Od przybytku głowa nie boli część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli część 3

Post »

Jaki duży już pąk ciekawe jakiej róży , myślę że go pokażesz jak rozkwitnie pozdrawiam ;:3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Tereniu jeżli nic nie pokręciłam to powinna być Jacgueline du Pre, jest u mnie od wiosny ubiegłego roku.
W tamtym sezonie kwitła ubogo, natomiast w tym pąków bardzo dużo.
Od ubiegłego roku został duży pęd którego nie przycinałam i nawet myślałam o tym aby go zakulkować, ale ja w różach początkująca więc wzięłam sobie na czas.
Tak wyglada na dzień wczorajszy

Obrazek

Nadszedł czas kiedy w naszych ogrodach dzieje się wiele, Rutewka zaczęła nieśmiało

Obrazek

Skalniaczek pod orzechem jak na razie w całkiem dobrej kondycji.

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Uwielbiam brzozy... też mam ale tylko jedną ... tą "zwisającą"... podobno trzeba się często tulić do nich, bo dobrze wpływają na zdrowie... szczególnie kobiet...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, znalazłam Twój przybytek.
Śliczny.
Też mam orzech włoski zastany jako pozostałość po poprzednich właścicielach. Bardzo go lubię.
Co do fluidów. To raczej niekorzystnie na inne rośliny działają garbniki zawarte w liściach i powstające przy ich rozkładzie. Pod orzechem mam busz. A liście grabię zaraz po opadnięciu. Nie kompostuję.
Pozdrawiam z Rozczochranego.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu też bym chętnie widziała cały zagajnik brzozowy ale to nie możliwe, posadziłam cztery ale wydawało się ze za dużo tym bardziej, że sąsiedzi za płotem a one w okresie jesieni śmiecą.
Już nie jeden raz myślałam o posadzeniu zwisajacej ale na razie pozostawiam te co mam.

Klarysko jak miło,że mnie znalazłaś ;:196 ;:196 a o orzechu podobnie się wypowiadam jak Ty, miałam chwilę zwątpienia na jesieni, bo mocno go obcieliśmy ze względu na rozmiary i mnóstwo suchych gałęzi. Przy dużym wietrze szumiał jak wzburzone może, gałęzi suchych pod nim po wiatrzyskach mnóstwo. Trzeba było podjąć decyzję albo odmładzamy albo czekamy na nie wiadomo co ;:306
Efekt miły rośnie, odbija i widać dużo nawiązanych owoców.

Ja dzisiejszego ranka odkryłam pierwszą różę w moim ogrodzie Jacgueline du Pur

Obrazek

Obrazek

Teraz już z dnia na dzień będziemy odkrywać następne nasze piękności

:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu trochę spóźniona ale jestem! Pięknie i kolorowo w Twoim ogrodzie i odpocząć można. Sielskie życie :!:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Gdybym ja miała swój dom i ogród, to zagajnik brzozowy na pewno by był... strasznie mi się podobają takie nasadzenia gdzie rośnie kilka brzóz razem... wygląda to tak, jakby rosły z jednego miejsca... nie musi ich być dużo ze 4-5... ale ja mogę tylko pomarzyć...
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Krysiu, ten rododendron kolorowy przecudnej urody ;:215
Hamaczek pierwsza klasa, tylko żeby był czas na nim poleniuchować ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Nareszcie pierwsze róże, cudne i delikatne ;:168 skalniaczek super ;:333
muszę pomyśleć u mnie nad kawałkiem bo roślinek nazbierałam, miejsce w słońcu jest, nawet kamieni troszkę.
Muszę tylko wybrać odpowiednie miejsce, nawet jedno już mam tylko tam rosną inne roślinki i trudno teraz przenosić :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu już mnie nic nie pędzi tak jak w ubiegłym roku, na ten czas powiem z robotami ogrodowymi nie jest źle, wiadomo my sobie zawsze cosik znajdziemy co by bezczynnością nie grzeszyć ;:306 ale juz mogę z książką czy gazetą pod orzechem usiąść, na hamaku się bujnąć ;:108
Marysiu masz rację sielskie życie oby zdrówko się nie zmieniło to taki stan nich trwa i trwa.

