Pierwsze koty za płoty cz.lll

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty cz.lll

Post »

Iwonko, pracuś z Ciebie :D Tyle wspaniałych przetworów ;:138 Przepis na sos słodko kwaśny pozwoliłam sobie skopiować. W sobotę podjadę na rynek po pomidory i zrobię kilka słoików. Ile wychodzi tego przysmaku z 3 kg pomidorów?
Twoje Hortensje jak zawsze podziwiam, ale nieskromnie muszę stwierdzić, że i moje w tym roku dają czadu :D Może nawet aż za bardzo, bo tak się rozrosły, że pomiędzy niektórymi odmianami trudno się przedrzeć :roll:
Fioletowa rabata wygląda bajecznie ;:167
I ja poczyniłam pierwsze cebulowe zakupy :D a do posadzenia mam w skrzynce jeszcze ponad 100 wykopanych cebul. Wiem, że to dopiero początek cebulowego szaleństwa. Będzie jeszcze oferta w L a oni też mają ciekawe odmiany ;:183
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwonko do tej pory wysiewałam szałwię trójbarwną a ona i tak wysiewała się sama, a jak nie wysiałam to siewki też się nie pojawiły, a taka jest śliczna! Oj te łapki lepkie! ja jeszcze odkryłam radość kupowania na FO! radość bo tu rośliny są od razu dostosowane do naszych grządek i nie pędzone :D Rutewki miałam trzy, ale biała tej wiosny nie wyszła, więc jest różowa i żółta :D chcesz nasiona różowej tylko trzeba wysiać świeże od razu :?:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, ja kupiłam sobie 4 szt borówki, a pewnie niebawem dokupię kolejne, sprawdzę tylko jak to rośnie u mnie i czy psy sąsiada mi ich nie zniszczą. Bo póki co niszczą dużo, kąpią sie w oczku, łamią co wyższe rośliny, sikają gdzie popadnie, po całym ogrodzie są g...a; i upominanie nie działa :evil:
Wiesz, ja myślę, że mogłabym rozsadzić moje hortensje, przynajmniej wysadzić tę środkową, bo mam trzy koło siebie, już się zazębiają.
Ale nie wiem, czy to sie powiedzie. Krzaczki maja już z 7-8 lat, korzenie pewnie też wielkie.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Iwonko - w kącie ogrodu, nad Wartą mam tzw. jagodownik oddzielony małym płotkiem, żeby mój psiak tam nie zaglądał. Są w nim borówki ( nasadzałam różne odmiany, żeby w różnym czasie owocowały), porzeczki ( białe i kilka czerwonych ) i agresty ( tych jest najwięcej). Oprócz tego winogrono i maliny, ale tych ostatnich został 1 krzaczek. Dosadzilismy tez 2 krzaczki jagody kamczackiej, ale owoców w tym roku z nich nie było. Szerszenie ( na pewno 2) upodobały sobie własnie agresty i to w czasie, w którym nadawały się do zbiorów. Te juz najsłodsze! Nie ruszały , jak Ci pisałam borówek. Do porzeczek też nie mogłam dojść, bo i na nich siadały.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne widoki. Połączenia roślin.
Ten niebieski przy hortce to powojnik bylinowy ?
Żadnego ckemka bylinowego nie mam..jeszcze...
Pięknie jezowki prezentują się na tle hortensji. ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dzisiaj niestety bez odpowiedzi, bo jutro jedziemy z rowerami na Hel i muszę się jeszcze spakować. Strasznie się cieszę ( a podobno nie można się cieszyć strasznie), że nasza wyprawa w końcu dojdzie do skutku :heja
Na działce nie byłam już ponad tydzień i dzisiaj wreszcie wszystko się ładnie spasowało i mogłam jechać. Oczywiście znowu prostu po pracy, ale dyżur był całkiem przyzwoity, to jechałam z przyjemnością. Radość mnie rozpierała całą drogę przez miasto, a jak wjechałam w las, to już śmiałam się w głos. Na szczęście o tej godzinie nikt na działkę nie jedzie, to nie byłam podejrzana o postradanie zmysłówObrazek

