Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DorkaWD pisze:...2 – cosik białego w doniczce – zasolenie?
3 – suche powietrze - kaloryfer?
Robali pewnie nie masz bo już byś o tym wiedział...
*zasolenie - nie
*suche powietrze - raczej tak
*robale - nie
Pozdrawiam Andrzej.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

W celu zwiększenia wilgotności powietrza wokół roślin można zastosować 2 sposoby
Obrazek
1) Do znacznie większej podstawki sypiemy keramzyt do pełna Na ni stawiamy doniczkę Do keramzytu lejemy wodę tak by nie sięgała dna doniczki. W miarę parowania uzupełniamy.
Dla bezpieczeństwa przed podsiąkaniem wody można doniczkę postawić na odwrócony do góry dnem podstawek trochę wyższy od warstwy keramzytu

Obrazek
2) Doniczkę ceramiczną nie skliwioną wstawiamy w osłonkę którą wypałniamy mchem lub torfem. Zarówno mech jak i torf musi być zawsze wilgotny.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

To nic innego jak zbyt mało wody i za suche powietrze, częściej podlewaj i spryskuj kwiata przynajmniej trzy razy w tygodni a jak stoi przy kaloryferze to możesz nawet spryskiwać codziennie. :D :D :D
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

DorkaWD pisze:Skrzydłokwiaty lubią wilgoć a Twój (sądząc po pierwszej fotce) ma zbyt sucho to 1
2 – cosik białego w doniczce – zasolenie?
3 – suche powietrze - kaloryfer?
śniegu na zewnątrz nie brakuje – więc nie musisz lecieć po wodę destylowaną, pewnie masz jakiś rozpylacz w domu - więc rozpyl co dwa dni troszkę wody nad tym skrzydłokwiatem, mój uwielbia takie zabiegi i nic mu nie usycha (odpukać w niemalowane ;-) )
zgadzam się z wszystkimi to suche powietrze
ale jest też zasolenie co słusznie zauważyła DorkaWDwskazują na to zwieszone ogonki liściowe
prawidłowo pielęgnowana powinna mieć zwarty pokrój
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Od jakiegos czasu moj skrzydłokwiat choruje. Dostaje takie ciemnobrązowe końcówki. Nie jest przesuszony ani też przelany, bo podlewam go tak jak zawsze. Wiecie co to może być? Obrazek Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
niezapominajka567
100p
100p

Post »

Dzięki za linki, ale to co tam opisują, to nie jest to samo, bo u mnie brązowieje liść nie tylko na końcach (czyli od zbyt małej wilgotności) ale też przy nasadzie i po bokach :cry:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Wyjmij skrzydłokwiata z doniczki i pokaż bryłę korzeniową być może to początki zgnilizny korzeniowej (choć jak mówisz że nie był przelany) lub za suche powietrze i za rzadko podlewasz.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na moje oko może to być jakaś choroba wirusowa :(
Ale nie mam 100% pewności!!!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Myślę ,że skrzydłokwiat jest przelany :( Mnie udało sie "utopić " taką roślinkę dwa razy i zawsze miała objawy jak u Ciebie...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
niezapominajka567
100p
100p

Post »

No wiec :lol: wyjęłam go z ziemi i korzenie są zdrowe,a ziemia nie była jakoś bardzo mokra...lekko wilgotna(a wczoraj go podlewalam).To jak myślicie-choroba wirusowa?Przenawożony też nie powinien być,bo odżywki zaczęłam używać dopiero w zeszłym tygodniu po raz pierwszy. :roll:
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plamy na liściach skrzydłokwiatu.

Post »

niezapominajka567 pisze:Obrazek
Te plamy w środku liścia wygladają mi na działanie jakichś "niewidzialnych sił". Przy przelaniu, zasoleniu czy podsuszeniu inaczej wyglądają usychające liście. Gdybyś miała jakieś robale to już byś o tym wiedziała...

Niestety nie mam 100% pewności :( W tej chwili to by się przydała nasza Basia lub Janusz (pogotowie ogrodnicze).
Może spróbuj ich złapać na PW ??
niezapominajka567
100p
100p

Post »

"Niewidzialnych si l" powiadzasz :lol: Hmmm....Te plamy w środku z drugiego zdjęcia są tylko na tym jednym zdjęciu,gorzej jest z tymi większymi plamami z pierwszego zdjęcia-bo one są na większej ilości liści :(
niezapominajka567
100p
100p

Post »

Miało być oczywiście,że te pierwsze plamy są tylko na tym jednym liściu a nie zdjęciu :lol:
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Co oznacza zasolenie? Czym jest to spowodowane? Bo mam identyczny problem ale zawsze podlewam wodą przegotowaną i odstaną :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”