Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Post »

Dalia 'Natalie' piękna! Taka subtelna! Za 'Stellę' też dziękuję ;:173
Dobrze, że uporałem się z tujami, zanim przeczytałem powyższe wpisy. Miałbym dylemat - wycinać legalnie czy nielegalnie. A tak wyciąłem - nieświadomie i z czystym sumieniem. I zawczasu podciąłem dwie sosny, by nie narobić sobie kłopotu za parę lat, jak się rozrosną. Odpowiednio przycięte ładnie się zagęszczą, na czym mi zależy, a nie poszybują w górę :idea:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwio przejrzałam wątek od pierwszej strony ;:333 . Piękne roślinki masz w ogrodzie zauroczyła mnie Sophie /powojnik/ oraz Sombreuil, mogłabyś coś więcej o niej napisać, no i oczywiście, gdzie takie cudo można kupić.
Oglądając u Ciebie Eden Rose chętnie bym ją zaprosiła również do siebie, piękne krzaczaki, do tej pory jakoś nie byłam do niej przekonana, chociaż słyszałam o niej same superlatywy.
Ja mam pierwszy rok Ilse Krohn Superior u siebie, , więc nie bardzo mogę coś o niej powiedzieć, zauroczyły mnie jej kwiaty. Myślę, że powinnaś swojej dać szansę, może nie pasuje jej miejsce. Powodzenia i cierpliwości Ci życzę ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Dziękuję Daysy :)

Co do Sombreuil vel Colonial White zbyt wiele nie mogę napisać, bo kupiłam ją wczesnym latem tego roku, w Rozarium. To climber, kwiaty mają średnicę ok. 8cm. Jestem z niej bardzo zadowolona, bo - jak na razie - ładnie przyrasta, dwa razy kwitła, co jak na tak krótki okres, jaki jest u mnie, uważam za sukces. Bardzo lubię kwiaty tego typu.

Sophie jest uroczym powojnikiem, ale małym, bo dorasta do metra. Moją musiałam ściąć do ziemi, bo podłapała jakieś paskudne plamy na liściach i stwierdziłam, że chyba lepiej będzie jak ją przytnę niż bawić się w opryski, zrywanie liści i takie tam. I chyba dobrze zrobiłam, bo ma już ponad 40cm gałązki z ładnie wybarwionymi liściami. Podobny do niej jest Rooguchi.

Eden mogę polecić - w trzecim roku dwa krzewy dały sporą ilość kwiatów w dwóch rzutach, teraz pojawiają się pojedyncze. Ilse - też mi się podobała, zanim nie odkryłam róż angielskich i przepadłam (katalog Austina już do mnie jedzie :wink: ), więc nie wiem, czy się z nią nie rozstanę.

Cierpliwość - o tak, to nie jest moja mocna strona :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A następne zdjęcia dalii, to gdzie??? :evil: Domagam się stanowczo!

A z cierpliwością to jest tak, ze każdy, kto chwyta się za ogród jest niezwykle cierpliwy, bo nigdy nie masz efektu od razu! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Natalia owszem kwitnie dalej, ale ta druga odmiana ciągle w pączkach... Mam nadzieję, że za kilka dni pokaże swoje pompony.
Chciałam dziś coś obfotografować, ale ten upał mnie wykończył. A jutro młodszy dzieć wraca do szkółki, co mnie wykańcza podwójnie :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz, Miłka też potwierdza, że ogrodnik musi być cierpliwy, ale to przychodzi z czasem i z .... wiekiem ;:306 , widać jeszcze jesteś młodziutka ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

daysy pisze:Widzisz, Miłka też potwierdza, że ogrodnik musi być cierpliwy, ale to przychodzi z czasem i z .... wiekiem ;:306 , widać jeszcze jesteś młodziutka ;:333
Jako ogrodnik to może i owszem, ale tak normalnie to Balzac się kłania :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie wiekiem to duchem, na to samo wychodzi :D ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

W końcu udało mi się pstryknąć kilka fotek - ostatnio niestety nie mam zbyt wiele czasu na ogród, a tym bardziej na fotografowanie. Staram się każdą wolną chwilę poświęcić roślinom albo planowaniu zakupów cebulowych.