Gabrysia też zawsze tak mówiłam że jak bym miała swój dom.....i tak się stało pierwsze co posadziłam to cztery brzózki i jedną jarzębinę, dwie brzózki musiały ulec likwidacji reszta została.
Gabi w życiu może wiele się zdarzyć, my taka decyzję podjęliśmy na dwa dni przed emeryturą i teraz się :tan

Zuza tak się zbiegło że dwa jednakowe obok siebie posadzone, jeden trafił z działki wynędzniały i nawet nie bylo wiadomo jak kwitnie drugi córcia podarowała i teraz są razem, ale w niczym nie przeszkadza jak obydwa zakwitły mają urok.
Z hamaka zamierzam korzystać ile się da, choc z tym czasem u zielono zakręconych bywa różnie.

Julcia tez się cisze z pierwszej róży, paskudna bruzdownica wszystkich nie załatwiła ale sporo zniszczyła.
Skalniaczek zrobiłam na pozostałym gruzie po remontach, na razie fajnie ale jak zarośnie to pewno widelcem będę plewić w tych kamieniach .

Pozdrawiam ze słoneczkiem ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pierwsza róża to co roku wielkie święto! Ja jeszcze czekam. Przez trzy kolejne lata moją pierwszą zawsze była Crown Princesse Maragareta, ale w tym roku większość pędów zeżarła bruzdownica i na razie kwitnienia nie będzie ;:145 Za to Eden w ogóle nie ruszony przez bruzdownicę i on będzie pierwszy.
Dzięki Ci bardzo Krysiu, że podałaś u Ewy środek na bruzdownicę. Oczywiście w tym roku to już i tak za późno, ale w przyszłym koniecznie trzeba będzie dopilnować.
Śliczny ten twój mini-skalniaczek. :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu analizując użycie dwóch środków na mszyce dochodzę do wniosku, że Substral pogromił Bruzdownicę na pryskanych, dzisiaj już weszłam po następne opakowanie i już mam :tan
Skalniaczek z dnia na dzień robi się ładniejszy, roślinki się rozrastają i łatają dziurki miedzy kamieniami, ale tą suszę zaczynam czuć w rękach po wieczornym podlewaniu.
Następne panienki które też mnie uzależniły zaczynają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

No ładnie,już róże kwitną ;:oj Chyba na siłę otwierasz im kwiaty :wink: Moje jeszcze opieszałe....
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Krysiu wiosna obsypała kwieciem Twój ogród i nawet nie wiem co pochwalić bo wszystko ładnie skomponowane a kwiaty dorodne ;:138
Ciekawy ten skalniak pod drzewem - hosty tez tam posadziłaś ?
Pewnie dodatkowo będziesz ich podlewać .
Musze swój skalniak pod brzozami od nowa urządzić bo trawki wymarzły, rojniki się rozrosły i ogólnie zaniedbany...
Mam hosty te malutkie ale ... szkoda mi bo mogę je stracić.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu hosty na skalniaczku się znalazły, ale masz rację z konewką je odwiedzam bo inaczej by odeszły.
Ja u siebie wszystkie rośliny muszę odwiedzać bo u mnie po prostu nie pada gdyby nie studnia to bym licznik na wodę nabiła ;:223
Ja też mam te malutkie hosty i posadziłam przed tarasem ale tam mam róże i widzę, że ta miejscówka nie do końca jest dla nich odpowiednia, będę chyba musiała pomyśleć o zmianie.
A w ogrodzie kwitnie wiele, irysy i piwoniami

Obrazek

Obrazek

Maki które szybko przekwitają

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”