Wiosna na działce - ewkapaw

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz też świeci słońce . Koniec ulewy . Przesadzać z bryłą ziemi na pewno tak , a jeśli chodzi o podział to nie umiem powiedzieć . Jak nie będzie upałow i będą miały mokro to chyba nie padną . Najlepiej będzie jak zapytasz " paco " , jeśli się nie mylę on jest specjalistą od host .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

ewkapaw pisze:Teraz też świeci słońce . Koniec ulewy . Przesadzać z bryłą ziemi na pewno tak , a jeśli chodzi o podział to nie umiem powiedzieć . Jak nie będzie upałow i będą miały mokro to chyba nie padną . Najlepiej będzie jak zapytasz " paco " , jeśli się nie mylę on jest specjalistą od host .
to idę do niego pytać,moje funkie dziś zerknęłam są za gęste- kwiaty nie mają jak wyleść z tej gęstwiny :cry: :cry:
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GIGA jeśli chodzi Tobie o te kwiatki w kolorze " biskupim " , to są jednoroczne -klarkia wytworna . Widocznie u Ciebie się w ubiegłym roku same wysiały .
Jeśli chodzi o tawułki to myślę , że właśnie dzieli się przez podział korzeni , ale chyba najlepiej jesienią lub wiosną , pewnie muszą mieć po przesadzeniu dużo wilgoci , a tak w ogóle nie lubią prażącego słońca . U mnie w tym roku tak szybko przekwitły - straciły kolor - i to na pewno przez ten upał , a u mnie rosną te różowe na pełnym słońcu . Czerwone tawułki jeszcze nie kwitną , bo z kolei rosną w dużym cieniu .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
x-T-s
---

Post »

Ewa

ale Twoje tawułki są piękne - moje ledwo z ziemi wylazły....i padły :cry: :cry: a rosną od wschodu, czyli oki
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie tawułki śliczne,ja dopiero na forum zobaczyłam takie,bo uważałam,że tawułki to tulko takie" krzaczorki"jakie ja miałam ,co kwitna bardzo wczesna wiosna ,dopiero z miesiąc temu kupiłam różową i obecnie kwitnie.Na forum można się dużo dowiedziec o kwiatach i pielegnacji.Ta fioletowa lewkonia też jest piekna.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Dawno do Ciebie nie zagladałam Ewuniu :oops: ale już nadrabiam zaległosci :)
Kwiaty piekne, warzywka rewelacja (ja tez już jadłam ogórka a dziś pierwsze pomidorki :) ) ,a żeby jeszcze tylko dłuzej popadało :roll:

O którym ogrodniczym mówiłyscie z Tess? Cierpię na brak nowych roślinek i muszę się podleczyć :wink:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko otworzylli nowe centrum po lewej stronie jak jedziesz do Castoramy i Reala na ul . Ku Słońcu . Jadąc od jeziorka jest za dawną Selfą , a teraz sklep meblowy , obok stacji benzynowej A24 . Dopiero się otwierają i jak pewnie czytałaś pani mówiła , że w przyszłym tygodniu będzie większy wybór .
Ogórasy to już kiszę , ale na pomidory z gruntu to muszę jeszcze trochę poczekać /i żeby zaraza ich nie dopadła /. Deszcze to nas trochę oszczędzają , po 17 była burza , deszcz polał , ale stanowczo za któtko . Lepsze jednak to niż nasze noszenie konewek i polewanie tak po wierzchu .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
x-T-s
---

Post »

empuza pisze:Dawno do Ciebie nie zagladałam Ewuniu :oops: ale już nadrabiam zaległosci :)
Kwiaty piekne, warzywka rewelacja (ja tez już jadłam ogórka a dziś pierwsze pomidorki :) ) ,a żeby jeszcze tylko dłuzej popadało :roll:

O którym ogrodniczym mówiłyscie z Tess? Cierpię na brak nowych roślinek i muszę się podleczyć :wink:
To jeszcze polecam ogrodniczy w Lubieszynie- piękne zdrowe klematisy mają....tuż przed granicą :lol:
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo Wam dziękuję dziewczyny :)
Jeszcze dziś wypiszę receptę a jutro karzę mężowi zrealizować :wink:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
x-T-s
---

Post »

Ewa

jak na działeczce, udało Ci się poprzesadzac
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa pewnie jeszcze działa, po deszczyku ziemia jak masełko :)
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie !!!
Niestety nic nie przesadziłam , chociaz jest nawet mokro . Plany często są inne , a robi się co innego .
Zaczęłam od zbierania ogórasów , potem zajęlam się pomidorkami , podwiązać , wzruszyć , opryskać - a czas ucieka . Trochę wisienek urwać , tu i uwdzie trawkę wyrwać i pora do domu wracać . Myślę że do jesieni coś zmienię w swoich nasadzeniach i przygotuję miejsce na roże , na które mam coraz większą ochotę . :wink:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Ślicznie u Ciebie Ewuniu aż dech zapiera ,a ile odmian roślinek :) miło spędziłam czas .Pozdrawiam cieplutko :D :D :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuniu, ale dziś dzień odpoczynku, więc pewnie leżysz brzuszkiem do góry,
a domownicy wachlują Cię, niczym Ranię, pawimi piórami :P
A Zefirek pieści Cię podmuszkami...
NIE - dla prac ogrodowych. :lol:

Ale filmik, możesz obejrzeć :-)
http://ww6.tvp.pl/6565,213464,2.view#3
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kochanie, możesz sobie spokojnie wpisać ją na przedostatnią stronę.

To Sweet Chariot/Insolite/ MORchari Moore 1984
szczepiona na pniu.

http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6152

Obrazek

Kwiat jest w kolorze wściekłego amarantu, czasem wpada w jasny karmin, ale często tez nie wybarwia koloru.
W ten sposób ma jednym krzewie masz czerwień, róż i biel.
In plus - jest potwornie żywotna, a pędy moga miec nawet 1,5 m ( na oborniku), kwiatostany ogromne, pełne pomponowych, długo trzymających się malinich kwiatków.
In minus - kwitnie raz i rzadko powtarza w gorące lato, jest koszmarnie kolczasta ! Koszmarnie. Nie da się jej ciąć inaczej, niż w hutniczych rekawicach.
A ja ją kupiłam od Bogusia z allegro, jako pozagatunek - wysuszone z obumarłymi oczkami szczepienia, a pieniek koślawy, o średnicy 0,7 mm, ale/za 5 zł/ szt.
Wymoczona w wannie , posadzona do bogatej mieszanki w donicy- odbiła, tylko z jednego oczka! :shock:
I po roku, wyglądała już tak:
Obrazek

Zimowała w piwnicy z " koleżankami Bogusia", bo bałam się je zostawić w ogrodzie.
Teraz już ma za sobą pierwsza zimę na dworze i jak widzisz - zaczyna kwitnienie :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”