Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Serotiny nie przycinałem do tej pory, nie miałem takiej potrzeby. Natomiast przycinałem inną odmianę, żółto kwitnącą, o ile pamiętam, to już po kwitnieniu.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu, ja do kulkowania mam powyginane druty. Wbijam go w ziemię, potem sznurek przywiązuję do końca pędu i dociągam do druta.
Mi niestety tak szybko nie przechodzą dolegliwości kręgosłupowe. Coś z nim już nie tak i boli mnie nawet jak nie pracuję. A po pracy, która wymaga schylania to istna masakra.

Joluś już nie mogę się doczekać ... zrób zdjęcia jak dotrą bo nie wytrzymam :lol:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Jurku dzięki za odpowiedź :D

Wiolka czyli na zasadzie śledzi do namiotu działasz? Czy jeśli ją teraz zakulkuję to nie będzie za późno?
Zdjęcia oczywiście zrobię, też już nie mogę się doczekać!!!

Wczoraj padał u nas śnieg i było bardzo zimno, nawet obchodu nie zrobiłam. Grabienie musi poczekać na lepszą pogodę.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czytałam gdzieś że niektórzy stosują też te szpilki do mocowania agro. Na mojej glinie może by i się sprawdziły, ale na piachach to chyba będą wyskakiwać.
Na kulkowanie nie jest za późno. Ja w ubiegłym roku robiłam to przy okazji cięcia róż czyli na początku kwietnia.
O tym co dziś za oknem, to nawet nie wspomnę :twisted: Do tej pory miejscami jeszcze zalega to białe :evil:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

To moje kulkowanie wygląda podobnie jak u Wioli, z tym, e u mnie zamiast drutu/łuku jest wiklina ;) Ale muszę przyznać, że wierzba dała radę podtrzymać.
Mech na trawniku to zmora, chwast da radę wyrwać, ale mech pozostawia brzydkie puste plamy, u mnie też pojawia się w miejscach słonecznych, ale tylko jak jest morko.
Dziewczyny, zima chyba nam tak szybko nie odpuści, na mojej aplikacji pogodowej prognoza do następnego czwartku wygląda fatalnie.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny spróbuję z tym kulkowaniem, pobawię się w to przy okazji cięcia róż, zobaczymy co mi wyjdzie :wink:
LO w ubiegłym roku właściwie sama się zakulkowała, w tym też niewiele jej trzeba pomóc.

Ogłaszam wszem i wobec, że dotarła do mnie pierwsza przesyłka z różami ;:138

Różyce z Rosarium, jak zwykle ładne - zresztą oceńcie sami.
Są tu od lewej:
gratisowy Charles de Mills (przydarzyła nam się pomyłka na jesieni 2014 i dostałam teraz nowy egzemplarz) :D
Alan Titchmarch
Veilchenblau
New Dawn
i dwa Eden Rose, z czego jeden dla mojej przyjaciółki.
Obrazek

I jeszcze widok na trzy pierwsze bliżej
Obrazek

Jutro po pracy mam zamiar sadzić, mam nadzieję, że pogoda dopisze. Tymczasowo róże zostały zadołowane w warzywniku 8-)

Kilka zdjęć z dzisiejszego obchodu:
liliowiec
Obrazek

chyba jeżówka
Obrazek

piwonia - ta najwcześniejsza
Obrazek

kamasja
Obrazek

krokusy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i przebiśniegi :D
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu sadzonki pierwsza klasa ;:138
Jak zwykle z tej firmy. Super też że sprawa pomyłki została załatwiona. To się nazywa dbałość o klienta ( nie to co RP :twisted: )
Ja napisałam dziś do F aby wysłali mi róże po świętach.
Trzymam kciuki za pogodę i niech pięknie rosną. :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jola, no to pierwsze koty za płoty z różami :D Piękne sadzonki, a jakie korzenie dorodne ;:224 Oby Ci jutro pogoda dopisała ;:108
Moje z F mają przyjść po Świętach. Mam nadzieję, że zdążę przygotować rabaty na przyjazd różyczek.
Dzisiaj wreszcie dotarła do mnie paczka z liliami z L...polu, po tygodniu ;:202 Dostałam nawet gratisy :D Już im chyba wybaczę ten długi czas oczekiwania.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękne i dorodne róże, nie ma to jednak jak sprawdzona szkółka (po ubiegłorocznych zakupach jestem przewrażliwiona na tym punkcie).
Ciekawe jakie okazy dostaniecie od Austina, baaardzo mnie to interesuje i w ogóle jak będą rosnąć :wink:
Jak prace ogrodnicze, udało się coś zrobić?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Udało się, udało, choć pogoda nie zachęcała do pracy na zewnątrz - przez chwilę nawet padał śnieg :?
Zimno było okrutnie i mocno wiało.
Ale się zawzięłam i róże posadziłam :D
Z niecierpliwością wypatruję tych róż od DA. Oby doszły przed świętami!
Reszta róż będzie już po świętach.

