Baterie słoneczne. Darmowy prąd dla domu i ogrodu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Instalacja fotowoltaiczna.Baterie słoneczne.Darmowy prąd dla domu i ogrodu?
Ja bym zapytał inaczej dlaczego ta zielona energia jest tańsza? Dlaczego za 1kWh pobraną z sieci płacę 68gr a zakład energetyczny kupuje moją zieloną energię za 22 brutto z czego muszę zapłacić podatek dochodowy do US? A równie dobrze to Ty możesz w jakimś stopniu korzystać z energii wyprodukowanej w moim mikroźródle? I za tę samą zieloną energię możesz zapłacić też 68gr?
Wynika z tego że 1kWh nie równa się 1kWh z zielonej instalacji
Wynika z tego że 1kWh nie równa się 1kWh z zielonej instalacji
a co to ma do tego?marcinbb pisze:publikacja: 06.04.2015 a powiedz nowelizację jakiej ustawy podpisał prezydent Duda 31.12.2015r? I czego ona dotyczyła?
Może taką? http://energetyka.wnp.pl/nowelizacja-us ... 1_0_0.html
a teraz?
http://gramwzielone.pl/trendy/15635/rz- ... parcia-ozeKoszty dopłat dla OZE będą bowiem przenoszone na odbiorców końcowych w ich rachunkach za energię.
-
Ale znów publikujesz temat z 07 Kwi 2015, a pytałem co stało się 31.12.2015r?
Zacznij czytać ze zrozumieniem. Płacisz 68gr za energię? jesteś pewien? sprawdź jeszcze raz. Na moim rachunku 68 gr/1 kWh to płace za energię czynną + koszty przesyłowe. Energetyka odkupuje od Ciebie tylko energie. Nie ponosisz kosztów przesyłowych, dlaczego mają Ci płacić za to?marcinbb pisze:Ja bym zapytał inaczej dlaczego ta zielona energia jest tańsza? Dlaczego za 1kWh pobraną z sieci płacę 68gr a zakład energetyczny kupuje moją zieloną energię za 22 brutto
-
Więc odpowiedz mi dlaczego mój prąd który wysyłam w sieć, pobiera sąsiad który też płaci za przesył i energię 68gr/kwh? Powiedzmy na odcinku 10m bo to najbliższy sąsiad.
Znaczy ja energię wysyłam w sieć, sąsiad pobiera płacąc całą stawkę a w bilansowaniu ponownie płacę za przesył za który wcześniej zapłacił już mój sąsiad?
Produkuję prąd za który mi płacą 22 gr ( minus podatek US 19%) A sąsiad go pobiera w cenie 68gr/kwh? Znaczy sąsiad korzysta z zielonej energii po cenie 22gr/kWh - podatek... a Zakładowi energetycznemu płaci 68gr/kWh? - cały czas płacę za koszty przesyłowe a nawet 2 razy. Pobieram mój prąd z bilansowania (muszę zapłacić za jego przesył do mnie ) ale przecież sąsiad już zapłacił za dystrybucje prądu z mojej elektrowni do siebie na odcinku 10m. Ale nie ma znaczenia bo transformator wysyła prąd w obie strony więc z mojej energii możesz korzystać płacąc 68gr/kWh a ile mi zapłacili? ;)
Znaczy ja energię wysyłam w sieć, sąsiad pobiera płacąc całą stawkę a w bilansowaniu ponownie płacę za przesył za który wcześniej zapłacił już mój sąsiad?
Produkuję prąd za który mi płacą 22 gr ( minus podatek US 19%) A sąsiad go pobiera w cenie 68gr/kwh? Znaczy sąsiad korzysta z zielonej energii po cenie 22gr/kWh - podatek... a Zakładowi energetycznemu płaci 68gr/kWh? - cały czas płacę za koszty przesyłowe a nawet 2 razy. Pobieram mój prąd z bilansowania (muszę zapłacić za jego przesył do mnie ) ale przecież sąsiad już zapłacił za dystrybucje prądu z mojej elektrowni do siebie na odcinku 10m. Ale nie ma znaczenia bo transformator wysyła prąd w obie strony więc z mojej energii możesz korzystać płacąc 68gr/kWh a ile mi zapłacili? ;)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tym podatkiem coś nie tak, bo się odejmuje koszty pozyskania dochodu i przypuszczam wówczas będzie mniej lub wcale. Tak mi się wydaje.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Wg. Us zarobiłeś 22 gr/kWh więc to jest Twój zysk i nawet wyślą Ci PIT o tym że zarobiłeś, znaczy musisz się rozliczyć z US. Ze swojego "zysku" Mój zysk jest taki że mam swój prąd, nie pobieram go z sieci i muszę zapłacić z tego powodu podatek.
Dobrze że Wam nie każą płacić za to że słońce świeci na Wasz ogródek a mi i owszem jeśli chciałbym go ogrzać moim darmowym prądem, chcielibyście płacić za ciepło które macie w tunelu foliowym ze słońca bo nie ogrzaliście go innym nośnikiem energii? Więc nie piszmy że jestem powodem Waszej ewentualnej podwyżki energii elektrycznej.
Dobrze że Wam nie każą płacić za to że słońce świeci na Wasz ogródek a mi i owszem jeśli chciałbym go ogrzać moim darmowym prądem, chcielibyście płacić za ciepło które macie w tunelu foliowym ze słońca bo nie ogrzaliście go innym nośnikiem energii? Więc nie piszmy że jestem powodem Waszej ewentualnej podwyżki energii elektrycznej.
Nie Twojej energii - sprzedałeś ją. A Oni zarządzają siecią. I by przyjąc Twoją energię musza mieć miejsce. Więc to ich koszty i ich problem.marcinbb pisze:Więc odpowiedz mi dlaczego mój prąd który wysyłam w sieć, pobiera sąsiad który też płaci za przesył i energię 68gr/kwh? Powiedzmy na odcinku 10m bo to najbliższy sąsiad.
Ty masz ogromny zysk - korzystasz z sieci jak z wielkiego akumulatora który się nie psuje