Po tym lecie a la Sahara rośliny bardzo wolno dochodzą do siebie. Ostatnie kilka dni to sama przyjemność - słońce świeci, ciepło, ptaki hałasują...

Sea Foam postanowiła jeszcze kilka kwiatów wypuścić:

Obrazek

Uetersener Klosterrose też jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa (po lewej), tak jak i First Lady (w środku) i Alden Biesen:

Obrazek Obrazek Obrazek

Zakwitła mięta:

Obrazek

I udało się - wysiewane na początku czerwca (tak, szwedzki ogrodnik się uaktywnił) pomidorki - powoli dojrzewają, cieszymy się z córką jakbyśmy w totka wygrały:

Obrazek Obrazek

Tu szerszy kadr :wink:

Obrazek

I zupełna niespodzianka - wzdychałam w wątku Irminki do maków - i kilka dni temu, w lawendzie odkryłam to (pomijam zgodność kolorystyczną, bo to już więcej niż cud):

Obrazek

Obrazek

Natalia dalej szaleje - już wiem, że w przyszłym roku - o ile uda mi się przechować karpy - posadzę ją w innym miejscu, bo wyrosła ponad obiecane na etykiecie 110cm, na moje oko ma coś ok. 160cm w porywach.

Obrazek

Obrazek

I cała reszta:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Widzę :D I smacznie i pięknie.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dzięki Tobie przerobiłam wklejanie zdjęć z Googla! :tan Też mam tam sporą galerię. Ale ja wciągnęłam się już w Imageshack-a płatnego i nie za bardzo mogę z niego zrezygnować, bo znikną mi wszystkie zdjęcia ;:223

A takie pączuszki o tej porze oko cieszą! też mi trochę wypuszcza! Pomidorki - miodzio!
Dalię przechowasz, jeśli zadbasz o przechowanie! Błędem jest wrzucenie do pomieszczenia i modlitwy, żeby się udało. Po prostu trzeba od czasu do czasu wejść do tego pomieszczenia i sprawdzić warunki, zwłaszcza podczas mrozów (czy nie spada temperatura) i podczas przechowywania w ciepłym i suchym pomieszczeniu - wtedy warto karp nie trzymać luzem, ale obsypać po prostu piaskiem lub ziemią. :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Ech z tym guglem... :roll:

Pomidorki naprawdę miodzio, kilka sztuk już skonsumowaliśmy i dziwię się, że dopiero teraz mnie natchnęło na ich wysianie. Zupełnie inny smak i zapach.

Bulwy chyba będę przechowywać w garażu (jeśli nie znajdę dla nich lepszego miejsca). Miałam się w Twoim wątku podpytać, czy je czymś przysypać czy mogą sobie poleżeć saute.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Myślę, że istotne dla przechowania bulw,jest ich dobre wysuszenie. Ja po wysuszeniu wkładam do trocin. I na strych jadą na zimowisko. Temperatura tam zmienna niestety, ale zawsze powyżej zera i nie dochodzi za wysoko. Nie mam innego miejsca.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo lubię Twoje impresje ogrodowe! Technicznie - uczta dla oka! No i gratulacje dla "Natalie', że taka duża wyrosła! To przecież w tym roku nie byle sukces, bo w większości dalie mniejsze i skromniejsze niż dawniej.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Dopisuję się i ja do wątku. W końcu wyszłam z pomidorów i buraków :wink: . Okazało się, że nie mam na czym zawiesić oka. Ot zaczęłam poszukiwania jesiennych barw. Czekam z utęsknieniem na moje 4-ry ;:131 dalie. Ogródek kwietny mi się marzy.
Z chęcią będę podczytywać i się uczyć :D
Pozdrawiam Jola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”