Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Kobietki witajcie! Moje rozsady przeżyły w większości moją nieobecność podczas Świąt, sąsiadka dobrze o nie dbała. Owszem padło kilka cynii, ale są jeszcze, a jeszcze i mam nasiona i wysieję na działce pod włókninę do skrzyni. Cynii chciałabym dużo, bo są cudowne.
Dziś trochę popikuję i wystawiłam rozsadę na balkon do słoneczka.

Byłam też na polowaniu bratkowym. Mam kremowo- cytrynowe, żółto- fioletowe i trafiły mi się tylko 2 błękitne. Pustki były na targu, więc może w piątek/sobotę coś się pojawi jeszcze. Kupiłam też 3 piękne stokrotki.

Agnieszko, niestety, moje żurawki tak właśnie wyglądają.. Liczę na to, że gdzieś od środka wypuszczą nowe liście, ale tak źle nie wyglądały jeszcze nigdy. U mnie zawsze koniec kwietnia już były całe w kwiatach, zwłaszcza Lipstick, te krwiste, a teraz jedna suchelizna... Nawet lawenda lepiej wygląda niż one..
Róża Eden Rose w zeszłym roku miała dosłownie 4-5 kwiatów, przecudownej urody, ale pachnie słabo.Ja przynajmniej nie pamiętam jakiegoś wyjątkowego zapachu. Ale tez była świeżakiem dopiero i nie wiem jak będzie w tym roku, bo przezimowała ładnie.

Ewelinko, liczę na to, że Twoje róże jednak cię zaskoczą..

Kasia, Ty też pewnie dziś szalejesz w ogrodzie .. życzę więc synkowi smacznego, długiego snu na powietrzu. :wink:

Paula fotki prosto z balkonu :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Jednak dzisiaj chwyciłam za sekator i przycięłam część róż. Niestety nie jest kolorowo ;:222 . No ale nic, żyjemy dalej :lol: . Na szczęście, dzisiaj przyjadę nagie korzenie więc na pewno poprawią mi nieco nastrój :;230 . Fajnie, że Twoje rozsady mają się dobrze. Ja tego roku zrezygnowałam i nie sieję nic, taki bunt przez te róże :evil: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś dopiero dziś popracowałam bo wczoraj siałam pomidory całe do południa.
Jutro dalsza walka z ogrodem i oby też pogoda dopisała.
A co to masz za cudo ;:oj ...takie różowe z owłosionymi łodyżkami wychodzące spod kamieni...kolor boski, wybacz ale nie poznaję.
Pomidorki śmigają u Ciebie aż miło...teraz słonka im nie zabraknie.
Też trzymam za nie kciuki. ;:215
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

A teraz rozpoznasz Elu? :) I jeszcze :wink:

Obrazek

Mam tyle endorfin we krwi, że mogłabym góry przenosić. To był cudny dzień w ogrodzie! ;:167

Obrazek

Obrazek

Krokusy szaleją wprost!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś dopieściłam rabatki, wysypałam korą większość rabat, wsadziłam 5 błękitnych bratków, wysadziłam na rabaty z rozsadnika dzwonki ogrodowe i goździki oraz liatry i przekwitnięte hiacynty i narcyzki, obcięłam zioła. Póki co czaję się z przycięciem lawendy. Do wertykulacji został trawnik, muszę oskubać truskawki i nawieźć je kompostem (to samo warzywnik), dać nawóz pod tuje, powojniki i róże, posiać warzywa i kwiaty do gruntu i w zasadzie mogę się rozkładać na leżaku z książką. :heja
Szybko się obrobiłam w tym roku z wszystkim. ;:215