Zwróć uwagę, iż w okresie rozliczeniowym masz 1:1. A więc jeśli wyprodukowałeś 10kWh i pobrałeś z sieci 10kWh to jesteście kwita - płacisz tylko koszty stałe, abonamentowe podłączenia do sieci.
Jeśli wyprodukujesz 10kWh a zużyjesz 5kWh - zapłacą Ci za sprzedane 5kWg -> 22gr/kWh - za czystą energię
Jeśli wyprodukujesz 5kWh a zużyjesz 10 kWh- zapłacisz za pobrane z sieci 5kWh 22gr + koszty przesyłowe (nie ma znaczenia skąd ten prąd idzie)- razem 68 gr/kWh. No chyba że chcesz, by dzisiaj Ci doliczali za prąd z najbardziej odległej elektrowni wg km sieci? Czy wolisz te koszty uśrednione, zryczałtowane?
To uczciwe jest. Chcesz sąsiadowi sprzedać prąd? poprowadź do niego odrębną linię i ponoś odpowiedzialność za utrzymanie urządzeń i uszkodzeń. Przecież to proste i uczciwe.
Nie chcesz rozliczać się z energetyką? Zbuduj własną bazę akumulatorów - taki bardzo duży UPS i korzystaj z własnego prądu. Może będziesz mógł się odłączyć nawet od energetyki, bo będziesz niezależny. Tylko nie płacz, że na dziś utrzymanie tych akumulatorów - kosztuje Cię więcej i zmusza do dokładniejsze zarządzania energią w domu.
Oczywiście przy odpowiednim dofinansowaniu urządzeń, dom pasywny itp - może Cię to wynieść w dłuższym okresie ... no właśnie, czy to będzie taniej? Dzisiaj największym kosztem są akumulatory- wciąż duże, ciężkie i drogie - pomyśl o zabezpieczeniu pożarowym i wpływie na Twoje zdrowie w czasie awarii, pomyśl o kosztach serwisowania takiego układu. Do tego odpowiedni cały budynek dla nich.
Dla mnie dziś korzystniejszy mimo wszystko jest układ - traktowania sieci jako wielkiego magazynu prądu. Zobaczymy, jak wyjdzie rozliczanie w tym roku (2 czy 6 miesięczne - to drugie zdecydowanie bardziej korzystne dla mnie), bo jeszcze u mnie nie byli.
-
Dziś pierwszy dzień słońca i w sumie wleciało 18kWh. Chyba około połowy kwietnia uruchomię tunel foliowy i zacznę go ogrzewać termowentylatorem sterowanym przez Euroster 2006 skalibrowanym na 5oC.
Przez miesiąc sprzedałem do sieci ponad 100kWh i tyle mógłbym przeznaczyć na ogrzewanie za których dystrybucję zapłacił bym w sumie 16 PLN.
A owe 100kWh starczyło by na ciągłą pracę termowentylatora 2kW przez 50h, należało by tylko sprawdzić cykle włączania termowentylatora w nocy przy danej temperaturze a później można już decydować kiedy startować z sezonem. Jednak ciepło to nie wszystko potrzebne jest jeszcze słońce.
Produkcja dziś:

