Przydomowa hodowla kur cz.2
- KochinyAndzi
- 100p
- Od: 9 lut 2017, o 23:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przydomowa hodowla kur
Spodziewałam się sołtysa, na forum tu i tam pisali, że mają o wiele bardziej szczegółowe obowiązkowe kontrole, ja musiałam tylko wpisać swoje dane i ilość sztuk. Niestety w kuj-pom stwierdzono wirus u padłych łabędzi może to pogorszyć sprawy również u nas. Póki co skupiam się na radościach z hodowli, bo kury się przyzwyczaiły do głaskania i miziania niedługo na głowę mi wejdą
no i może dzieciaki z tego będą...

Z wszystkiego robimy sobie jaja.
Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
My nie zapraszamy przyjaciół na obiad, gdy maja być w menu 

- KochinyAndzi
- 100p
A ja jakoś nie mam z tym problemu, gdyż siekierą włada u nas mężczyzna
rozsądkowo też umiem podejść do kwestii, trzeba to trzeba porządek musi być
Czy ktoś z was miał takie przypadki kwoczenia w +2C takim zimnie? Dopiero przyszły tydzień ma trochę zelżeć Czy to w ogóle ma szansę klucia?

Czy ktoś z was miał takie przypadki kwoczenia w +2C takim zimnie? Dopiero przyszły tydzień ma trochę zelżeć Czy to w ogóle ma szansę klucia?

Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Z kluciem nie będzie problemu , gorzej z odchowaniem . Trochę przy wcześnie . Ja bym nie dał , ona narości się za dwa miesiące znowu.
- KochinyAndzi
- 100p
Re: Przydomowa hodowla kur cz.2
Ruda leży plackiem i nie chce schodzić nawet na jedzonko, druga już też ja tam nie dam rady ich odciągnąć od jajek, jedna w listopadzie siedziała bez jednego jaja i koniec
No więc niech sobie siedzą, spróbuję Rudą choć co drugi dzień dokarmić. Z naturą nie będę wojować, ciekawe doświadczenie będzie może wiedzą co robią a może to tylko świrek hormonalny... postanowione: przestaję się stresować

Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.
- KochinyAndzi
- 100p
"U Jolek już się maluchy wykluły "
A to chyba w ogrzewanym pomieszczeniu?
A to chyba w ogrzewanym pomieszczeniu?
Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Nie , w żadnym ogrzewanym
Kwoka w największe mrozy siedziała wytrwale
Siedziała na 11 jajkach. Wykluło się 7 kurcząt, 2 jaja to były zbuki a 2 się nie wykluły. Obecnie kwoka bardzo dobrze się nimi opiekuje.
Kaczucha w sobotę też wysiedziała swoje kaczusie. Niestety, została pozbawiona praw rodzicielskich. To było już drugie jej podejście do macierzyństwa. Z 9 kacząt przeżyły 4 i będą pudełkowce

KochinyAndzi czy mogła byś wstawić zdjęcia swoich pupili
Czy Twoje kochiny to miniaturowe czy olbrzymy.

Kaczucha w sobotę też wysiedziała swoje kaczusie. Niestety, została pozbawiona praw rodzicielskich. To było już drugie jej podejście do macierzyństwa. Z 9 kacząt przeżyły 4 i będą pudełkowce

KochinyAndzi czy mogła byś wstawić zdjęcia swoich pupili

Czy Twoje kochiny to miniaturowe czy olbrzymy.
- KochinyAndzi
- 100p

Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Kwoka bardzo dobrze sobie radzi z maluchami
. W zależności od mrozu na zewnątrz temp balansowała w granicach -3+C do +4*C, Chów pod kwoką jest lepszy niż pod lampką w pudełku ale też maluchy dobrze się odchowują bo moje zimowe już są z ogólnymi kurami.Ważne aby dobrze je karmić. Dla maluchów wolę jednak kupić starter i uzupełniać dietę jarzynkami
. U mnie kwoka ma wydzielony kąt ogrodzony siatką i przebywają razem ze wszystkimi.
Jeśli chodzi o kochinki to dobrze by było aby gniazdo miały na dole i na tyle obszerne aby nie wskakiwały do gniazda tylko wchodziły. Wysiadywane jajka z czasem mają słabszą skorupkę i pomimo tego że, kwoka chudnie to i tak jest ciężka i wskakując do gniazda jajka zgniata Zresztą sama sprawdzisz bo jedne potrafią wskakiwać a drugie delikatnie wchodzą
Drugą sprawą są pióra na skokach. Zazwyczaj gdy się lęgły to wolałam maluchy zbierać pod lampkę aż nabierały sił i oddawałam gdy się wszystkie wykluły. Zdarzało się że, pomimo opiekuńczości kwoki,wyklute maluchy były przyduszone do gniazda przez pióra skoków a bidula nie wiedziała jak stanąć bo małe poszczało. Tak więc nie zastanawiaj się tylko daj instynktowi upust i wiosną takie podchowane są bardziej bezpieczne na wybiegu.

Jeśli chodzi o kochinki to dobrze by było aby gniazdo miały na dole i na tyle obszerne aby nie wskakiwały do gniazda tylko wchodziły. Wysiadywane jajka z czasem mają słabszą skorupkę i pomimo tego że, kwoka chudnie to i tak jest ciężka i wskakując do gniazda jajka zgniata Zresztą sama sprawdzisz bo jedne potrafią wskakiwać a drugie delikatnie wchodzą

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Moje dzisiaj miały przepustkę na podwórko, piękna pogoda to aż grzech było je trzymać w zamknięciu (dodatkowo chciałam wyczyścić wybieg bo było aż grubo, a takie odtajałe fajnie się zbiera
), pojadły trawki, ziemi, i zażyły upragnionej kąpieli pod iglakiem
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- KochinyAndzi
- 100p
Niestety mam wybieg przy ulicy...ktoś we wsi obok już płaci 6000zł za wypuszczenie kur, bardzo kusi taka piękna pogoda niedługo kurnik mi rozniosą, ale na razie okno otwarte i tyle. Myślę żeby skonstruować wybieg zamknięty choć parę metrów...a kwoki z pisklakami do folii przestawnej najwyżej pójdą. W końcu mam nową wkrętarkę!!!
Ze zdjęciami jak bym nie próbowała to wchodzą do góry nogami
więc wybaczcie na razie wojuję z Fotosikiem. NOWONARODZONA hehe.
Ze zdjęciami jak bym nie próbowała to wchodzą do góry nogami

Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A nie zgrywa Ci ich na kompa niechcący na odwrót? fotosik nigdy mi nie obracał sam zdjęć, dlatego jest to dla mnie zaskoczeniem 
Ja muszę moją naprawić, bo głowica się zablokowała i potrzebuje ją rozkręcić, także jedne z pożyteczniejszych narzędzi jak dla mnie musi się "samo" naprawić...tak jak samo się zepsuło, ciekawe kto ostatni jej używał
.

Ja muszę moją naprawić, bo głowica się zablokowała i potrzebuje ją rozkręcić, także jedne z pożyteczniejszych narzędzi jak dla mnie musi się "samo" naprawić...tak jak samo się zepsuło, ciekawe kto ostatni jej używał

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.