hoja kerrii

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hoja kerrii

Post »

Moja wypuscila bacik po... 10 miesiacach. Dzis to juz spore bacisko. :wink:
Obrazek
Twoja ma dwa listki... jeśli to dwa osobne listki, to diabli ja wiedza, ale jeśli sa z jednego wezla, to odbicie masz jak w banku. Chociaz patrzac na ich uklad, obstawialabym ze sa osobno ukorzenione... Niemniej jednak u mnie odbil jeden listek, wiec poczekaj cierpliwie bo szansa jest podwojna. A! Czytalam, ze te pojedyncze listki zwykle rosna, rosna, osiagaja wielkie rozmiary... Moj nie rosl w ogole, widocznie skupial sie na budowaniu pedu. Moze to jest jakas wskazowka.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 maja 2014, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczna ta Twoja ;) Szczerze mówiąc nie wiem nawet, czy są to osobne listki, a już raz ją przesadzałam. Może ma zbyt ciasno, chociaż czytałam, że hoje tak lubią. No cóż, dam jej czas, niech robi swoje :)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Masz racje, hoje lubia ciasne doniczki. :wink: Wniosek o osobnych lisciach nasunal mi sie z ich ulozenia - sa "plecami" w jedna strone o ile dobrze widze zdjecie, a takie ulozenie raczej nie sugeruje obecnosci wezla. Ano, spokojnie, czas pokaze.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
MT89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 maja 2014, o 13:07
Kontakt:

Post »

Tak, dobrze widzisz, są zwrócone plecami w jedną stronę. No cóż moja hojka też zbytnio nie urosła, więc może coś knuje. Zostawię ją niech sobie robi co chce, a jeśli będzie jakiś przełom to się odezwę :)
Awatar użytkownika
Dorotkaf123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 paź 2014, o 18:40

Post »

Witam cieplutko :wit

Piękna twoja kerri :) a jaka byla cena tego cuda :) i gdzie kupiłaś jeśli mogę zapytać bo mi też się marzy taka :)
Pozdrawiam :)
Dorotka :)
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

Wczoraj kupiłam w tesco za 9,99. Liczę na piękną roślinkę. Bo sadzonkę trudno dostać... :?
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dorotkaf123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Też kupiłam w tesco byly po dwa serca w jednej doniczce więc jest podwojona szansa :) tylko trzeba je przesadzić do nowej ziemi i uwolnić z tego w czym rosną , nawet nie wiem co to było ale jeszcze mocno związane gumką. Jeżeli tak bym je zostawila to na 100% nic się nie zacznie dziać z powodu braku miejsca a teraz ma wygodnie każdy liść w osobnej doniczce. Dodam , że korzenie są super zdrowe :) Pozdrawiam :) ;:3 i trzymam mocno kciuki za Twoje i moje roślinki oby zaczły się puszczać :)
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

Ja też od razu rozdzieliłam. Jak zobaczyłam jak to jest splątane to zwątpiłam... ;:174 Ale zobaczymy.
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dorotkaf123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam :wit
Kochana mam nadzieję , że teraz ten temat na tej stronie ruszy ja będę pisać jak się coś wykluje lub nie. Myślę, że więcej osób zakupiło hoye kerrii więc może jeszcze ktoś tu do nas dołączy i wątek się rozwinie.
Jeśli mogę zapytać ile sztuk zakupiłaś jedną czy więcej :)
Ja zakupiłam 3 szt po dwa serca tz. 2 dla mnie i jedną dla mojego 6letniego syna który miał akurat urodzinki, :) a wieczorem się okazało , że jeszcze ciocia mu dwie dodatkowe przyniosla czyli w sumie mam 10 serc każde w osobnej doniczce. Może jeszcze za tydzień pojadę zobaczyć do tesco czy są w promocji te co zostały nie sprzedane po normalnej cenie jak będą to kupię. :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drogie użytkowniczki, przypominam że piszemy zgodnie z tematem danego wątku oraz merytorycznie. Dwa posty musiałem usunąć oraz jeden poprawić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07

Post »

Ja już pisałam że przesadziłam kerrii z razem z bryłą a teraz znowu ją przesadziłam. Zdjęłam gumkę i drewno w które były obwiązane i trochę ponacinałam ogonek bo pędu brak. Gdzieś wyczytałam że ktoś tak robił i mu wypuściło pęd nowy.Nie mam nic do stracenia.Samymi sercami które nie rosną się nie nacieszę.
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Monika, sadzonki trudno dostać, bo ta hoja rośnie dość specyficznie. Wypuszcza bardzo grube, długie na 1m i więcej baty i one pozostają bardzo długo bez liści. Często na takim łysym pędzie wcześniej pojawiają się kwiaty, niż liście. Dlatego trudno ją uciąć, bo nie ma jak, jak się nie chce stracić całego przyrostu.
A tu dowód na poparcie tego, co napisałam. :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorotkaf123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam was Kochane ;:3
Marysiu czy te kwiatuszki to na twojej kerrii? Napisz czy pachną ok :)
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Dorotko, no oczywiście że na mojej. :) Obcych zdjęć bym nie wstawiała. Tak, kwiaty pachną w słońcu. :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Przeczytałam temat od początku..i zajrzałam w głąb doniczki moich listków kerri kupionych sobie rok temu na Walentynki... Gdy rok temu je zsadzałam to widziałam, że są osadzone w takich drewienkach... Przez rok nie urosły ale i nie zmarniały. :wink: Teraz wyjęłam wszystkie- te drewienka przez rok zmurszały i po delikatnym obraniu z tych drewienek a właściwie takich łupiących się drzazg zobaczyłam utworzone pędy od ogonka z korzonkami. Otrzepałam i posadziłam do świeżej ziemi. Ciekawa jestem czy wypuszczą gałązki- chociaż na razie to wygląda, że chyba tak- ale trzeba poczekać na widoczne znaki... :wink:

Obrazek

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”