Przez miesiąc sprzedałem do sieci ponad 100kWh i tyle mógłbym przeznaczyć na ogrzewanie za których dystrybucję zapłacił bym w sumie 16 PLN.
A owe 100kWh starczyło by na ciągłą pracę termowentylatora 2kW przez 50h, należało by tylko sprawdzić cykle włączania termowentylatora w nocy przy danej temperaturze a później można już decydować kiedy startować z sezonem. Jednak ciepło to nie wszystko potrzebne jest jeszcze słońce.
Produkcja dziś:

Trochę zbyt optymistycznie liczysz sobie cenę prądu odsprzedanego. Cena jest ustalana przez URE wg. średniej za IV kwartał roku ubiegłego. W tym roku bedzie obowiazywać około 17 gr/kWh:marcinbb pisze: Produkuję prąd za który mi płacą 22 gr ( minus podatek US 19%) A sąsiad go pobiera w cenie 68gr/kwh? Znaczy sąsiad korzysta z zielonej energii po cenie 22gr/kWh - podatek... a Zakładowi energetycznemu płaci 68gr/kWh? - cały czas płacę za koszty przesyłowe a nawet 2 razy. Pobieram mój prąd z bilansowania (muszę zapłacić za jego przesył do mnie ) ale przecież sąsiad już zapłacił za dystrybucje prądu z mojej elektrowni do siebie na odcinku 10m. Ale nie ma znaczenia bo transformator wysyła prąd w obie strony więc z mojej energii możesz korzystać płacąc 68gr/kWh a ile mi zapłacili? ;)
http://www.ure.gov.pl/pl/stanowiska/638 ... 22016.html
Też się skusiłem na fotowoltaikę, zainstalowałem instalację o mocy 5 kW, licząc że będę mógł skorzystać z ustawy o OZE. Spełniłem wszystkie warunki tzn. nie korzystałem z dotacji, zgłoszenie w tym roku i kicha. Nowelizacja ustawy podpisana cichaczem w ostatnim dniu starego roku wielu zaskoczyła podczas składania wniosku do Zakładu Energetycznego. Dobrze że jest net/metering inaczej koszty poniesione na inwestycję pewnie by się nie zbilansowały nigdy.
Pozdrawiam,
Witek
Witek
-
Re: Baterie słoneczne.Darmowy prąd dla domu i ogrodu?
A ile to jest 0,22 PLN -19% podatku który będziemy musieli opłacić? Bo jak na moje właśnie 0,17gr netto
Poza tym ja niczego nie chce sprzedawać tylko chce bilansować energię i to co wysłałem chcę odebrać po cenie przesyłu 0,16 PLN/kWh.
Jeśli liczysz że załapiesz się na taryfy gwarantowane to ich nie będzie a jeśli będą to za każdy 1kWh oddaną w sieć rząd zaproponował 0,7kWh ( już bez innych kosztów ). Wystarczy przewymiarować instalację o 30% i będzie super.
Poza tym ja niczego nie chce sprzedawać tylko chce bilansować energię i to co wysłałem chcę odebrać po cenie przesyłu 0,16 PLN/kWh.
Jeśli liczysz że załapiesz się na taryfy gwarantowane to ich nie będzie a jeśli będą to za każdy 1kWh oddaną w sieć rząd zaproponował 0,7kWh ( już bez innych kosztów ). Wystarczy przewymiarować instalację o 30% i będzie super.
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I właśnie ta ostatnia propozycja wydaje się być dobrym krokiem w kierunku popularyzacji instalacji fotowoltaicznych. Zadowolony właściciel domu i dystrybutor energii el. To jest rozwiązanie w miarę sprawiedliwe.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
-
Niestety propozycja ta od razu została okrzyknięta mianem "Wywłaszczenia". Pomimo względnego zadowolenia prosumentów.
Jednak chodzą słuchy że z 0.7kWh odebranego za darmo, można ugrać coś więcej bo kalkulacje w stosunku do taryfy G12W zaczynają być korzystne dopiero po przekroczeniu progu ( nie chcę oszukać ) ale jeśli pamięć mnie nie myli 1 : 0,85 lub kilka setnych więcej i to też w zależności od zakładanej własnej konsumpcji w danej taryfie.
Tak czy siak nie ma co się martwić w najbliższej przyszłości wkładać pompę głębinową do studni i lać ile wlezie.
Jednak chodzą słuchy że z 0.7kWh odebranego za darmo, można ugrać coś więcej bo kalkulacje w stosunku do taryfy G12W zaczynają być korzystne dopiero po przekroczeniu progu ( nie chcę oszukać ) ale jeśli pamięć mnie nie myli 1 : 0,85 lub kilka setnych więcej i to też w zależności od zakładanej własnej konsumpcji w danej taryfie.
Tak czy siak nie ma co się martwić w najbliższej przyszłości wkładać pompę głębinową do studni i lać ile wlezie.
A ja zrobiłem sobie w domu (w bloku dokładnie) mini elektrownię słoneczną 
Trzy panele słoneczne po 10W każdy sprzężone z regulatorem ładowania i akumulatorem żelowym o pojemności 7 Ah.
Na wyjściu daje mi to 12V lub 5V (gniazda USB) prądu stałego co w dzisiejszych czasach daje sporo możliwości zastosowania, bo czego to nie ma na 12V lub USB?
Wystarcza żeby grało dość spore radio (z USB/SD/MP3) ale również na ładowanie telefonów,tabletu i e-papierosa.Chodzi także na tej instalacji latem wentylatorek o całkiem sporej wydajności.
Podejrzewam, że na działce też by to się sprawdziło, bo dlaczego by nie?
Oczywiście o jakimkolwiek zarobku, czy też "megaoszczednościach" nie ma mowy ale pozostaje satysfakcja z darmowego prądu i uniezależnienie od elektrowni w razie jego braku
Bo na przykład, chyba w zeszłym roku to było, jak wyłączano prąd z powodu upałów to u mnie wentylatorek chodził aż huczało
i przewiewał duży pokój.
Dla zainteresowanych tematem mogę podać więcej szczegółów i fotosy.
PS. Oczywiście niczego nie sprzedaję , opisuje tylko dla ciekawych bo sam kiedyś szukałem podobnych tematów.
W razie potrzeby służę pomocą w dobraniu podzespołów.

