Doniczkowce KaRo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to ciekawe Karo :lol: mój skrętnik też zaczyna kwitnąć tylko wygląda gorzej od twojego jest jakiś taki wyciągnięty...w jakim oświetleniu uprawiasz swojego?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Aniu ,mój skrętnik stoi na wschodnim oknie... :D

Ewciu - jak ustawię moje giganty na podwyższeniu to już będę mogła w nastepnym sezonie leżeć pod nimi jak np. pod palmami w Tunezji ... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A mój na północnym i pewnie ma za ciemno :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Tutaj rosną
Dracena marginata,
Syngonium
Dracena ssnderiana
Juka
Kalanchoe blossfeldiana
Aptenia cordifolia

Obrazek
Plectranthus hybrid 'Nico'

Obrazek
Nefrolepis
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Mam w swojej kolekcji fikusa benjamina,który za nic w świecie nie chce mi rosnąć...
Obrazek
:) :)

Poradźcie coś?
Chcę aby był duży i gęsty a on...jak widać :(

Mam też taki niedośpian ,ma już 3 lata i właśnie marnieje,nie wiem czy uda się sporządzić sadzonki.
Czy tak musi być,że często coś wykrusza sie z kolekcji? :(

Obrazek
Awatar użytkownika
edytahome
50p
50p
Od: 4 paź 2007, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo te Twoje roślinki to w oczach pięknieją :lol: I z Tego co widzę ciągle ich przybywa :o
A co do fikusów to mój też zaczął gubić liście, już nie przypomina tego drzewka sprzed miesiąca. Póki co jeszcze nie rezygnuję bowiem w miejscach gdzie listki już spadły widać pąki nowych. Liczę na to, że i tą zimę przetrwamy razem ;:147
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Obrazek
Moja propozycja dot beniamina - zmniejszenie temp. do ok 18-20 stopni, keramzyt na podstawek, codzienne zraszanie i taki mały zabieg chirurgiczny jeśli się nie boisz a ukorzenione sadzonki wsadziłbym do tej samej doniczki i w miarę wzrostu zaplatał na obecnych pinkach beniamina przez co za jakiś czas otrzymasz świetny poskręcany pień z koroną liści od dołu do góry, na wiosnę proponuję kolejne cięcie ale delikatniejsze tak ok 2-3 cm wierzchołków pędowych wyrastających poza koronę. Przez okres zimowy biohumus do ziemi podczas podlewania a od marca nawóz mineralny.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dzięki Przemo.
Temperaturę ma odpowiednią,pozostaje mi tylko zastosować resztę Twoich zaleceń "doktorku" :D ,jednak boję się tego cięcia teraz ,może zrobię to wiosną? :D Niech teraz sobie odżyje a
później go zagęszczę?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

KaRo pisze:Dzięki Przemo.
Temperaturę ma odpowiednią,pozostaje mi tylko zastosować resztę Twoich zaleceń "doktorku" :D ,jednak boję się tego cięcia teraz ,może zrobię to wiosną? :D Niech teraz sobie odżyje a
później go zagęszczę?
Jak chcesz jeśli teraz byś go pocięła to na wiosnę już będą młode sadzonki rosły i oplatała będziesz nimi pień aktualnego beniamina poza tym teraz roślina nie rośnie tak intensywnie więc cięcie jej nie zaszkodzi, wiosną możesz powtórzyć cięcie ale delikatniej tak z 2-3 cm gałązek tylko uciąć. Ja swojej mamuśce pociąłem i to dość drastycznie i widzę że pomogło zaczyna się powoli krzewić i odżywać na młodych gałązkach.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karo-słuchaj Przema :P ja niedawno ścięłam swojego beniaminka prawie do pnia bo coś niezbyt chciał rosnąć i postawiłam do kąta a teraz ma już trochę młodziutkich pędów.
Awatar użytkownika
edytahome
50p
50p
Od: 4 paź 2007, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo i znów przyszłam podziwiać Twe parapety. Od tych dorodnych roślinek aż cięzko wzrok oderwać. Z tęsknotą czekam aż moi zieloni przyjaciele pokonają uśpienie i zaczną się rozrastać.
Przeglądając posty natknęłam się na fotkę gynury. Może mogłabyś ją troszeczkę skubnąć, o ile to nie problem. No i jeszcze niedośpian- mam nadzieję że uda Ci się go uratować bowiem też wpadł mi w oko. :lol: Obrazek
By edytahome
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Gynurę masz załatwioną :D
niedośpian gorzej ,nie wiem ,nie umiem,nie mam cierpliwości. :(
Wystawiłam go na zimna klatkę schodową bo wygląda okropnie.
Wysłałam komuś pęd do ukorzenienia,może stamtąd uszczkniemy wiosną kawalątek jak mój padnie . :wink:
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To mnie go wysłałaś...ukorzenił mi się ,choć stracił te największe listki ale najważniejsze,że rośnie,bo kolorki ma przecudne! :P
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Basiu wspaniale.... :roll: :D
Niechże Ci dobrze rośnie ...aż do wiosny a potem może będziemy prosić o sadzonki.

Mam takie skojarzenie ale nie poparte doświadczeniem ,nie,nie.
Może niedośpian jest rośliną sezonową lub dwuletnią i wymaga odmładzania jak trzykrotki czy aptenia?Mój egzemplarz miał dwa lata...
Jaka szkoda,że nie wpadłam na pomysł zrobienia sadzonki dla siebie...teraz nie ma już z czego.
Może odbije z korzenia? :?
Usprawiedliwiam się,że ja po prostu nie mam już miejsca .... ale to taka piękna roślina :oops:
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

witaj ka ro! wydaje mi się że niedośpian to roślina krótkowieczna i tak jak koleuski czy trzykrotki trzeba go po prostu co jakiś czas odmładzać bo inaczej robi się wyłysiały
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”