Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I
Piwonie
Jeśli wysiejesz piwonie na grządce, to przez zimę gryzonie posprzątają do czysta.
Najlepiej wysiać do skrzyneczki, którą zostawić należy na dworze,ale zabezpieczoną
przed ,mrozem i gryzoniami. O tej porze piwonie już wschodzą, jak się ociepli, trzeba
ja rozsadzić na grządce.
Najlepiej wysiać do skrzyneczki, którą zostawić należy na dworze,ale zabezpieczoną
przed ,mrozem i gryzoniami. O tej porze piwonie już wschodzą, jak się ociepli, trzeba
ja rozsadzić na grządce.
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ufff... ;:228angelika pisze:Witam wszyskich fanów peonii,
Oto moje peonie - mam tylko drzewiaste.
Długo sie czeka na takie okazy?
Ja posadziłem sobie w ub. roku jedną dzewiastą. Niestety ktoś zimą ułamał całą nadziemną część. Widzę, że z ziemi wychodzi już kiełek i mam nadzieję, ze to właściwa peonia a nie podkładka.
-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Re: Piwonie
Dla gryzoni to ja mam zimą ziarno z fosforkiem cynku. Jakoś im bardziej smakuje, ale tylko raz ;:5mirzan pisze:Jeśli wysiejesz piwonie na grządce, to przez zimę gryzonie posprzątają do czysta.
ja rozsadzić na grządce.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi coś z nasion zeżarły.
Co do wysiewania, to wymyśliłem ostatnio coś takiego. Wysiewałem nasiona do kwadratowej doniczki z wybitym dnem, wkopanej w ziemię (ustawionej uprzednio na płacie agrowłókniny) i wypełnionej odpowiednią ziemią. Można takich doniczek naustawiać raz przy razie sporo w jednym miejscu. Jeszcze nic nie wzeszło, ale sądzę, że z jednej strony warunki będą zbliżone do wysiewu do gruntu (czyli ani za ciepło, ani za zimno, ani za sucho, ani za wilgotno), z drugiej zaś nasiona i siewki będą zabezpieczone zarówno od gryzoni, jak i od podkopania przez krety (po to właśnie włóknina pod spodem). Wysiewałem również nasiona przelegujące, więc dowiem się też, jak im takie potraktowanie posłuży.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Ja wysiałam do dużych doniczek..te zabezpieczyłam od góry folią..bardziej przed myszami niż utratą wilgotności.dziś zdjęłam folię..może już nic się nie zakradnie,choć trochę się obawiam i dlatego jutro założę na doniczki siatkę.Dla własnego spokoju.Strasznie mi się podobają piwonie drzewiaste i miałabym niesamowitą satysfakcję, gdyby udało mi sie je wyhodować z nasion.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
Ja wysiewałam w lutym..to pewnie z roczek poczekam..hmm.Wszystkie posiane Ci wzeszły?
- judyta
Xipe a jakie gatunki wysiewałeś? To pewnie będą jeszcze nadal wschodzić.Ja mam posiane trzy kolorki po 5 nasion każdego. 

- judyta
Ja niestety nie znam swoich odmian
znam tylko kolory: żółty,wiśniowy,kakaowy.

-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24