Obrazek

W nocy znowu padał deszcz, ale przynajmniej odpadło mi podlewanie. Za to jak tylko przyjechałam, to założyłam kaloszki i rzuciłam się do robienia zdjęć. Strasznie już byłam wyposzczona, dlatego też nawet się Wam nie przyznam ile ich zrobiłam :;230 W każdym razie, na długie zimowe wieczory na pewno mi wystarczy.
Całkiem sporo porobiłam, ale bez pielenia. Wycięłam przekwitnięte kwiaty, usunęłam sterczące badyle lilii ( nie do końca, ale mocno je skróciłam), łodygi z nasionami akanta, wygracowałam różankę, ścięłam i powiązałam w pęczki tymianek, zebrałam pięć litrów borówek i na pewno coś jeszcze, ale to nawet lepiej jak nie pamiętam ;:224 Borówek było mnóstwo, dobrze że wczoraj jak jechałam do pracy, zabrałam dwa pojemniki, bo inaczej miałabym z nimi kłopot.
Teraz jeszcze tylko kilka zdjęć i się z wami pożegnam, bo jednak muszę się spakować i wyspać. Rano pobudka o 3.30 ;:202

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzymajcie za mnie jutro kciuki. Do przejechania mamy około 70km. I bardzo liczę, że to będzie pikuś. Pan Pikuś oczywiście ;:306
Do zobaczenia wkrótce :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dasz radę Iwonko ;:215 Jestem tego pewna. Przyjemnego pedałowania życzę. A będzie tym bardziej przyjemne, że w takich fajnych klimatach będzie się odbywało.
Przepis wykorzystam, tylko ochłonę lekko, bo cały tydzień siedziałam w słoikach.
Niebieskości cudne. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko czy ja dobrze zrozumiałam? Czy Wy rowerami na Hel? :roll: Całe 70 kilometrów? ;:111 140 w obie strony?! ;:219
Niech więc pogoda Wam dopisze, niech ;:3 ;:3 świeci, ale nie grzeje za mocno, ;:185 no i szczęśliwej podróży w obie strony. ;:167
A przede wszystkim wspaniałych wrażeń! ;:138 ;:138
Działeczka wspaniale ukwiecona. ;:215 Poczeka. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iwonko zostawiłaś nam piękne, przedurlopowe zdjęcia działki. Dalia w ognistych kolorach przecudna. Vanilka też pięknie kwitnie, ;:oj jednak deszczowa pogoda jej służy. Ładnie wybarwiona, a nie przypalona, jak u mnie. Miłych i ciekawych spacerów rowerowych na morzem. ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko no to miłego wypoczynku nałap dużo jodu szkoda ,ze nie można go zawekować :) :) :) Hortensje przecudnie kwitną a moja Pinky taka jakaś mało wyrazista a przecież sporo ja podlewałam ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Iwonko więc wspaniałego wypoczynku życzę, działeczka pięknie kwitnie, jest pięknie ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko uśmiechałam się czytając Twój post, bo inaczej nie da się czytać tego co piszesz o roślinach i działce. Szerokiej i równej drogi, krzepy w nogach i suchej pogody. Bawcie się dobrze na Helu! ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko :wit
Przecudne te twoje hortki,Duże, okazałe, piękne ;:145
Moja Silver Dolar nią nie jest , już to wiem.I upewniłam się po twoich zdjęciach.Chyba to Vanilka.A Ta co była Vanilką przez 3 lata, to juz nie wiem, czy nią jest.
Ale kogiel- mogiel się z nimi zrobił ;:306
Jeżówki też piękne :)
Miłego pobytu życzę ;:173
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko, daj znać czy wysyłamy to małe co nieco? Krwawniki, szałwię, kocimiętkę.
Hortensje pierwsza klasa!
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Zdjęcia zachwycające ;:oj
Nie wiem czy pytałam o rozmiar działki bo jak to możliwe, by zmieściło się na niej tyle kwiatów, 12 borówek, 60 róż, krzewów ;:oj
Twoja działka to jedna z moich ulubionych!

Super wyprawa :!:
Szerokiej drogi i dobrej pogody. Widoki będą piękne. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”