Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

:wit Witam ponownie!
Mróz przybiera na sile, a śniegu ciągle ani ani.
Senność mnie ogarnia, powieki same opadają, to może w nocy poprószy...

Iwonko1 - może po tym niespodziewanym ataku zimy równie niespodziewanie buchnie wiosną? :lol: Byłoby ;:333
Dziękuję ;:196 i Tobie również dobrego tygodnia życzę, cieplejszego i słonecznego. ;:167

Tereniu [tencia] - mnie teraz przeszkadza brak śniegu. ;:223 Nie lubię spacerować podczas takiej zimy, gdy tylko mróz, wiatr i szaro dookoła. ;:185
Pozdrawiam wzajemnie i równie cieplutko. ;:196

Tereniu [TerDob] - floksy gwiaździste wysiewam w marcu. ;:108 Zajrzałam do biokalendarza i wyszło mi, że 13 i 14 marca są dni kwiatowe. ;:333
Mróz mamy podobny, choć u Ciebie wcześniej spadło do -10, u mnie teraz jest -9*. ;:202
Dziękuję ;:196 i wzajemnie dobrego tygodnia życzę. ;:167 ;:196

Alicjo - dziękuję ;:196 za wszystkie miłe słowa i dobre życzenie, które odwzajemniam. ;:167 ;:196
Ja też lubię zimę, ale głównie z uwagi na bielutkie widoki, których u mnie niestety nie ma. ;:145

ObrazekPysznogłówka cytrynowa.

Tygrysówki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam dobrego, cieplejszego i pełnego słońca tygodnia. ;:cm ;:cm
DOBRANOC

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak! słonko świeciło cały dzień, ale mróz i odczuwalna nie zachęcały do rozkoszowania się słońcem ;:3
Lucynko czy floksy siejesz do gruntu czy robisz rozsadę, przez przypadek kupiłam kolejne opakowanie :D
Dmucham do Ciebie chmurki śniegowe, bo temperatury spadają i kocyk by się przydał :D
Dobrej nocy i tygodnia pełnego słońca, śniegu i niewielkiego minusika ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko jaka piękna tygrysówka ;:333
A kicia jak słodko spi :D
Oczywiście i ja lubię białą zimę :D :D
Miłego dnia ;:196 ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko w ten mroźny poranek :wit . U mnie niestety -21 ;:222 . Wczoraj okryłam moje dwie róże Eden Rose i wiśnie Amanogawę. Reszta sobie poradzi ( chyba ). Mam nadzieję, że mimo wszystko mróz nie wyrządzi żadnych strat ani u Ciebie ani u nikogo . Dzięki za imię lilijki ;:196 . Ja ostatnio zrobiłam się bardzo rozważna w zakupach :lol: . Podejrzewam, że jak już sezon ruszy na dobre to już nie będę taka rozważna :;230 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko chętnie bym tak spędziła dzień jak Twoja Misia ;:173
No cóż nie mogę.
Tygrysówki cudne , ciekawa jestem jakie będziesz miała w tym sezonie , moje okazały się jedno sezonowe ;:145
w następnym roku tylko szczypior miały.
Cieplutkiego dnia Lucynko ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko szkoda, że nie macie śniegu zawsze to jakaś osłona dla roślin. Mrozy dalej nie odpuszczają, dwa dni najbliższe zapowiadają chłodne.
Misia tak słodko śpi, proszę pomiziać.
Pysznogłówki cytrynowej nie znałam, ona ma od tych pospolitych inne ułożenie kwiatów czy mi się tak wydaje.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko u nas śnieży drobniutko to może i u Ciebie coś spadnie ;:168 Moje kocurki też śpią i jedzą ... a tygrysówek na żywo nigdy nie widziałam... muszę coś o nich poczytać :oops: Zima tak ostra podobno tylko do piątku ;:131
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko piękne Tygrysówki ;:333 wczoraj posiałam nasionka ciekawe co z nich wyrośnie ? :D
Dzięki za informację ;:167 , rozumiem że w domu robisz rozsadę itd. tak ?? To jeszcze zapytam o pysznogłówkę cytrynową kiedy wysiać ?? - przepraszam że tak Cię męczę ;:167
Misia śliczniutka ;:167
Dużo zdrówka życzę i mniejszego mrozu ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Za oknami piękne słoneczko, śniegu ciągle ani deczka i wydawałoby się, że w związku z tym jest cieplutko. Nic bardziej mylnego. Mróz zadomowił się na dobre i nie widać, by planował pójść sobie gdzie indziej. Niech mu będzie, przecież nie będę się z nim awanturowała. Siewki na parapetach są zadowolone w przeciwieństwie do roślin marznących na działce. Nic to. W razie czego będzie czym dziury pozatykać.

Marysiu [Maska] - nie wiem, o jakie floksy pytasz. Sieję tylko gwiaździste, także 'Drumonda' gwieździste, wiechowatych ani szydlastych nie wysiewam.
Gwiaździste, również 'Drumonda', sieję w marcu w domu, pikuję albo nie, zależy jak szybko urosną i dopiero po 15 maja sadzę do gruntu. ;:108
Kocyka Bozia nie dała, mówi się trudno i kocha się dalej.
Za dobre życzenia dziękuję ;:196 i liczę na to, że przecież kiedyś w końcu muszą zostać spełnione. ;:224

Alicjo - tygrysówki bardzo lubię, choć nie zawsze je sadzę. Wszystko zależy od tego, czy uda mi się kupić cebulki, bo traktuje je jako rośliny jednoroczne. ;:7
Kicia ostatnio głównie śpi. No, z przerwami na jedzenie oczywiście. ;:306

