Lancety rodzinna ostoja ...cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lancety rodzinna ostoja ...cz.3

Post »

Ostatnia chryzantema niczym jeleniorożna dalia cudności ;:167 .Te słoneczne gerberowe również śliczne ;:333 Pięknie wyglądają skrzynie ukwiecone chryzantemami. Lodziu czy te od Zibiego zimują w gruncie ,albo trzymasz je gdzieś w chłodnym pomieszczeniu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczoraj nie udało się, dzisiaj próbuję.
To sobie ustroiłaś skrzynie ;:138 no i co? RODos potrzebny, gdyby nie on nie miała byś takich pięknych chryzantem a ja bym nie miła skąd sępić astrów ;:306
Lodziu...I jak już wyrobiona przed zimą, wszystko przesadzone i dosadzone?
U mnie czekają przecenione cebule i myślę że dam radę przed zimą.

Pozdrawiam

-- Śr 20 lis 2019 19:56 --

Poszło :tan
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne widoki w Legnicy aż serce się raduje. To zdecydowanie moje klimaty. Chryzantemy imponujące i do tego wychodowane przez sama siebie :)
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

duju-Justynko, to chryzantemy ze szklarni emerytowanego ogrodnika.Za otrzymanie sadzonek żółtej, dałam kilka karp dalii.Zółtą posadziłam wiosną na działce bez żadnego okrycia.
Poniżej fot. co mi zakwitło .Różowo liliowa, to odmiana Etrusko - typowa na kwiat cięty i do uprawy
pod osłonami.

Obrazek

Obrazek
W wazonie pąki bardziej się rozwinęły.Te dorodne kwiaty- otrzymane...a te bidy - z mojej działki.
Mam nadzieje,że może się zaaklimatyzują i dorównają, tym spod osłon.Ale,to marzenie laika.

JAKUCH - Jadziu,chryzantemy wykopane z działki ,nadal ukwiecają skrzynie przy domu.Mam zamiar w tym roku pozostawić je w tych skrzyniach, okrywając z nadejściem mrozu.
Na działce kilka mi przezimowało, ale nie były okazałe.Najlepiej zdała egzamin przechowana w doniczce na parapecie w piwnicy,a na wiosnę włożona w tej samej doniczce do skrzyni.Oczywiście,była doglądana,zasilana, opryskiwana p.ch.grzybowym - i odwdzięczyła się pięknymi,dorodnymi kwiatami i zdrowymi liśćmi.
Nie podjęłam ostatecznej decyzji,ale 3 szt. przeniosę do piwnicy w doniczkach.Zobaczymy ,który
sposób będzie najlepszy.Mowa,oczywiście o chryzant. od Zybiego.. :wink:

leszczyna- Krysiu, " do kilku razy sztuka" - i udało się :D
Potwierdzam, ROD-os bardzo przydatny, niestety w tym roku zapuszczony.Walczyłam z suszą,po
każdorazowym podlewaniu konewką, na pielęgnację nie miałam siły.
Obiecuję sobie, że wiosną nadrobię zaległości.Działka jest jeszcze nieprzygotowana do zimy.
A astrami,czy chryzantemami - chętnie i z przyjemnością się z Tobą podzielę.

Przemek23 -Przemku, żeby zobaczyć widoki, o których piszesz,trzeba wyjechać poza Legnicę ok.40 km. Małe sprostowanie dot. chryzantem, od kilku lat sadzę ukorzenione sadzonki chryzantem
otrzymane od naszego Zybiego.Nieraz kilka sadzonek sama ukorzeniam, a hodowlą nie zajmuję się,
korzystam z dostępnych odmian.
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

kocham takie zdjęcia:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/983c75fd0caf4ae7
https://www.fotosik.pl/zdjecie/027f33ba97e777a3
https://www.fotosik.pl/zdjecie/20d8d582215e17c8
Maks:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/875ee1dcedb4d7b0
Piękna z Ciebie kobieta:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/826ea0d6a6ca0d1a
Dyńkowe buzie:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/a9b3bf82e46646e8

Pięknych róż i hortensji masz mnóstwo ;:167
Dalie cudne, ja ich jednak nie będę miała Obrazek Nie mam gdzie przechować ;:223 Spóznione gratulacje zwycięstwa ;:131

Z mniej przyjemnych rzeczy - moją mamę także okradziono, Obrazek Nie z roślin co prawda. Głównie elektronarzędzia z domku zabrali i nawet złodziej bezczelnie wys..ał się w domku, niepojęte Obrazek

