Hiacynt w doniczce, w domu ,na balkonie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hiacynt

Post »

Dzisiaj i ja sprawiłam sobie takie co będa oko i nos cieszyły wcześniej niż w ogródku.
Są w małych pojemniczkach z ociupinką ziemi, czy powinnam je przesadzić do czegoś większego, czy niech zostaną w tym co są.
Byle do wiosny :D
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justka: Jeśli chcesz potraktować hiacynta jako jednorocznego - to nie musisz przesadzać, jeśli chcesz żeby cebulka przeżyła i wsadzić ją potem do ogródka, to radziłabym wsadzić do głębszej doniczki (tak żeby ziemia zakryła całą cebulkę) i podlewać dopóki liście naturalnie nie zżółkną ;). Można też jakiegoś nawozu dosypać ;)
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

No oczywiście, że chcę żeby przeżyły więcej niż jedną wiosnę :D To będą miały nowe lokum.
A jaki nawóz będzie najlepszy?
Dzięki :D
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Ja wsadziłem takiego hiacynta z domu do ogródka i mi zakwit. Nie był zbyt okazały ale kwit .
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Justka pisze:No oczywiście, że chcę żeby przeżyły więcej niż jedną wiosnę :D To będą miały nowe lokum.
A jaki nawóz będzie najlepszy?
Dzięki :D
Wydaje mi się że każdy nawóz do roślin kwitnących. Chociaż ja podsypuję małymi dawkami azofoski zaraz po przekwitnięciu i też dobrze im to robi ;)
Jeśli po przekwitnięciu wsadzi się do ogródka - to też przeżyje taki hiacynt, ale im wcześniej da mu się więcej ziemi tym większa szansa że zakwitnie ponownie w następnym roku ;)
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

łodygi moich się pokrzywiły strasznie, pochyliły się - ktoś wie, jak temu zaradzić i od czego tak?
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Za ciepło. Wychylają się w stronę światła.
Waleria
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

zieloonomi pisze:łodygi moich się pokrzywiły strasznie, pochyliły się - ktoś wie, jak temu zaradzić i od czego tak?
do światła sie "garną"
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34

Post »

A poprzedni stał na baczność ;-) Dzięki!
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

A ja zaobserwowałam dziś na ogródku pierwszego hiacynta który nieśmiało wypuszcza kiełek z ziemi. Może będzie wczesna wiosna :tan
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

U mnie tez wychodzi taki co był z domu w tamtym roku do ogródka wysadzony . A kupiłem wcześniej kilka cebulek to mi zgniły ,przez te deszcze co tak obficie padały
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Przypomniało mi się coś, mój pierwszy hiacynt (obecnie już niestety nie żyjący - zgnił podczas powodzi) wysadzony do gruntu po kwitnieniu, miał nieco dziwny cykl wzrostu, rok później zakwitł mi w lutym - na ogródku :shock: .
antoni21
100p
100p
Od: 20 gru 2010, o 11:42

Post »

Mam w inspekcie cztery, ale teraz taki spadek temperatury to nie wytrzymają, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
Awatar użytkownika
breslau
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2011, o 18:58

klopoty z hiacyntem - proszę o pomoc !

Post »

Witam, na wstępie mogę powiedzieć że nie znam się za bardzo na hodowli hiacyntów, więc proszę o pomoc w wyjaśnieniu pewnych kwestii.Mianowicie, hiacynt posadzony w doniczce zakwitł mi - można to ująć - "w cebuli ", gdyż osiągnął wysokość ok 3cm, dlaczego tak się stało ?(koleżanka powiedziała mi że powodem tego było to że powinnam była go przykryć by nie miał dostępu do światła?!ale nie wiem czy to było powodem?). poza tym czy prawdą jest że hiacynta gdy przekwitnie, po zasuszeniu nie może być ponownie hodowany w doniczce tylko trzeba go wysadzić do rabaty? I jeszcze jedno pytanie: co zrobić z hiacyntem po przekwitnieniu ?Czy należy obciąć kwiat i liście ?

Moje pytania mogą się wydać błahe czy nawet śmieszne, ale pragnę jeszcze raz podkreślić ze kompletnie nie znam się na hodowli kwiatów, więc tym bardziej pomocne mi będą wszelkie porady, za które z góry pragnę serdecznie podziękować :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: klopoty z hiacyntem - proszę o pomoc !

Post »

A dlaczego zakładasz ten wątek w naszym śmietniku? :shock:

Przenoszę w odpowiednie miejsce.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”