Roślinki Barbarki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to tylko pozazdrościć Basiu Tobie i Twojej mamie :) Mnie paprocie nie lubią i chyba już nie polubią. Może dam im jeszcze jedna szansę i kupie sobie ciemnotkę okrągłolistną, która jest niezbyt wymagająca, bo w warunkach naturalnych rośnie na skałach i suche powietrze jej nie przeszkadza. Życz mi powodzenia :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Życzę powodzenia , na pewno się uda i wyrośnie prawdziwa piekność :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

A moje paprocie przez wiosnę i lato jaszcze dają radę. Kiedy jednak przyjdzie zima, to ogrzewanie daje im się we znaki. Na nic zdaje się zraszanie, ustawianie doniczek na podstawkach z wilgotnymi kamykami. Myślę, że gdy w mieszkaniu jest zimą ponad 20*C, to dla nich jest to za dużo. Jak Basiu u ciebie jest z tym ogrzewaniem?
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Basiu :D No i właśnie, powiedz jak u Ciebie z ogrzewaniem.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę powiedzieć , że u mnie jest cieplutko 20 stopni w dzień , w nocy ochładza się do 16-17 ( bo komu chce się biegać do pieca po nocy :wink: ) Często wietrzę pokoje .
Paprocie u mnie nie stoją na kamykach.
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To u mnie jest chyba za ciepło dla paproci. Ja jestem ciepłolubna - w dzień u mnie jest ok 22 stopni, a w nocy temp. spada tylko do 20 stopni. No i jeszcze suche powietrze od centralnego ogrzewania dochodzi. Chyba już wiem dlaczego paprocie mnie nie lubią.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ja też nie mam ręki do paproci -zawsze mam jakieś mizerne :( ale ta Twoje to naprawdę okaz -nie widziałam jeszcze takiego giganta i tak gęstej paproci ;:111
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Piękne kwiaty , pnące ładnie zwisają , paprocie gęste moja teściowa miała kiedyś paproć gigant zasłaniała całe okno , widać że masz do niej rękę to wyhodujesz olbrzyma czego Ci serdecznie życzę :P
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Babopielka pisze:Ja też nie mam ręki do paproci -zawsze mam jakieś mizerne :( ale ta Twoje to naprawdę okaz -nie widziałam jeszcze takiego giganta i tak gęstej paproci ;:111
U mnie z paprotkami też mizernie, kiedyś trzymałam wszystkie trzy w kuchni i były ładne.
Oczywiście nie takie piękne jak Twoje Basieńko, ale jak podrosły przestawiłam do pokoju i teraz nie ma już żadnej.
Ostatnio kupiłam jedną malutką, zacznę ją w marcu zasilać, tak jak radzisz, może się utrzyma.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Tfu, tfu!! na psi urok!! Basieńko ale masz "brzydkie kwiaty" :wink:

Już moje niedowidzące oczy coś tam wypatrzyły :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ziel-ona pisze:To u mnie jest chyba za ciepło dla paproci. Ja jestem ciepłolubna - w dzień u mnie jest ok 22 stopni, a w nocy temp. spada tylko do 20 stopni. No i jeszcze suche powietrze od centralnego ogrzewania dochodzi. Chyba już wiem dlaczego paprocie mnie nie lubią.
Identycznie to samo jest umnie :( :cry: . Basiu, paprocie masz prześliczne ;:215 , zazdroszczę, bo zawsze chciałam
mieć takie i próbowałam wielokrotnie, ale niestety !!! :cry: :cry: :cry: Wiosną, latem zaczynają są ładne, a zimą padają :evil: :twisted: .
A w ogóle gratuluję wszystkich doniczkowców ;:18
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amlos a próbowałaś z ciemnotką? Nie wiem czy ryzykować czy dać sobie spokój z paprociami.
Reposit-10

Post »

Nie, nie próbowałam :wink: . Sądzisz, Ziel-ona, że ma większe szanse w takich warunkach ? Wygląda bardzo zachęcająco :shock: . Ale też już do hodowania wszelkich paproci podchodzę jak pies do jeża :lol: :lol: .

Ps. Moja sugestia : milej zwracałoby się po imieniu ... :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko paprocie giganty wieksze niż moje też widziałam , u moje mamy . Były cudne , dopóki wnusia nie zaczeła podlewać ich kubusiem :evil: Załatwiła wszystkie paprocie . Teraz zaczyna od nowa ich hodować :D

Aniu , Zie-lona
Mało wymagająca jest paproć Rumohra Adiantiformis , ja na nią po prostu "choruję " . Nie należy do rodziny zwisających , ale Jest to paproć , która nie ma wielkich wymagań , poza tym dobrze znosi suche powietrze i nic się nie stanie gdy czasmi "zapomni "się ją podalać . :wink:

Guciu Twoja paproć na pewno się utrzyma :D

Agniesiu , co takiego te Twoje ślipka wypatrzyły ?
Moje ogródkowe kwiatki
Reposit-10

Post »

barbarka pisze:
Aniu , Zie-lona
Mało wymagająca jest paproć Rumohra Adiantiformis , ja na nią po prostu "choruję " . Nie należy do rodziny zwisających , ale Jest to paproć , która nie ma wielkich wymagań , poza tym dobrze znosi suche powietrze i nic się nie stanie gdy czasmi "zapomni "się ją podalać . :wink:
A to ciekawe ! :shock: Dziękuję, Basieńko - jak Ty radzisz, to zaraz poczytam i potem rozejrzę się po kwiaciarniach .. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”