;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu te z działki to wcale nie bidy mają cudne kwiaty ;:167 .Etrusko prześliczna tylko potrzebuje wiele troski i odpowiednich warunków .Cóż gdyby jednak udała sie chociaż w połowie taka cudna hodując ją w donicy to i tak się opłaca .Ciekawe jak przezimują Twoje doniczkowe chryzantemy w skrzyni. Dobrze ,że nie mam takich wymagających chryzantem tylko najzwyklejsze
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lodziu otworzyłam komputer i na pewno bez próby pójdzie wszystko.
Bliżej wiosny będę pukała o astry, te drobniusieńkie to mistrzostwo świata....ja je widziałam na żywo w mojej szkółce ale jeszcze nie do sprzedaży. Mieli na rozmnożenie w ogromnej donicy i były zjawiskowe.
W tym roku RODosu mi nie brakowało ale podejżewam, że jak zostanę na stałe w domku to będę tęsknić, szczególnie powierzchni braknie bo koło domu już zagospodarowałam a jeszcze listę chciejstw bym uzupełniła.
Ja już się wyrobiłam, wszystko posadzone będę teraz wyczekiwała wiosny jak wiele z nas ;:306

pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lodziu, podziwiam i ilość i kolory , odmiany licznych chryzantemek.
Wszystkie jak dla mnie są piękne.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katiusha-Kasiu, tak pięknej laudacji z Twojej strony nie spodziewałam się :oops:
Otrzymać taki komentarz - to wielka przyjemność :!:

JAKUCH- Jadziu, z tymi wymagającymi chryzantemami, to moja druga przygoda, mam nadzieję,że zakończy się również sukcesem.Jedną szklarniową odmianę uprawiam w ogrodzie od 20 lat.Najpiękniej kwitła , gdy miałam namiot foliowy.W gruncie, bez osłon daje sobie radę.Jeżeli nie zdąży zakwitnąć przed nastaniem mrozów, zrywam w fazie pąków, które rozwiną się w wazonie.

leszczyna- Krysiu, podziwiam, że zdążyłaś mimo trudnego ostatnio dla Ciebie okresu zakończyć prace w ogrodzie.Wiem, że zrobiłaś spore nasadzenia - wiosna ,może być ciekawa i kolorowa.
U nas przy domu - prace w ogrodzie zakończone, ale ROD - w tym roku potraktowałam po macoszemu.

anabuko1- Aniu, Ty zawsze masz na mnie dobry wpływ.Właśnie zmobilizowałaś mnie, do odświeżenia wątku.
Aniu, chryzantemy, to również moje "ulubienice" - uwielbiam ich zapach.Cieszę się, że wszystkie Ci się podobają.

Pozdrawiam w nastroju przedświątecznym z " Jarmarku Bożonarodzeniowego" we Wrocławiu.

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Lodziu, pieknie wygladasz,poznalam,ze jestes we Wroclawiu :wink: ja w tym roku jeszcze niebylam. Ale pieknie tam. No i piesek zobaczyl sobie :D :wit

-- 14 gru 2019, o 14:57 --

Lodziu, pieknie wygladasz,poznalam,ze jestes we Wroclawiu :wink: ja w tym roku jeszcze niebylam. Ale pieknie tam. No i piesek zobaczyl sobie :D :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

karolacha - Karolino, to był nasz kolejny wrocławski "Jarmark Bożonarodzeniowy". Odniosłam wrażenie, że mniej atrakcyjny od poprzednich.

U nas nastrój przedświąteczny, a ogród "przedwiosenny" .Kilka migawek - zdjęcia zrobione wczoraj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Przed domem masz po prostu cudnie ;:138 Piesek i kotek ustawimy się do zdjęcia jak rasowe modele :D Piękne zwierzaki. Specjalnie wybierała ich jednakową maść? :wink: są cudne . Ja kocham zwierzaki, nie przejdą koło pieska żaby to nie poglaskac :lol: Moje to już robią że mną Ci chcą. Też kilka razy byłam już na Jarmarku, w tym roku jakoś się nie sklada:) U Ciebie Łodzi i jeszcze zielone elementy są:) Vinter Sun w lekkim rozwoju:) mój podobnie. Na początku już jesienią zaczynał kwitnąć, wskutek czego zimy nie przetrwały rozwinięte kwiatki. Teraz jest bardziej w pąkach i dobrze znosi zimę;) PA
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Przepięknie. Moje ujęcie wygrywa to z kotem ;:167 Jak rasowy model ;:167
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu ślicznie przystrojone wejście do domu z śliczniusimi mordkami ;:167 .Kocio wygląda jak posąg uwielbiam czarne koty z białymi krawatami mają taką błyszczącą w słońcu sierść.Latem przychodził w konkury do mojej Zuzi taki Romeo jak go nazwałam niestety zniknął ;:174 . Dawali sobie buzi zawsze musiałam sie uśmiać, bo fajnie to wyglądało i pozwalała mu zostać i nie goniła go jak innych kotów. Radosnych Świąt w gronie najbliższych ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lodziu :wit
Widzę nastrój świąteczny jest . Nawet zwierzaczkom się podoba .
Piękne dekoracje. I choinki. ;:215
Radosnych i zdrowych i rodzinnych Świat życzę. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”