A tak poważnie, to do wsadzenia czekają lilie, jutro jadę po róże, muszę dbać o rozsadę w domu, dalie i callie tez trzeba wsadzić do doniczek. Kupić i pomalować pergolę, zrobic kostkę na obrzeżach nowej rabaty, naprawić dach i w końcu ruszyć coś z elewacją.... ;:219
No jeszcze trochę pracy jest, ale jaka to przyjemna praca!
Pozdrawiam wszystkich. :)
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś, pokazujesz piękne oblicze wiosny. Masz ogromną ilość krokusików, chyba we wszystkich kolorach ;:215 . Powiedz mi, czy ty wszystkie rabatki wysypujesz korą?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, krokusy sadzę dopiero od dwóch lat i jeszcze sporo różności mi zostało do zdobycia. :wink: Te piękne duże białe z pomarańczowo- żółtymi wygrałam kiedyś razem z donicą w konkursie telewizyjnym (w programie ogrodniczym). Były tam jeszcze różne tulipanki. Co roku to wychodzi i się namnaża i dzięki temu jest ich coraz więcej. Ale sadzenie na takiej rabacie bratków czy potem cynii i innych kwiatów to istna ekwilibrystyka :roll: :lol: Wbijam czubeczek łopatki, sprawdzam czy nic nie ma, wybieram potem trochę ręką i tak, aż zrobię dołek. Tam przed tarasem i lilii napakowane i innych cudów ;:224 :D
W zasadzie wszystkie rabaty mam wysypane korą, no może oprócz jednej, po lewej stronie ścieżki patrząc od furtki. Tam wzdłuż ścieżki rośnie szpaler lawendy i nie wiem czy kora to dla niej dobry pomysł- raczej nie. Ale np długa rabata wzdłuż płotu z prawej strony jest w całości wysypana grubą warstwą kory, co rok dosypuję (tak jak wczoraj, zanim się wybiją byliny takie jak hosty np) i już się zrobił taki miękki, fajny dywan, chwasty się nie przebijają, wilgoć trzyma cudownie i rośliny mają jak w raju. Bardzo ładnie w tym rosną. Teraz uprzątając rabatki po zimie zebrałam tylko wiaderko mchu z tej części koło lawend. Poza tym NIGDZIE nie było chwastów. ;:oj Jak sobie wspomnę moje początkowe łąki z podagrycznika, to aż nie mogę uwierzyć, że wygrałam z nim walkę. ;:108

Ciągle jeszcze buzuje we mnie wczorajsza radość z dnia na działce. ;:3
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś jadę po róże. Uległam wiosennemu zamówieniu i kupiłam jeszcze 4. Problem w tym, że miejsce mam co najwyżej na jedną, a resztę muszę gdzieś wcisnąć na zapchane rabaty. Póki co wsadzę do donic.
Tak się cieszę na jutrzejszą pracę działkową. :heja ;:138 ;:215
Jutro i pojutrze ma być idealna pogoda.! ;:172 ;:333 ;:304
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko...piękna wiosna u ciebie i piękne krokusy. ;:333 . Niestety krokusy u mnie nie chcą się namnażać, wręcz zanikają. :wink: Ciekawe co za róże kupiłaś ;:224 ..ja chwilowo na nie obrażona, straty pozimowe. :wink: . Jak mi przejdzie to w miejsce wywalonych kupię. ;:306 . Udanych prac działkowych i pięknej pogody życzę. ;:128
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Moniko rabaty wysypane korą wyglądają bardzo schludnie i czysto a mi wiecznie szkoda na to pieniędzy :oops: . Zawsze wolałam kupić rośliny a nie korę :roll: . Może docenię jak przyjdzie mi plewić 19 arów :;230 . Wiosna budzi się do życia i to najważniejsze ;:138 . Na jakie róże skusiłaś się jeszcze dodatkowo ?? Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina, kupiłam The Lark Ascending Austina, Ballerinę, Alden Biesen i Jubilee Celebration.
Dla mnie kora ważna jest również z tego względu, że na rabacie trzyma się dłużej wilgoć. Ja w wakacje dość często wyjeżdżam na dłużej i nie ma mi kto podlewać.

Obrazek

Zuziu, moje róże przezimowały bardzo ładnie. Gorzej z żurawkami. Są zmasakrowane i z tego, co czytam tak jest u wielu forumek. Ciekawe co jest tego przyczyną. Mnie się wydaje, że to z powodu, iż w lutym zaczęły już wegetację z powodu ciepła i przyszedł bardzo duży mróz bez śniegu.

Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Troszkę cię pocieszę: u mnie żurawki też wyglądają bardzo źle. Dajmy im jeszcze szansę.
Wszystkie cieszymy się na tę pogodę ;:138 Do mnie dotarła wczoraj ogromna paczka z roślinkami ze sklepu internetowego. Wszystko pięknie zapakowane i super zniosło transport. Czekam teraz na zamówione róże. Też kupiłaś w f...? Skusiłam się na trzy, a miejsca brak. Może zanim przyjdzie przesyłka, zdążę przygotować dla nich miejsce.
Właściwie nie wiem, w co włożyć ręce. Nie myłam okien na Święta, szykuje się super pogoda..., działka czeka... Co tu wybrać? ;:88
Miłej pracy
:wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dziś umyłam dwa okna.
Tadaam :D
Obrazek

Obrazek

Do moich zamówionych 4 dostałam jeszcze jedną gratis-Dinky.