Oczywiście poniosło mnie też do ogrodniczego - pojechałam po ziemię, a dodatkowo kupiłam bratki, trochę nasion, piwonię, frezje i jakąś lilię ;:224 Jako, że osobiście nie mam dostępu do Obi poprosiłam kuzyna i kupił mi trzy pełne ciemierniki :D
Jutro jeśli pogoda dopisze muszę skończyć grabienie trawnika po wertykulacji, został mi mały kawałek. Chciałabym też przygotować rabatę pod resztę róż. Zobaczymy, na co wystarczy czasu :D

Kiedy zamawiałyście lilie z Lily... ? Byłam u nich jakiś czas temu i oferta już była dość skromna :?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wszyscy kupują bratki a ja jeszcze nie mam.
Jak nic nie pokrzyżuje mi planów to we wtorek wybiorę się na targ i też sobie kupię. Oby tylko były te co chcę, czyli te z drobnymi wiatkami.
Co będziesz wysiewać ? Ja już parapety zapełniłam. Kiepsko ma się lobelia. Padają siewki :( A tak chciałam swoje sadzonki. Są dużo bardziej trwałe niż te kupne.
Co do Lil.. to ja ich katalog dostałam chyba w styczniu.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Bratki już nawet posadzone. Też chciałam te drobne, ale już nie było więc kupiłam takie:
Obrazek

Drobne jeszcze dokupię i posadzę w drugiej donicy :wink:

Powiesiłam na drzwiach wianek Wielkanocny ;:224
Obrazek

Pogoda dziś od późnego ranka słoneczna, było dość ciepło.
Skończyłam wreszcie grabienie trawnika po wertykulacji, posiałam nawóz. Posadziłam zakupioną wczoraj piwonię Amabilis.
Miałam w planach przygotowanie rabaty pod róże, ale niestety pogoda się popsuła, zachmurzyło się dość mocno i automatycznie zrobiło się zimno :cry: Ale nic straconego, zabiorę się w końcu za wysiewy, już jestem kilka dni spóźniona w porównaniu do ubiegłego roku.

Wiolka planuję wysiać groszek pachnący, lobelię, werbenę patagońską, cynie, astry i sporo innych jak zwykle zresztą :wink:

Zostawiam Wam złapaną dziś w obiektyw wiosnę :D

Krokusy, coś z nimi słabo, trzeba dokupić jesienią.
Obrazek
Obrazek

Hortensja pnąca
Obrazek

Jabłoń ozdobna
Obrazek

Wrzośce
Obrazek

Rabarbar w jagodniku
Obrazek

Hotelik zaprasza gości :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie też z krokusami słabo. Jesienią uzupełniłam trochę braki w tulipanach. W tym roku muszę pamiętać o krokusach.
Hotelik dla owadów pierwsza klasa. ;:63 Sama robiłaś ? M też mi zrobił przez zimę. Teraz czeka na zawieszenie i ciągle o tym zapominam.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heloł,heloł :wit
Jestem już dawno i podglądam :oops:
Jolu bajeczne miejsce dla huśtawki :heja ,bardzo mi się podoba.
Hotel dla owadów też już mam,OZ zrobił,trzeba tylko zamontować i niech się wprowadzają bzyki.... Trzeba zapylać moje pomidory.
Ach te różyce..to jest choroba chyba na całe życie.
Choruję na ND tak ze 3 szt by się przydały,to jeszcze bym wcisnęła :oops:
Jolu te z ulicy jak zwykle cudne,budzą nas na wiosnę.Ja właśnie kupiłam pierwszy raz miniaturowe ale chyba już żałuję,jednak te wielkokwiatowe są super,tak więc nie żałuj.
Jolu w zeszłym roku straciłam karaganę od Danusi :( Tak mi jej szkoda.Chorowała ze 2 sezony aż umarła w zeszłym roku.Na jej miejsce kupiłam perovskie.
Pozdrawiam i czekam na kolejne relację ;:136
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, z krokusami coś chyba dzieje, coś je podjada czy co, bo ja miałam bardzo dużo, a teraz garstka została, pojedyncze sztuki. Co roku planuję dokupić nowe, ale zawsze jakoś zapominam jesienią.
Wszystkie ostro pracujecie, tylko ja w polu jestem, jeszcze winorośle muszę skończyć przycinać, a to już koniec marca.
Właśnie ujrzałam u Ciebie rabarbar i przypomniałam sobie, że muszę poszukać jakiejś odmiany dobrej. Twój jest jakiś wczesny,znasz nazwę? Zawsze lepiej coś wiedzieć od zaufanej osoby.
Bratki śliczne, dekoracja na drzwiach też przepiękna.
Czemu Madziu jesteś niezadowolona z miniaturowych bratków? Nie wiem jak u Was, ale u mnie te mniejsze zawsze lepiej rosły, rozkrzewiały się bardzo ładnie, tworzą dosyć spore kobierce, obsypane kwiatkami. Te wielokwiatowe już gorzej rosną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”