Ewelinko - witaj. U mnie też ziąb prawdziwie zimowy, ale w domku cieplutko, to co mi tam...
Podziwiam Twoją rozwagę. ;:138 Ja, niestety, nie umiem się zdyscyplinować. Cóż, mam słabą silną wolę.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Julio - ja Miśce nie zazdroszczę, nie sypiam w dzień, bo mi szkoda każdej przeżytej chwili. :uszy
A tak poważnie, to mój organizm broni się przed drzemką w ciągu dnia, płacąc za to bólem głowy i ogólnym rozbiciem. ;:oj
Jeśli uda mi się kupić cebulki tygrysówki, to pewnie będą ładne, jako że ja nie przechowuję cebul, traktuję te rośliny jako jednoroczne. ;:108
Dziękuję Juleczko i wzajemnie ciepełka życzę. ;:196

Dorotko [korzo_m] - no niestety, śniegu brak, ale co tam, ważne by zdrowym być, reszta sama się uładzi. ;:303
Misia pomiziana, wymiziana i wypieszczona na wszystkie możliwe sposoby. Co dzień domaga się solidnej porcji tych przyjemności. ;:197
Pysznogłówka cytrynowa ma kwiatki ułożone w pięterka, pięknie pachnie i przyciąga roje bzykaczy oraz motylków. ;:333

Ewuniu [ewarost] - niestety, ani jeden biły płateczek nie spadł, tylko słońce operuje elegancko.
Oby Twoje przewidywania się sprawdziły, bo może zaraz po tej zimie wiosna zawita.... ;:131 Chciałaby dusza do raju...

Tereniu [TerDob] - co wyrośnie z nasionek? To Ty nie wiesz? :lol:
Z nasionek najpierw wylezą kiełeczki, które zamienią się w sieweczki, by na końcu pokazały się dorodne roślinki, które w dodatku albo pięknie zakwitną, albo poczęstują nas smacznymi owocami. ;:63 To tak w telegraficznym skrócie.
Jeśli chodzi o floksiki gwiaździste, to nie zawsze robię rozsady. Jeśli mocno wyrosną, to tak, ale gdy rosną powoli, to po prostu wysadzam do gruntu po 15 maja bez uprzedniego pikowania.
Pysznogłówkę cytrynową już wysiałam i nawet powschodziła, ale do pikowania jeszcze nie dorosła.
Jeśli jeszcze jej nie siałaś, zrób to razem z floksami albo i wcześniej, jeśli nie przestrzegasz kalendarza biodynamicznego.
A co do pytań, to bardzo proszę: pytaj i się nie przejmuj, bo mnie odpowiadanie nie męczy. Gdybyś wiedziała, na ile pytań w swoim życiu się naodpowiadałam, to nawet do głowy by Ci nie przyszło pomyśleć, że takie niewinne pytanka mogłyby mnie zmęczyć. ;:113
Za zdrówko dziękuję, przyda się. ;:196 To drugie życzenie też miłe, tylko kiedy ono się spełni.....

Floksy wiechowate.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Łał Lucynko ale masz tych floksów ;:oj wszystkie piękne ;:333
Za podpowiedź bardzo dziękuję ;:196 ja tak co dzień po kilka nasionek wysiewam to cytrynowa następna w kolejce ;:108
Jeszcze raz zdrówka i oby Ci popadało chociaż troszkę ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko piękne kolekcje floksów ;:138 Ja zebrałam ze swoich kilka nasionek i wysiałam ciekawe czy coś z tego będzie ;:131 To podeślij troszkę ;:3 Pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tereniu [TerDob] - siej, kochana, do wiosny jeszcze zdąży wszystko urosnąć, póki co zima dobrze się trzyma. ;:oj
Za dobre życzenia pięknie dziękuję ;:196 i odwzajemniam z całego serca. ;:167 ;:196 ;:196

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - dziękuję. ;:196 Jutro będę dmuchała słoneczko w Twoją stronę. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196 ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Witaj Lucynko :wit
Przepiękne floksy, już sobie wyobrażam jak pachną ;:173 a te gwiaździste ;:oj
Między innymi floksy kojarzą mi się z przydomowym ogródkiem w domu rodzinnym, zawsze wyrywałyśmy kwiatki i wysysałyśmy przepyszny nektar :lol:

Ja też jesienią posadziłam kilka białych i czerwonych - ciekawe, czy doczekam się kwiatów chociaż w połowie tak pięknych jak Twoje ;:131

U nas na Śląsku teraz -11, a ma być -14 - brrr, zimno

Życzę zdrówka, ;:3 i oby te mrozy nie wyrządziły wielkich szkód wśród Twoich roślinek
Pozdrawiam cieplutko ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko kolekcja floksów bardzo ładna, dwóch odmian nie znam, aż dokładnie spoglądałam na zdjęcia, czy to aby floksy. Kwiaty inne, do tego tworzą duże wiechy.
Masz rację zdrowie jest najważniejsze i tego się trzymajmy. Mrozy jak co roku przychodzą, ale też odchodzą, do wiosny jest bliżej niż dalej.
Na razie zostają nam doniczki, sklepy ogrodnicze, a jak się ociepli to wyruszymy na odsiecz chwastom.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko też w dzień nie mogę spać, bardziej o wygrzanie się pod kocykiem chodziło :lol:
Wczoraj po południu zajrzałam do swoich wykopanych cebul ;:145 obraz nędzy i rozpaczy, dalie zgniły, eukomis ;:222 cebula jeszcze twarda ale bardzo mokra, połowa mieczyków wywalona nawet szczawik kiepsko wygląda ;:145
Na dziś zostawiłam przegląd kroksmii , ta wygląda jak na razie najlepiej .Już wiem ze na pewno gladioli muszę dokupić.
Coraz więcej nasionek trafia na regalik nawet zaczynają kiełkować ;:306
Też mam suchy mróz ;:222
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”