Borówka amerykańska - 9 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
5%
. TO PÓŁ KILO NA KONEWKĘ !

Albo 'z dodatkiem nawozu do borówki ok łyżeczki na 10L' albo roztwór 5% siarczanu amonu?
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam dostęp do trotu ew trochę kory sosnowej, dowiedziałem się że dobrze jest zakwaszać wodę kwasem siarkowym, tylko w moim przypadku jest to kosztowna sprawa, 100 zł na dwa podlania, ale skoro tak trzeba to trzeba
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Czysty kwas siarkowy nie jest wcale taki drogi tylko chcący go w tych czasach dostać to trzeba mieć firmę
Jest on bardzo wydajny więc ile ty zamierzas lac tego kwasu na 1000 l ? Ile pH ma twoja woda ?

-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Już nie pamiętam jakie pH ma,woda ale coś koło 7, w tamtym roku dolewalem kwasu ortofosforowego to szło mi 10 buteleczk na mój dołek, pH było 3.5-4 pH
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Litr kw. Siarkowego 96% kosztuje 16 zł I według Edicool wystarcza naokoło 5000 l ;)
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Dzisiaj zrobiłem pomiar pH gleby moim pHmetrem elektronicznym (10g gleby przesianej/100ml wody destylowanej/0,5h)pobranej z dołków z borówkami i wyszło mi pH 6.25. Podlewałem wodą z kwasem siarkowym i kwaskiem cytrynowy o odczynie pH 3,5. Podłoże przygotowane z torfu kwaśnego, piasku, przekompostowanej kory i ziemi kompostowej. Dołki wyłożone folią. Tak jak pisałem wcześniej działka nieużytkowana z 20 lat, nie wapnowana i nie wierzę że w samej glebie jest więcej niż pH 6. Dziwna sprawa.
-
Skąd wziąłeś taką metodę badania? Spróbuj inaczej. Pewną ilość ziemi zalej taką ilością wody, żeby była dobrze nawilżoną breją, dobrze wymieszaj a po 15 minutach odsącz i zbadaj próbkę płynu. Napisz czy wynik był inny.toolpusher pisze:Dzisiaj zrobiłem pomiar pH gleby moim pHmetrem elektronicznym (10g gleby przesianej/100ml wody destylowanej/0,5h)pobranej z dołków z borówkami i wyszło mi pH 6.25. Podlewałem wodą z kwasem siarkowym i kwaskiem cytrynowy o odczynie pH 3,5. Podłoże przygotowane z torfu kwaśnego, piasku, przekompostowanej kory i ziemi kompostowej. Dołki wyłożone folią. Tak jak pisałem wcześniej działka nieużytkowana z 20 lat, nie wapnowana i nie wierzę że w samej glebie jest więcej niż pH 6. Dziwna sprawa.
Zastosowałam nawóz do borówek Substral - 2 w 1. Wymieszałam z glebą i ze ściółką, ale trochę granulek było na wierzchu. Borówki nie były przycinane, mają kilka pędów płożących się. No i chyba liście jednego z pędów są poparzone od nawozu, zrobiły się bardzo suche i pomarańczowe. Podwiązałam pędy do góry,ale może powinnam je wyciąć, tylko nie wiem,czy teraz można? Pędy tegoroczne bez owoców.
- toolpusher
- 500p
OK ale jestem u teściowejkaLo pisze:Skąd wziąłeś taką metodę badania? Spróbuj inaczej. Pewną ilość ziemi zalej taką ilością wody, żeby była dobrze nawilżoną breją, dobrze wymieszaj a po 15 minutach odsącz i zbadaj próbkę płynu. Napisz czy wynik był inny.toolpusher pisze:Dzisiaj zrobiłem pomiar pH gleby moim pHmetrem elektronicznym (10g gleby przesianej/100ml wody destylowanej/0,5h)pobranej z dołków z borówkami i wyszło mi pH 6.25. Podlewałem wodą z kwasem siarkowym i kwaskiem cytrynowy o odczynie pH 3,5. Podłoże przygotowane z torfu kwaśnego, piasku, przekompostowanej kory i ziemi kompostowej. Dołki wyłożone folią. Tak jak pisałem wcześniej działka nieużytkowana z 20 lat, nie wapnowana i nie wierzę że w samej glebie jest więcej niż pH 6. Dziwna sprawa.

Tu kolejne: http://chem.arch.ug.edu.pl/zas/dydaktyka/gleby.pdf (strona 3 i 4)
Jedyna różnica że zamiast 100ml wody należy dodać 25 ml.
Problem jaki miałem nawet przy 100ml wody to że robi się papka. Nawet po odciśnięciu niewiele zostaje do pomiaru. 10g gleby to niby nie dużo ale przy torfie to objętościowo trochę jest.
Kolejna sprawa czy suszyć próbkę ziemi przed pomiarem tak jak piszę. Jeśli próbka jest sucha tak jak rekomendują w ćwiczeniu to absorbuje dużo wody i niewiele zostaje do pomiaru. No nic poeksperymentuje trochę.
Czytałem opracowanie gdzie było wspomniane o wpływie ilości wody dodanej do próbki gleby na pomiar pH. Podobno przesunięcie jest nie większe niż 0,2 choć nie ma dokładnych opracowań.
Prosiłbym Beę znad morza o podanie jeszcze raz tych linków (moja ciekawość) do pomiaru pH gleby bo posty zostały usunięte a ja spędziłem już godzinę i nie mogę ich znaleźć.
Dzięki za pomoc

-
Dzwoniłem do znajomej w laboratorium . Ona robi w ten sposób, że bierze 20 cm3 średnio zagęszczonej ziemi o naturalnej wilgotności i zalewa 40 cm3 wody destylowanej, miesza i zostawia na 15 min. Pomiar robi w otrzymanej brei. Suszenie ziemi jest wymagane przy pomiarze pH w 1mol KCl. Aby zachować proporcje weź pół szklanki ziemi, zalej szklanką wody i po 15 minutach odciśnij co się da.
- toolpusher
- 500p
OK dzięki to jakaś bardziej życiowa metoda. Bo 10g to trudno zmierzyć choć mam wagę kuchenną niby z dokładnością do 1g ale coś jej chyba bliżej do dokładności w dekagramach. Po drodze do teściowej minąłem piękny zagajnik z sosnowy z runem w postaci borówki chyba czarnej?. Wezmę trochę ziemi pod swoje borówki jaki i do pomiaru jako próbkę porównawczą.
darstenka chloroza żelazowa, kiedy sadziłaś krzaki?
- toolpusher
- 500p
Też z ciekawości poszukałem co to jest chloroza i znalazłem coś takiego. Wprawdzie dotyczy azalii ale myślę że analogicznie będzie dla borówki.
http://www.rhododendron.pl/wydarzenie/c ... zowa-lisci
http://www.rhododendron.pl/wydarzenie/c ... zowa-lisci