiekało słońce. W tym roku wiosną zdjęłam włókninę i wydawało sie, że jest ok. Teraz w ostatnich dniach dosłownie z dnia na dzień wyschły krzaki - niektóre sa prawie zielone, większość uschnięta i tylko w srodku parę zielonych liści. Przyznam, że poziomek było dużo i smaczne. Dosyć dużo zamroziłam - teraz wyciągam z lodówki i jem jak lody owocowe

Zastanawiam sie czy wyrwać zupełnie czy obciąć i spalić suche liście liczac na to, że odbiją i znów jesienią zaowocują. Na razie wyrwałam i spaliłam co drugi krzak (wczoraj) i przymierzam sie do obcinania liści na pozostawionych (dzisiaj zgoniła mnie burza).
Nie byłoby mi specjalnie żal wyrwać, bo posadziłam sobie nowe w innym miejscu i jesienią nie zostanę bez poziomek (Rugia i Regina).
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- majs
To własnie tak wygląda ten grzybek. krzaki zaczynają schnąc od rozłogów potem największe listki zostaje tylko zielony środek sadzonki który i tak uschnie. Grzybek ten siedzi w ziemi bardzo lubi miejsca gdzie wcześniej rosły ziemniaki. czy to wertycylioza czy zgnilizna korony trudno mi to ocenić. Wertycylioza kilka lat temu cale jedno poletko mi zniszczyła, kopiłem grzybka razem z sadzonkami. choroba ta zbiera największe żniwo własnie po owocowaniu i jesienią. Możesz spróbować spryskać aliette, ale wedlug mnie to wykop spal i nie sadz już ani poziomek ani truskawek w tym miejscu.
brak polskich znaków
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Spalonemajs pisze:(...) wedlug mnie to wykop spal i nie sadz już ani poziomek ani truskawek w tym miejscu.

Co zrobić z tym kawałkiem ziemi? Jakim roślinom szkodzi oprócz poziomek i truskawek?
Są rosliny, które się nie boją tego grzyba?
Moje nowe imię Szansa 

grazka100, na Twoim miejscu już dawno bym je porozdzielała do osobnych pojemników (w tej donicy nie mają dużo przestrzeni - tak mi się wydaje) albo wsadziła do ziemi
Swoje poziomki siałam w lutym i obecnie pięknie kwitną. Kilkanaście poziomek już zjedliśmy
W maju przesadzałam je do gruntu, były niewielkie. Po jakiś 3 tygodniach zaczęły się pięknie rozkrzewiać, teraz to już wielkie krzaczory są 

Pozdrawiam! Tereska