Trzy panele słoneczne po 10W każdy sprzężone z regulatorem ładowania i akumulatorem żelowym o pojemności 7 Ah.
Na wyjściu daje mi to 12V lub 5V (gniazda USB) prądu stałego co w dzisiejszych czasach daje sporo możliwości zastosowania, bo czego to nie ma na 12V lub USB?

Wystarcza żeby grało dość spore radio (z USB/SD/MP3) ale również na ładowanie telefonów,tabletu i e-papierosa.Chodzi także na tej instalacji latem wentylatorek o całkiem sporej wydajności.
Podejrzewam, że na działce też by to się sprawdziło, bo dlaczego by nie?
Oczywiście o jakimkolwiek zarobku, czy też "megaoszczednościach" nie ma mowy ale pozostaje satysfakcja z darmowego prądu i uniezależnienie od elektrowni w razie jego braku

Dla zainteresowanych tematem mogę podać więcej szczegółów i fotosy.
PS. Oczywiście niczego nie sprzedaję , opisuje tylko dla ciekawych bo sam kiedyś szukałem podobnych tematów.
W razie potrzeby służę pomocą w dobraniu podzespołów.
-
Przyszło rozliczenie za okres 1.01.2016 - 31.06.2016.
Do zapłacenia za prąd 11,50 PLN akcyza za około 480kWh pobranych
Elektrownia za wyprodukowany prąd zapłaciła mi 137 PLN.
Czy dużo czy mało sami ocencie.
W samych rachunkach których nie musiałem zapłacić to 3 x 350 pln = 1000 PLN do przodu.
Jeszcze może na tę chwilę proporcje energii wyprodukowanej do sprzedanej.
Zużycie

Energia sprzedana do sieci

A inwerter od połowy lutego wyprodukował 2,98MWh energii elektrycznej.
Do zapłacenia za prąd 11,50 PLN akcyza za około 480kWh pobranych
Elektrownia za wyprodukowany prąd zapłaciła mi 137 PLN.
Czy dużo czy mało sami ocencie.
W samych rachunkach których nie musiałem zapłacić to 3 x 350 pln = 1000 PLN do przodu.
Jeszcze może na tę chwilę proporcje energii wyprodukowanej do sprzedanej.
Zużycie

Energia sprzedana do sieci

A inwerter od połowy lutego wyprodukował 2,98MWh energii elektrycznej.