Łamię sobie głowę gdzie mam je wsadzić, naprawdę. ;:218 ;:219 ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni ale pięknie wyglądają korzenie róż w słońcu ;:333 Uwielbiam oglądać gołe badyle jeszcze nie posadzone ;:oj
Stokrotek jeszcze nie kupiłam,a tak mi się podobają ;:224 Jutro też jadę na działkę koniecznie.
Jadę posprzątać altankę po zimie,bo róże mam już wszystkie przycięte ;:224

Miłego weekendu :D
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Coś na pewno jutro wymyślisz :D , gdzieś znajdzie się miejsce. Moje roślinki czekają na posadzenie i też głowię się... Człowiek za dużo chce..., ale jak tu się ograniczyć...
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moniś, u Ciebie tak pięknie kolorowo ;:167 Ty już w swoim żywiole, widać jak to kochasz, jak cieszysz się z tych roślin .. z ogrodu ;:3
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak kochana Violu, kocham nad życie!! Czasem sobie myślę, że to wielkie nieporozumienie, że mieszkam w mieście, w bloku i muszę się wyżywać tylko na tym maleńkim kawałku ziemi. Ale z drugiej strony przypominam sobie swoje plany i marzenia gdy kupiłam zapuszczoną działkę i myślę, że ona teraz zaczyna przerastać moje wyobrażenia. ;:108 Jak wymyślimy coś z altaną, to zamienię ją w perełkę. Mam też plany na obsadzenia jak już dziecko wyrośnie i znikną jego akcesoria. ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu, Paula korzenie róż posadzone. Dwie poszły na tyły działki w okolice kompostownika, gdzie zawsze stało wiaderko z gnojówką :;230 To krzaczasta Alden Biesen i kontrastowa Dinky, którą dostałam jako gratis.
Trzy poszły na rabaty. Udało mi się wykopać dołki bez uszkodzenia innych roślin, ale są bardzo blisko- hosty, lilie, rozwary. Sama nie wiem co jeszcze, bo nie pokazały się jeszcze po zimie. Mam w planach ukopać po kawałku bylin i rozdać na pewno mamie, a może jeszcze komuś, jak wystarczy. Ale to dopiero, jak ruszą i będę widziała jak blisko są róż. U mnie trudno dzielić rośliny, bo wszystko blisko siebie nasadzone, ale nie będę miała wyjścia.
Toteż jak ktoś zakłada ogród i się martwi, że ma sporo do obsadzenia, pocieszę go- totalnie puste rabaty (nie miałam prawie nic na początku) zamieniły się w ciągu 4 lat w szalony, dziki, bylinowo- krzewowy busz. :lol:

A tu jedna z wczorajszych świeżaczków. The Lark Ascending

Obrazek

Wczoraj podziałałam na maksa. Posprzątaliśmy w altanie, wyjęłam pościel z worków próżniowych, zabrałam powłoczki do prania, a pościel się wietrzyła. Odkurzyłam odkurzaczem, wytarłam kurze.
Jak włączą wodę umyję sobie jeszcze okna i podłogę.
Wsadziłam do doniczek dalie i callie, jak pisałam wsadziłam róże. Oskubałam też truskawki i poziomki z suchych liści. Wsypałam nawóz pod zeszłoroczne róże. Już są pierwsze listki. Na wszelki wypadek trzymam jeszcze stertę gałęzi świerkowych w razie Wu.. ;:218
Mąż pomagał w sprzątaniu, wysypał korę pod tuje, nasypał im nawozu. Zostały mi do nawiezienia jeszcze powojniki, zrobię to dziś. Już się budzą. Może w tym roku będą lepsze, bo zeszły rok był kiepski dla nich, ale w sumie mają fatalne miejscówki (przy szpalerze z tui). Planowałam jeszcze kupić z 3 włoskie i posadzić je przy pergoli na tyłach rabaty różanej, ale się zastanawiam nad tym... Okaże się. Raczej w tym miesiącu to nie nastąpi.

Dla Was jeszcze parę słonecznych zdjęć. Krokusy w tym upale szybko się skończą, więc szybko je uwieczniłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę jesienią dosadzić ciemnofioletowych, dużych, bo tych nie mam. I koniecznie Vanilla Cream- mam jedna kępkę i są cudne.

Hiacynty wszędzie rwą się do życia..

Obrazek

Obrazek

To najbardziej wyrywny :wink:

Obrazek

Czosnki też mam nadzieję dadzą popis, bo już ładnie się pokazują. Sadziłam różne. Może nie w ilościach hurtowych, ale już powinny być zauważalne.

Obrazek

Kochani, życzę Wam pięknego dnia w ogrodzie! Pogoda chyba wszędzie dopisuje. U mnie dziś włączają wodę, może wreszcie podleję ogród, bo już dość sucho.
Trzymajcie się ciepło! :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”