Mój ogród - Zenobiusz

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Zenku!
Miło się po Twoim ogrodzie, skąpanym w słońcu, spaceruje, zwłaszcza w taki mroźny dzień.
Berberysami też jestem zachwycona! Ile mają już lat? Ja w zeszłym roku 2 takie kupiłam, ale
nie potrafię dobrać im miejsca. Jak były posadzone w pełnym słońcu, to marniały i robiły się na nich
plamy. Jak przesadziłam je w bardziej cieniste miejsce, to oczywiście zaczęły tracić swą piękną złocistą
barwę. No i nie wiem, co z nimi robić :( . A chciałabym, żeby urosły tak piękne jak Twoje! ;:215
Serdecznie pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wisienko,moje berberysy Thunberga Aurea cały czas rosną w słońcu,wczesną wiosną oraz w lecie opryskuję je preparatami przeciwgrzybowymi i owadobójczymi/przędziorek/ :o W czasie silnych upałów staram się zapewnić im więcej wilgoci podlewając wieczorem/nie zraszam liści/ :o Jak każde berberysy należy je przycinać aby się zagęściły,i tworzyły zwartą bryłę. Pozdrawiam Zenek Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za odpowiedź Zenku. Ale ja już nic nie wiem ... :?
Piszą, że pęcherznica nie lubi słońca, a moja rośnie w słońcu i nic jej nie jest.
Berberysy aurea też podobno nie powinny w pełnym słońcu rosnąć, a jednak u Ciebie są piękne jak
marzenie.
Nie napisałeś, ile lat trzeba, żeby takie duże urosły?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wisienko moje berberysy maja już ponad 8 lat,i około 1 m wysokości :o Jako malutkie krzaczki w upalne dni były lekko cieniowane /w poludnie/ :o Wracając do pęcherznicy Lutea to krzew ten musi rosnąć w slońcu,gdyż nigdy nie osiagnie pięknego żółtego koloru :o Moje pęcherznice mają okolo 2 m wysokości , rosną na glebie gliniastej lekko kwaśnej i są ładne. Zyczę powadzenia i pozdrawiam Zenek,
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ojej! aż 8 lat ?! ;:145 No to muszę się uzbroić w cierpliwość.
Niestety nie mam szans cieniować moich krzaczków, bo na działce jestem tylko w weekendy.
Będę musiała się więc dobrze zastanowić, gdzie je znowu przesadzić, bo w tym cieniu jeszcze bardziej mi marnieją.
Dzięki i nie zawracam Ci już nimi głowy! :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Zenku.
Dziś pospacerowałam sobie po twoim przepięknym ogrodzie. To był bardzo przyjemnie spędzony czas.
Zauroczyła mnie ściana z słonecznych berberysów. :wink:
Widać, że ogród zadbany, z dużą ilością nasadzeń. Zazdroszczę ci tych dużych drzew, których brakuje w moim ogrodzie. Wszystko to razem tworzy wspaniałą całość.
Gratuluję ci tak pięknego ogrodu :P
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Zenku
Ja też pospacerowałam po Twoim ogrodzie i od razu mi się humor poprawił jak podziwiałam takie piękne azalie i berberysy obsypane kwiatami :shock: Tym większa radość dla oczu jeśli za oknem śnieg leży i zimno :(
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bożenko,odwiedziłem twoj piękny ogród w którym jest b.dużo drzew i krzewów iglastych ,do których mam sentyment. :lol: Podziwiam twój ogród który jest pięknie utrzymany.Zazdroszczę Ci jedynie klimatu. ;:114 Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wybrałem się do swojego ogrodu,aby zobaczyć czy nadchodzi wiosna. Niestety po za malutkimi przebiśniegami które wychylają główki,brak jest jej oznak. Temperatura powietrz jest +4 C,pochmurno i mokro jak w jesieni.Dla poprawy humoru troszkę słonca ale z 2007 r

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Miło,że pokazałeś trochę zdjęć.U mnie też nic jeszcze nie widać, z zazdrością patrzę na ogrody np.z Wrocławia.Mojego ogrodu nie znajdziesz, nie robiłam zdjęć,może w tym sezonie zacznę...
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ja juz nie moge sie doczekac zeby pojechac na działeczke ,ale w poniedziałek ma byc ponad 10 st.wiec będe na pewno -juz sie ciesze ;:1
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według najnowszych prognoz u nas również w najbliższych dniach temperatura ma wzrosnąć
do +10 stopni. I w związku z tym od poniedziałku rozpoczynam prace wiosenne w ogrodzie.Jeżeli utrzyma się temperatura i pogoda rozpocznę opryskiwanie drzew i krzewów preparatem grzybowym, oraz strzyżenie berberysów,tawuł i innych krzewów.

;:33
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Masz ladny ogrod.Uwazaj,aby srodek ogrodu byl wolny "nie zageszczony" powinien oddychac.
Piekna sceneria.

Pozdrawiam,Markus
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj Zenku :D I mnie przyniosło wreszcie do Twojego ogrodu. Co tu duzo mówić: pięknie!
Twój ogród ma swój charakter, daje poczucie przestrzeni, a jednocześnie jest to pełen ślicznych roslin teren. Cudowne miejsce do wypoczynku! No i widać, ze umiesz o te rosliny zadbać. Gratulacje dla Ciebie i żony! :D
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo, dziękujemy za miłe i ciepłe słowa.Chyba wszyscy już nie możemy doczekac się słonecznych dni wiosennych. I dlatego z tak dużą przyjemnością wspominamy lato w naszych ogrodach utrwalone na zdjęciach. Dzisiejsz dzień jest u nas jak poprzednie ,chłodny i mokry temp.+4 stopnie,a w nocy przeszła silna ulewa . /oby do wiosny/
_____________________-
Pozdrawiam Zenek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”