Kliwia szkodniki,choroby

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba mam problem z moją kliwią. Kupiłam ją z dwa miesiące temu. Kwiaty już opadły :cry: ale jakoś dziwnie wygląda jakby "opadała z sił i sie pokładała". Stoi na oknie północnym, ale w związku z tym, iż mieszkam w piwnicy, nie dociera do niej za dużo bezpośredniego światła. Czy jest stan jest normalny czy muszę coś zrobić by "odżyła"???

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Tadzio z Poznania
50p
50p
Od: 25 sty 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kliwia - co robić???

Post »

Jako pierwsze powinnaś obciąć łodygę po kiwacie, aby nie cyckała soków i sił na wytworzenie nasion. One nie są Tobie do niczego potrzebne.

Przeczytaj art. o Kliwii: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4170
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

tak coś o tym czytałam ale chciabym się upewnić czy ciąć u samego podnóża liści???
Awatar użytkownika
Tadzio z Poznania
50p
50p
Od: 25 sty 2009, o 18:41

Post »

Wiele cennych informacji znajdziesz w artykule do którego prowadzi link. Sam też posiadam kliwię, kupiłem ją rok temu, za grosze, już przekwitnieniom. Zastosowałem się do wskazówek z tego artykułu i w tym roku pięknie mi zakwitła.
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję bardzo za podpowiedź ;:180
Już się zabieram za cięcie :D
zoliax
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2011, o 12:57

Kliwia - żółknące liście

Post »

Na niektórych liściach mojej kliwii pojawiły się żółtawe plamy. Nie jest ich dużo, jednak pojawiło się podejrzenie choroby.
Kliwia ta kwitła rok temu, w tym roku jedynie wypuszczała liście, zimowała w bloku, więc raczej w za wysokiej temperaturze, wyższej od zalecanych, po zimowaniu była nawożona ok. raz na tydzień, stoi na parapecie od strony północnej, więc nie jest narażona na zbyt intensywne słońce.
Czy jest to coś niebezpiecznego, czy może nic groźnego, a jedynie nie najlepiej wyglądającego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

http://img534.imageshack.us/img534/9986/p9180017y.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/786/p9180018.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/2738/p9180019r.jpg
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Re: Kliwia - żółknące liście

Post »

Możesz obciąć liścia do zdrowego miejsca, chociaż pozostałe też mają jakieś mini-kropki, co podkreśla lampa błyskowa ;) Czy sadzonka pochodzi ze zdrowej rośliny, czy tamta też miała takie objawy?
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Re: Kliwia - żółknące liście

Post »

Wygląda na poparzenie, w jakim miejscu stoi roślina?
Życzę miłego dnia
Tomek.
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12

Re: Kliwia

Post »

Mam w domu 8 kliwii i do tej pory szczególnie o nie nie dbałam - tak też kwitły - nieszczególnie często. Przeczytałam cały wątek i postanowiłam się za nie zabrać. Na poczatek poprosiłabym Was o radę co im dolega (bo niewątpliwie coś...) Na jednej nawet znalazłam jednego lokatora (dojrzałego i chyba jego larwy). Interesują mnie również dziwne zmiany na liściach. Kliwie z tymi zmianami i robaczkiem stoją na parapecie zachodnim, podlewane kranówką odstaną, sporadycznie zasilane, przesadzana chyba 2 lata temu do ziemi uniwersalnej, doniczki ceramiczne bez odpływu(nie pamiętam czy dawałam drenaż)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po dłuższym czasie ale......sama mogę sobie odpowiedzieć na swoje pytania. Dla innych borykających się z podobnymi problemami: zdj nr 1 - wciornastek, nr 2 - przelanie, nr 3 - zasolenie przez podlewanie kranówką, nr 4 - wciornastek.
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 13:28

Kliwia uprawa

Post »

Witam!
Tydzień temu dostałam piękna sadzonkę Haemanthus albiflo czyli krasnokwiat białokwiatowy. Postawiłam go koło mojej kliwii i przy okazji przyglądnęłam się jej. Niestety nie rośnie od jakiegoś czasu, ma niby nowe odrosty ale mi kilku lat w ogóle nie kwitła. W zeszłym roku rozsadziłam roślinki do osobnych doniczek i były zdrowe. Tknięta złym przeczuciem dziś wyciągnęłam roślinki z doniczki a tu- korzenie puste, tylko przy samych roślinkach były jakieś. Trochę to dziwne bo nie przelewałam rośliny- a raczej była troszkę przesuszona ostatnimi czasy. Roślina była na północno zachodnim oknie, nie miała żadnych szkodników, rosła dobrze, nie kwitła - może problem był w tym, że nie było drenażu- ale woda zawsze wylewała się na podstawkę a potem usuwałam ją. Jedną sadzonkę wywaliłam a pozostałe korzenie oczyściłam , poodcinałam końcówki i obsypałam cynamonem. Teraz poradźcie mi proszę co mam zrobić?? Czy przesuszyć roślinki kilka dni i wsadzić do doniczki? Zastosować jakąś chemię??
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co dalej z kliwią?

Post »

Zasadź z powrotem czas pokaże... jeżeli zasypałaś cynamonem nie widzę powodu aby roślinkę faszerować chemią.
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Kliwia choruje

Post »

Pilnie potrzebuję pomocy. Moja Kliwia chyba choruje. Nie wiem co się z nią dzieje, mam ją od roku i pięknie rośnie. Podlewam jak przeschnie (raz na tydzień - w upały co 5 dni), stoi na mokrych kamykach. Kilka dni temu zaczął brązowieć jej jeden liść, choroba postępuje w zastraszającym tempie. Zabrałam jej wczoraj kamyki i nie wiem co robić, czy już odciąć jej ten liść :?: Z góry dziękuję za wszelkie porady. http://ifotos.pl/zobacz/1jpg_eewsnpn.jpg/
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Re: Moja kliwia choruje

Post »

Ja bym delikatnie wycięła/oderwała ten liść.
Jak stozek wzrostu - środek rośliny wygląda zdrowo, to nie ma powodów do paniki. Może ten liść był w jakiś sposób uszkodzony i temu zaczął gnić.
Moja kliwia stoi teraz na podwórku i nie zabieram jej w czasie deszczu, ale gdy stoi w domu podlewam ją symbolicznie. Prawie jak kaktusy. Upewnij się, przed kolejnym podlaniem czy ziemia jest sucha.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kliwia choruje

Post »

Wyjmij z doniczki i sprawdź korzenie. Ja ostatnio zalałam piękną kliwię, chciałam być dla niej dobra i przesadziłam. Zostały jej dwa korzenie, bo resztę musiałam wyciąć.
IloPio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2016, o 22:19

Re: Kliwia szkodniki,choroby

Post »

Ja musiałam wczoraj kohinorem podlać bo mi się ziemiórki zalęgły. Zaczęły mi też brązowieć niektóre liście. Moje kliwie ewidentnie juz czekają wiosny :)
pozdrawiam
Ilona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”