Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Czy już nawozić maliny?
Zauważyłam, że moje powoli startują, ale nadal mogą być przymrozki.
Zauważyłam, że moje powoli startują, ale nadal mogą być przymrozki.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Wszystkich
Chciałem zapytać kiedy i czym nawozić maliny? Kupiłem w ubiegłym roku trochę maliny jesiennej - Polki i Polany. Wsadzone jesienią ok. 25 października 2015 r. Plantator u którego kupiłem poradził abym na wiosnę podsypał krzaki nawozem azotowym np. saletrzakiem 50g na jeden krzak. Co o tym myślicie? Czy połowa marca to dobry termin nawożenia?
Chciałem zapytać kiedy i czym nawozić maliny? Kupiłem w ubiegłym roku trochę maliny jesiennej - Polki i Polany. Wsadzone jesienią ok. 25 października 2015 r. Plantator u którego kupiłem poradził abym na wiosnę podsypał krzaki nawozem azotowym np. saletrzakiem 50g na jeden krzak. Co o tym myślicie? Czy połowa marca to dobry termin nawożenia?
Pozdrawiam Krzysiek
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Jeszcze się nie przyjęły-ukorzeniły, a już chcesz podsypać je azotem. To tak, jak po amputacji nóg, karmić młodzieńca, by wysoki wyrósł.
Niech się zagoi i okrzepnie w tym stanie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę o radę, co stanie się z malinami ( około 3 letnie nasadzenie ), jeśli w tej chwili zostały przysypane około 50 cm warstwą ziemi?
Panowie robiąc wykop pod ścieżkę w ogrodzie postanowili przy okazji wyrównać teren i część wykopanej ziemi ( na szczęście bez darni) nasypali na szpaler malin.
Panowie robiąc wykop pod ścieżkę w ogrodzie postanowili przy okazji wyrównać teren i część wykopanej ziemi ( na szczęście bez darni) nasypali na szpaler malin.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- annodomini
Podniesienie poziomu gruntu, w przypadku np. dwustuletniego dębu, potrafi je zabić. W przypadku maliny widzę to tak samo. To, że tworzy podziemnie rozłogi, nie oznacza, że da radę rozwinąć się 0,5 m pod ziemią, podczas procesu wiosennego przebudzenia.
Maliny mają choć płytko usytuowane korzenie za to silne i bardzo długie, odczułam to dzisiaj przesadzając 8m. Zrobiłam na nowym miejscu 5m ale posadziłam nieco gęściej. Mam nadzieję że bardzo nie ucierpiały i pozbierają się szybko po zmianie miejsca. Tam miały ziemię torfową, teraz mają gliniastą ale za to z kompostem i zeszłorocznymi resztkami obornika

- annodomini
Właśnie, roślina mateczna potrafi wypuszczać pędy, bardzo szeroko. Ale jak jest zasypana, półmetrową warstwą ziemi, to mam wątpliwości. Tym bardziej, że mamy okres zimowy.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Też się tego obawiałam, zasypany kiedyś darnią naokoło 0,5 roku, 30 letni orzech włoski strasznie to odchorował. No cóż, dam Wam znać co z tego wynikło. Na części nasadzę rozłogów z malin rosnących wyżej, aby nie zostać z ręką w nocniku, część zostawię tak.
Najbardziej mi żal Babcinych malin, starej co najmniej 60 letniej odmiany, purpurowo burgundowej o owocach słodkich jak miód. Jak robiliśmy przetwory to otwierając słoik, w ciemno, bez etykiety czuliśmy, że to te Babcine, oby odrosła chociaż część.
Najbardziej mi żal Babcinych malin, starej co najmniej 60 letniej odmiany, purpurowo burgundowej o owocach słodkich jak miód. Jak robiliśmy przetwory to otwierając słoik, w ciemno, bez etykiety czuliśmy, że to te Babcine, oby odrosła chociaż część.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Nie dasz rady jej znaleźć i wykopać chociaż jedną?whitedame pisze:Najbardziej mi żal Babcinych malin, starej co najmniej 60 letniej odmiany, purpurowo burgundowej o owocach słodkich jak miód.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Witaj annodominoannodomini pisze:Jeszcze się nie przyjęły-ukorzeniły, a już chcesz podsypać je azotem. To tak, jak po amputacji nóg, karmić młodzieńca, by wysoki wyrósł.
Znaczy, że w tym roku mam odpuścić nawożenie i poczekać aż się ukorzenią? Mam też trochę starych malin jesiennych (sadzonych jeszcze przez dziadka). Czym mogę ich nawozić? i kiedy?
Z góry dziękuję za podpowiedz
Pozdrawiam Krzysiek
- Wodniczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 09:02
Re: Maliny
Posiadam w ogrodzie trzyletnią sadzonkę maliny Pokusa, mam z nią problem ponieważ nie wypuszcza żadnych bocznych pędów. Obok niej rosną Polka, Pokusa, Glen Ample one się pięknie rozrastają a Pokusa stoi jak zakleta w związku z tym mam pytanie do fachowców co może być przyczyną takiego stanu?
Witam, w zeszłym roku na wiosnę posadziłem trochę malin Polana i Polka, owoców jesienią nie było za dużo ale spróbowałem
, mam pytanie czy na wiosnę powinienem je czyś zasilić jeżeli tak to czym i kiedy?

Mi w tamtym roku na wiosnę poradzono na młode maliny saletrzak 50g na 10 litrów wody...Na start...
-- 25 mar 2016, o 18:37 --
Zapomniałam dodać ,że max 1/2 litra na krzew.Najlepiej ciurkiem w międzyrzędzia a potem na przykład hydrocomplex..
-- 25 mar 2016, o 18:37 --
Zapomniałam dodać ,że max 1/2 litra na krzew.Najlepiej ciurkiem w międzyrzędzia a potem na przykład hydrocomplex..
Pozdrawiam Ewa