Bylica (Artemisia) - odmiany, uprawa, zdjęcia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bylica (Artemisia) - odmiany, uprawa, zdjęcia
Czy ktoś ma metodę na rozmnażanie bylic? Chodzi mi o rozmnażanie z gałązek ( nie z nasion). Uciąłem kilka i wstawiłem do wody ale efekt żaden.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Bo to nie jest właściwa pora na takie prace
Wiosną kolego,wiosną a nawet latem ukorzeniamy sadzonki z zielonych pędów wielu bylin.
To łatwy sposób ale musimy stworzyć odpowiednie warunki do tego celu: ciepło,wilgotno,odpowiednie światło.
Ja wsadzam bezpośrednio do ziemi obok rośliny matecznej .
Ukorzeniam w ten sposób byliny w większości z powodzeniem,nawet bez stosowania wspomagaczy.

Wiosną kolego,wiosną a nawet latem ukorzeniamy sadzonki z zielonych pędów wielu bylin.
To łatwy sposób ale musimy stworzyć odpowiednie warunki do tego celu: ciepło,wilgotno,odpowiednie światło.
Ja wsadzam bezpośrednio do ziemi obok rośliny matecznej .
Ukorzeniam w ten sposób byliny w większości z powodzeniem,nawet bez stosowania wspomagaczy.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te piołuny są wieloletnie?
-
Owszem, piołun jest wieloletni, ale chyba nie jest byliną trwałą. Miałem go na starej działce,był ładny ze cztery lata, potem zaczął marnieć i po zimie już nie odżył. Niestety to był jedyny egzemplarz w okolicy więc nici z nasion.
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
Artemisia to kilka setek odmian ja uprawiam i uprawiałem kilkanaście . Artemisia annua (bylica roczna) jak sama nazwa wskazuje jest rośliną jednoroczną . Najpopularniejszy w uprawie ( bo na polach to a.vulgaris) a.absinthium to już roślinka delikatniejsza (np. Lambrook Silver pochodzi z Anglii) i po kilku latach krzaki giną ale ładnie się rozsiewają - każdej wiosny usuwam na kompost zbędne roślinki ale kilka zostawiam lub przenoszę .Ogrodnik88 pisze:Te piołuny są wieloletnie?
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
Artemisia caucasica - nasiona z Kaukazu słabo wykiełkowały więc kupiłem jeszcze nasiona w Moskwie - wykiełkowały , rośliny rosną wspaniale - ale zaczynam dostrzegać różnice - moskiewski ma jeden pień i jest bardziej zielony - kaukaski rozrasta się po ziemi i jest bardziej srebrny . Pytanie - to klony a.caucasica czy różne piołuny ?

Trafiłam na wątek przypadkiem, właśnie postanowiłam uprawiać bylicę leczniczo i wujek google
mi podsunął ten watek.
Chyba jeszcze zdążę wysiać?
mi podsunął ten watek.

Chyba jeszcze zdążę wysiać?
-
Mój piołun ma już pięć lat i wyglądał na wiosnę sucho i łyso. Zastanawiałem się czy to nie koniec ( piołun jest kilkuletni ale nie wieloletni i w końcu ginie ). A ten zrobił niespodziankę i w maju ruszył na potęgę! W tej chwili ma już 1,7 metra wysokości i dalej rośnie. Po raz pierwszy widzę tak wielki egzemplarz. Kiedy hodowałem na starej działce wyrastały na 50-60 cm i to wszystko.
Wysiałam w tym roku piołun Artemisja Annua dość późno, na razie jeszcze nie kwitnie.
Pokażę fotkę wkrótce. Dziwi mnie tylko jego zapach, pachnie trochę jak rumianek.
Pokażę fotkę wkrótce. Dziwi mnie tylko jego zapach, pachnie trochę jak rumianek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piołun proszę o diagnozę szkodnika lub choroby.
Witajcie,
W doniczce w domu hoduję ziółko bylica piołun. Rosło ładnie aż do momentu kiedy zauważyłem, że listki zaczynają mieć żółte plamki. Myślałem, że to jakiś grzyb lub pleśń więc potraktowałem go preparatem IF. Jednak stan się nie zmienił. Więc sięgnąłem po "oko" 20x I dopiero wtedy mogłem dostrzec malutkie szkodniki (koloru biało-beżowego). Nie czekając zastosowałem środek ochrony roślin Mospilan. Szkodniki, które widziałem wcześniej poruszające się po listkach i łodygach, padły.
Dzisiaj jednak przyjrzałem się raz jeszcze i dostrzegłem coś więcej. Mianowicie większość listków jest jakby obsypana "czymś" - wygląda to jak mikroskopijne czarne kropeczki i nie wiem co to jest i jak i czym temu przeciwdziałać. Poniżej zdjęcia obrazujące "infekcję"
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby lub szkodnika.

W doniczce w domu hoduję ziółko bylica piołun. Rosło ładnie aż do momentu kiedy zauważyłem, że listki zaczynają mieć żółte plamki. Myślałem, że to jakiś grzyb lub pleśń więc potraktowałem go preparatem IF. Jednak stan się nie zmienił. Więc sięgnąłem po "oko" 20x I dopiero wtedy mogłem dostrzec malutkie szkodniki (koloru biało-beżowego). Nie czekając zastosowałem środek ochrony roślin Mospilan. Szkodniki, które widziałem wcześniej poruszające się po listkach i łodygach, padły.
Dzisiaj jednak przyjrzałem się raz jeszcze i dostrzegłem coś więcej. Mianowicie większość listków jest jakby obsypana "czymś" - wygląda to jak mikroskopijne czarne kropeczki i nie wiem co to jest i jak i czym temu przeciwdziałać. Poniżej zdjęcia obrazujące "infekcję"
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby lub szkodnika.