Moje przepisy (k-c)
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu - Karolciu - ja strasznie lubię słodkości :P
ale właściwie c do proporcji to za każdym razem daję trochę inaczej - zależy jak leży :Pi jakiego mam smaka - rzadko trzymam się przepisów od początku do końca
ale właściwie c do proporcji to za każdym razem daję trochę inaczej - zależy jak leży :Pi jakiego mam smaka - rzadko trzymam się przepisów od początku do końca

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
na pewno makowy przewijak drożdzowy
bez niego się nie obejdzie
bo zawsze idzie w dużźych ilościach
a reszta to nie wiem - przedyskutuję jeszcze z babcią 

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
Jabłecznik - super łatwy
na tortownicę średnią :
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy mannej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dokładnie wymieszać
1,5 kg jabłek potrzeć na tarce - i wycisnąć nadmiar soku (jeśli są soczyste ) - jeśli nie wyciśniecie nadmiaru soku to przez spód tortownicy nadmiar może wypłynąć do piekarnika przez co długo będzie czuć zapach przypalonych jabłek ...
tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą
trochę więcej jak 1/3 wymieszanego proszku nasypać na tortownicę (cały spód musi być przykryty równomiernie)
nałożyć połowę przetartych jabłek
nasypać warstwę proszku
nałożyć warstwę jabłek
nasypać proszek
na wierzchu ułożyć plasterek przy plasterku margaryny (na tortownicę wychodzi mi nie cała kostka- ok 3/4- nie musi być ułożona szczelnie tylko z małymi odstępami )
piec ok godziny w temp ok 180*
na tortownicę średnią :
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy mannej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dokładnie wymieszać
1,5 kg jabłek potrzeć na tarce - i wycisnąć nadmiar soku (jeśli są soczyste ) - jeśli nie wyciśniecie nadmiaru soku to przez spód tortownicy nadmiar może wypłynąć do piekarnika przez co długo będzie czuć zapach przypalonych jabłek ...
tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą
trochę więcej jak 1/3 wymieszanego proszku nasypać na tortownicę (cały spód musi być przykryty równomiernie)
nałożyć połowę przetartych jabłek
nasypać warstwę proszku
nałożyć warstwę jabłek
nasypać proszek
na wierzchu ułożyć plasterek przy plasterku margaryny (na tortownicę wychodzi mi nie cała kostka- ok 3/4- nie musi być ułożona szczelnie tylko z małymi odstępami )
piec ok godziny w temp ok 180*
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mniam ile talentów u Karola:) a ponieważ jestem leń i naprawde nie lubię piec ciast to ten leniwy jablecznik jest wprost stworzony dla mnie;) a dziś przywiozłam troszkę jabłek z dzialki więc chyba jutro do dzieła ;:13 no chyba ,że pojutrze hahahaha;)
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki