Słoneczne rabaty 2
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słoneczne rabaty 2
Sabinko, ta jednoroczna ostróżka wcale nie musi być jednoroczna. W zeszłym roku wysiałam takie same i nie usunęłam ich jak przekwitły tylko zostawiłam te przyschnięte badylki. W tym roku wysiało mi się ich tyle, że musiałam wyrywać, a i tak pozarastały mi róże...Np. Queen of Sweden wcale zza nich nie widać. Na dodatek powędrowały z wiatrem w inne miejsca w ogrodzie. Może to też zasługa łagodnej zimy, że nasiona przetrwały 

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko jeszcze raz przybiegłam napatrzeć się na lilie.
Koper przy białej ślicznie wygląda.
Mikołajek z floksem fajne połączenie. Ostróżki jednoroczne jeszcze kwitną.
Moje upał wykończył. Sieją się bezproblemowo, raczej będziesz mieć więcej niż zechcesz. 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Dorotko.. lejesz balsam na moje serce.. tak dużo ostróżek, że musiałaś wyrywać
Zostawiam te moje badyle choćby nie wiem co. Niech się sieją

Sabinko, piękny ogród i cudne lilie!
Ja zaczynam przygodę z ogrodem od roku.. mam w nim również lilie (na razie ok 8 szt).
Przyznaję, że przy wyborze kieruję się kolorem kwiatów - co widać na opakowaniach, jednak może ktoś mi podpowie które lilie kupować by pięknie pachniały?
To jedna z moich kwitnących aktualnie - ponoć drzewiasta.. ale ma ok 50 cm (trochę mała).. za to cudownie pachnie!

Ja zaczynam przygodę z ogrodem od roku.. mam w nim również lilie (na razie ok 8 szt).
Przyznaję, że przy wyborze kieruję się kolorem kwiatów - co widać na opakowaniach, jednak może ktoś mi podpowie które lilie kupować by pięknie pachniały?
To jedna z moich kwitnących aktualnie - ponoć drzewiasta.. ale ma ok 50 cm (trochę mała).. za to cudownie pachnie!

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Sabinko!
Wolisz upały? A ja podskakuję z radości, że deszcz pada nawet kilka razy dziennie i zrobiło się chłodno
. Nareszcie trawniki zaczynają zielenieć, a róże zabrały się do roboty. Niektóre (np. Gartentraume) mają tyle pączków, że kiedy pomyślę, iż miałyby się znów zamienić w skwarki robi mi się gorąco!
Lilie odwdzięczyły Ci się stukrotnie, kwitną wspaniale, i, jeśli czyimś zdaniem, to jest "cyrk", to ja taki cyrk bardzo lubię.
Już chciałam Ci proponować wymianę Rhapsody in Blue na sinego Novalisa, ale skoro jagodowa tak się stara, to ją zostaw, bo piękna
. A "sinola" i tak możesz ode mnie dostać, bo ja już nie mam do niego cierpliwości
.
Ciesz się, bo znów zapowiadają upały.
Jagi
Wolisz upały? A ja podskakuję z radości, że deszcz pada nawet kilka razy dziennie i zrobiło się chłodno

Lilie odwdzięczyły Ci się stukrotnie, kwitną wspaniale, i, jeśli czyimś zdaniem, to jest "cyrk", to ja taki cyrk bardzo lubię.
Już chciałam Ci proponować wymianę Rhapsody in Blue na sinego Novalisa, ale skoro jagodowa tak się stara, to ją zostaw, bo piękna

Ciesz się, bo znów zapowiadają upały.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj Sabinko:)
Ja cieszę się z lekkiego ochłodzenia,bo ostatnimi czasy wszystko usychało.
Lilie masz wypasione,zdrowe,u mnie niestety coś podżarło kilka czubków.Mimo wszystko cieszę się każdym kwiatem
Róże tworzą nowe pąki,czekam na nie z niecierpliwością. Rhapsody in Blue u mnie należy do słabszych róż,od początku nie zachwyca,choć kolorek uważam,że ma świetny
Pozdrawiam miło:)
Ja cieszę się z lekkiego ochłodzenia,bo ostatnimi czasy wszystko usychało.
Lilie masz wypasione,zdrowe,u mnie niestety coś podżarło kilka czubków.Mimo wszystko cieszę się każdym kwiatem

Róże tworzą nowe pąki,czekam na nie z niecierpliwością. Rhapsody in Blue u mnie należy do słabszych róż,od początku nie zachwyca,choć kolorek uważam,że ma świetny

Pozdrawiam miło:)
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
A ja nie mam wcale kłopotu z wykopywaniem mieczyków. Robię tak: w jednej ręce sekator, na ziemi pojemnik i ...
- ciągnę wolną ręką za mieczyka aż wyjdzie z cebulą
- kieruję go nad postawiony pojemnik
- drugą ręką ciach sekatorem cebulę
- cebula wpada do pojemnika, a resztę odrzucam na kupę
Cała zabawa trwa kilka minut
Posadzisz je w przyszłym roku w inne miejsce, podsypiesz gów...em w granulkach i są jak nowe
Może daj im jeszcze szansę
- ciągnę wolną ręką za mieczyka aż wyjdzie z cebulą
- kieruję go nad postawiony pojemnik
- drugą ręką ciach sekatorem cebulę
- cebula wpada do pojemnika, a resztę odrzucam na kupę
Cała zabawa trwa kilka minut

Posadzisz je w przyszłym roku w inne miejsce, podsypiesz gów...em w granulkach i są jak nowe

Może daj im jeszcze szansę

Rozwar fajniutki
A co do floksów...No nic dziwnego że Cię nie chcą, skoro ciągle na nie plujesz.Haha te literówki
Od lilii to się w głowie kręci, dziękuję bardzo
A ostrożka śliczna, też jestem ich maniakiem, z moich nasionka zbieram i sieje, nieważne, czy się zmieszczą

A co do floksów...No nic dziwnego że Cię nie chcą, skoro ciągle na nie plujesz.Haha te literówki

Od lilii to się w głowie kręci, dziękuję bardzo

A ostrożka śliczna, też jestem ich maniakiem, z moich nasionka zbieram i sieje, nieważne, czy się zmieszczą

- nifredil
Tulap, zacznę od ciebie, bo weszłam na swój wątek i tak patrzę co wczoraj tworzyłam, a tu "pluję na floksy"
i myślę sobie ciekawe czy ktoś zauważył literówkę
A niby zawsze dwa razy sprawdzam przed wysłaniem
Oczywiście nie pluję tylko poluję na wszelkie floksy
Skoro lubisz ostróżki, mam dla ciebie kilka z moich jednorocznych

Sonia, czy ty wiesz, że ten koper sieje się sam.. Rok temu dzieci chciały pomóc w siewach i rozrzuciły dwa opakowania nasion kopru do kwiatów. Miałam tego przerażająco dużo.. tyle, że zużywałam do kiszenia ogórków i korniszonów i jeszcze teściowej rwałam. Oczywiście wszystko w rabatach kwiatowych
W tym roku wychodzą jakieś niedobitki
Jednoroczne ostróżki dopiero zaczynają. Bardzo późno wysiałam je do gruntu i nie miałam pojęcia, że będą się same siały
Galtonia

AguJa, witaj
Jeśli szukasz pachnących lili to kupuj wszelkiego rodzaju Orienpety, Trąbkowe i Orientalne. Te ostatnie podobno najciężej przezimować, ale moje jakoś siedzą w ziemi od kilku lat i mają się dobrze. Twoja drzewiasta jest niska, bo to jej pierwszy rok. Daj jej dwa trzy lata, a zobaczysz, że potrafi wystrzelić na blisko 2 metry
jeżówka Hot Lava

Jagi, rozumiem, że deszcz jest zbawieniem dla ogrodu. U mnie też wszystko usychało w oczach, ale jak sobie pomyślę o wszelkich chorobach grzybowych na tych świeżych różanych pączkach to cała radość ulatuje.. i jeszcze to zimno. temperatury spadły do 20C
Skwarki na różach to zmora, ale jak już mamy lato niech chociaż słońce świeci i kompromisowo temperatury oscylujące w granicach 28 stopni
Rhapsody się stara, bo obiecałam ją wyrzucić w bliskie towarzystwo kompostu jako tzw "zapchajdziura"
Teraz co ją obetnę to wypuszcza całe bukiety pączków. Co siętyczy Novalisa, to podobno potrafi zachwycać.. Widziałam na własne oczy u Annes
Jeśli będziesz się go pozbywać to szczerzę się z deszczowego południa
, tylko co by ci ofiarować w zamian? 
Zaczynają moje liatry, w tym roku w wersji kieszonkowej

Annes, niestety u mnie ochłodzenie zamiast lekkie zrobiło się nagłe i drastyczne. Z 34-35 stopni do 20
i do tego deszcze i nocne burze. Jesteś kolejną osobą, która uważa Rhapsody za słabszą różę. Z drugiej strony dobrze kojarzę, że twój Novalis był zjawiskowy?
Lilia OT Aventino

Zuza, problemem nie jest technika wykopywania, tylko usytuowanie tych mieczyków. Zwykle, z racji wielkości, były trzecim-czwartym rzędem nasadzeń. i jesienią musiałam przebrnąć przez róże, jeżówki, lilie i dopiero dostawałam się do mieczyków. Część nawet z premedytacją zostawiłam w ziemi.. przezimowały i nawet zawiązały kwiaty. Powiedziałam eMowi, że nie będę w tym roku wydzierać badziewia.. oznajmił, że wyrwie za mnie. Zobaczymy jak to będzie
Lilia OT Friso

Lilia O Montezuma

pamiętacie jak kilka wpisów temu oznaczyłam jedną z lilii jako Playtime? To był błąd.. Oto prawdziwa Orientalna Playtime, a pomyłka była lilią Nymph.

prawdopodobnie lilia OT Prescott

Lilia OT Solange

Pomponella

idealne miejsce dla werbeny..

łowna Kiziula z puchatym gryzakiem

i kociak na torcie..

Skoro lubisz ostróżki, mam dla ciebie kilka z moich jednorocznych

Sonia, czy ty wiesz, że ten koper sieje się sam.. Rok temu dzieci chciały pomóc w siewach i rozrzuciły dwa opakowania nasion kopru do kwiatów. Miałam tego przerażająco dużo.. tyle, że zużywałam do kiszenia ogórków i korniszonów i jeszcze teściowej rwałam. Oczywiście wszystko w rabatach kwiatowych

Galtonia

AguJa, witaj

jeżówka Hot Lava

Jagi, rozumiem, że deszcz jest zbawieniem dla ogrodu. U mnie też wszystko usychało w oczach, ale jak sobie pomyślę o wszelkich chorobach grzybowych na tych świeżych różanych pączkach to cała radość ulatuje.. i jeszcze to zimno. temperatury spadły do 20C

Rhapsody się stara, bo obiecałam ją wyrzucić w bliskie towarzystwo kompostu jako tzw "zapchajdziura"

Zaczynają moje liatry, w tym roku w wersji kieszonkowej

Annes, niestety u mnie ochłodzenie zamiast lekkie zrobiło się nagłe i drastyczne. Z 34-35 stopni do 20

Lilia OT Aventino

Zuza, problemem nie jest technika wykopywania, tylko usytuowanie tych mieczyków. Zwykle, z racji wielkości, były trzecim-czwartym rzędem nasadzeń. i jesienią musiałam przebrnąć przez róże, jeżówki, lilie i dopiero dostawałam się do mieczyków. Część nawet z premedytacją zostawiłam w ziemi.. przezimowały i nawet zawiązały kwiaty. Powiedziałam eMowi, że nie będę w tym roku wydzierać badziewia.. oznajmił, że wyrwie za mnie. Zobaczymy jak to będzie

Lilia OT Friso

Lilia O Montezuma

pamiętacie jak kilka wpisów temu oznaczyłam jedną z lilii jako Playtime? To był błąd.. Oto prawdziwa Orientalna Playtime, a pomyłka była lilią Nymph.

prawdopodobnie lilia OT Prescott

Lilia OT Solange

Pomponella

idealne miejsce dla werbeny..

łowna Kiziula z puchatym gryzakiem

i kociak na torcie..

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko a kto Ci zabroni pluć na swoje floksy.
Białego masz?
Będzie jeszcze kolorowiej i pachnąco. U mnie dziś też padało i ochłodziło się. Wolę taką pogodę niż ten upał i suszę,która wykańczała rośliny.

Będzie jeszcze kolorowiej i pachnąco. U mnie dziś też padało i ochłodziło się. Wolę taką pogodę niż ten upał i suszę,która wykańczała rośliny.

No śliczne są te jednoroczne,ja wysiałem,wyrosły trzy,no i..tylko wyrosły bo stoją od maja z parą liści właściwych
Lilia Playtime bardzo ciekawa kolorystycznie
Ale Twoich tortów to nie mogę przeżyć
Namalowania tych kwiatków to w ogóle...

Lilia Playtime bardzo ciekawa kolorystycznie

Ale Twoich tortów to nie mogę przeżyć

Namalowania tych kwiatków to w ogóle...

- nifredil
Alu, będę pluła, a co?! Może zaczną się lepiej rozrastać
białe mam
dostałam od Dorotki, bo dzieliła ogromne kępy. Nadal na nie czekam, chyba są jakieś późniejsze
Tulap, Playtime to normalnie wywołuje achy i ochy u całej rodzinki. Niesamowita lilia
. W tym roku jest raczej niziutka i miesza się z margerytkami, ale za rok, mam nadzieję, będzie górowała nad całością
Torcik miał być w wykonaniu: prosty, łatwy, szybki i przyjemny.. a potem coś mi wpadło do głowy z tymi kwiatkami.. i zeszło ponad godzinę na same malowanki
Podobno liczą się detale

Tulap, Playtime to normalnie wywołuje achy i ochy u całej rodzinki. Niesamowita lilia

Torcik miał być w wykonaniu: prosty, łatwy, szybki i przyjemny.. a potem coś mi wpadło do głowy z tymi kwiatkami.. i zeszło ponad godzinę na same malowanki

Podobno liczą się detale

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kocham ,kocham i jeszcze raz kocham lilie
,zakasowały wszystkie inne kwiatki,są cudowne i jakie fotogeniczne

- nifredil
Grażynko, dziękuję
a co z twoim kolejnym wątkiem? Czy tylko ja nie mogę go nigdzie znaleźć, czy jeszcze nie otworzyłaś piątej części?? 

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sabinko otworzę za kilka dni ,bo czekam na swoje lilie ,coś marudzą w tym roku