Kalanchoe - problemy w uprawie (choroby, szkodniki)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moniaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lip 2007, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wydaje mi się, że za dużo polewałam moje kalanchoe. Niestety nadawało się już tylko do wyrzucenia :/ Jednak postanowiłam spróbować jeszcze raz z tą roślinką i kupiłam nową :)
Mam kilka pytań:
Na jednej stronie przeczytałam, że "Chcąc przedłużyć okres kwitnienia zwiędłe kwiaty obcinamy, łącznie z łodygami." Jak daleko należy obcinać?
Znalazłam też informację, że "Gdy kalanchoe przekwitnie przycinamy łodygi tuż nad pierwszą parą liści i umieszczamy roślinę w chłodnym (ok. 10 st. C) i jasnym, choć nie nasłonecznionym miejscu." Niestety nigdzie indziej nie piszą o tym żeby ją ściąć gdy przekwitnie, więc wolę się upewnić czy to faktycznie prawda :P
I jeszcze jedno pytanie : Czy kalanchoe lubi zraszanie?

„Use your head and follow your heart...”

TiaenMist
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 gru 2008, o 08:06

Post »

Mam kilka Kalanchoe - bezprobleblowa roślina, kwitnie właściwie wszędzie, ale najlepsze stanowisko to okno północne, zimą może być i południowe - byle bez bezpośredniego słońca. Szybko ulegają poparzeniom. Wilgoć jest niezbędna cały rok, ale podobnie jak u np. szlumbergery - bez przelewania. Nie znoszą najdrobniejszych, nagłych zmian temperatur - moje zdecydowanie preferują ok. 20 st. Celsjusza w dzień, w nocy tolerują spadek do 18 - nie niżej, lepiej natomiast rosną i kwitną w wyższych temperaturach. Ślady na liściach to moim zdaniem wirus lub grzyb - ponieważ nie jestem specjalistką i mogę się mylić, radzę na razie roślinę jak najdalej odstawić od pozostałych, póki nie zostanie zdiagnozowana.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko podrzucę Ci spis linków dotyczących kalanchoe - może coś znajdziesz na ten temat :D
Ja niestety nie pomogę, bo tak jak i Ty zbieram informacje na temat kalanchoe , bo mam już kilka przekwitniętych roślinek i chciałabym je doprowadzić do kwitnienia :twisted:
Spis linków :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =kalanchoe
TiaenMist
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 gru 2008, o 08:06

Post »

Szczerze mówiąc, do tych ogrodniczych porad co do kolejnego kwitnienia (w stylu przyciąć, przestawiać, kapturki itp.) należy się odnosić ze sporą dozą sceptycyzmu. Przycinanie - jak najbardziej, ale osłanianie należy stosować wyłącznie w ciepłych, jasno oświetlonych pomieszczeniach - i tylko wtedy przenieść do chłodniejszego miejsca. Jezeli mieszkamy w starym budownictwie, bez kaloryferów (piece węglowe lub na tzw. grzałkę elektryczną), po przycięciu spokojnie można roślinę zostawić na parapecie (północnym!) lub odstawić w głąb mieszkania. Też zakwitnie.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Mojemu kalanchoe liście robią się miekkie, żołkną na końcach i w tych miejscach są cienkie. Nie wiem, czy podlewam za dużo, czy za mało, a może to coś innego?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A gdzie zdjęcia i opis właśnie jak podlewasz i jaką ilością wody oraz gdzie stoi roślina. :wink:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

ok - myślałam, że to jakiś konkretny objaw bez zdjęć;)

mam 2 kalanchoe - jedno w hydroponice, drugie w ziemi.
to w hydroponice podlewam niewielką ilością wody, czekam, aż przeschnie i dopiero dolewam. Stoi na zachodnim oknie.
2 kalanchoe dopiero kupiłam, stoi ok. 2 metry od okna zachodniego, podlewam gdy górna warstwa gleby przeschnie. U niej pojawiły się podobne objawy.
Nie wiem, czy podlewać więcej, czy mniej.. zdjęcie później.

roślina 1 - hydroponika
Obrazek
roślina 2 - ziemia
.Obrazek

Rośliny stoją w innych pokojach, nie miały ze sobą kontaktu.
W obu przypadkach objawy wystapiły około 1,5 - 2 tygodnie od pojawienia się u mnie;) nigdy wcześniej kalanchoe nie miałam
Na leśnym balkonie
x-C-j
---

Post »

Początki szarej pleśni, porażone liście do usunięcia i oprysk Topsin M 500 SC w dawce 1 ml na 1 l wody. :wink:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Matko! na 2 różnych roślinach, które nie miały ze sobą związku? masz jakiś pomysł, skąd to? czyżby kiepska kwiaciarnia i przelewanie?;) kwiaciarnie były 2 różne;)
Na leśnym balkonie
x-C-j
---

Post »

Z powietrza, zresztą czy to ważne teraz trzeba się tego pozbyć. :wink:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

ok czyli na 100% pleśń a nie moje przesuszanie/zalewanie?;) żeby tak na przyszłość wiedzieć;)
Na leśnym balkonie
x-C-j
---

Post »

Jak może być zalanie skoro jedną z nich masz w hydroponice, jak może być zasuszenie skoro kalanchoe to sukulentowate i trudne do ususzenia. Nie te objawy. Niszcz chorobę. :wink:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Wiesz - w hydroponice można zalać ;) za wysoki poziom wody i tyli;) niszczymy chorobę! (ja zawsze wypytuję i wypytuję;)) dzięki! a tak w ogóle to jakie choroby często napadają kalanchoe? czy szara pleśń do nich należy?
Na leśnym balkonie
x-C-j
---

Post »

Można by wiele wymieniać, mogą się jej imać różne choroby i szkodniki ale to temat rzeka. :wink:
Awatar użytkownika
donka1
50p
50p
Od: 24 sty 2010, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem z kalanoche

Post »

Witam wszyskich. Kilka dni temu zauważyłam na swojej roślince ciemne plamy. Czy jest to powód do zmartwień?
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”