Parapetowo-półeczkowo-podłogowe - kryska

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Olala Krysiu śliczności tu u Ciebie. Patrzę, patrzę i napatrzyć się nie mogę. Chyba dzisiaj od Ciebie nie wyjdę. ;:87
Palemka pierwsza klasa!
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam nowych gości w moich skromnych progach. Dawidzie czy Aeschunanthus to ten chudy, kwitnący badylek?
Karolku, bo ja do wody czasami dodaje drożdży.
Kari, zobaczysz jak szybko twoje Delonix urośnie. Przyjrzyj sie zdjęciu, tam jedno jest takie malutkie. Robiłam eksperyment i jedna doniczka stała w ogrodzie jeszcze w październiku i zobacz jaka różnica we wzroście.
Anu /ania 007/, siedź u mnie jak długo Ci się podoba. Czy o tej porze jeszcze pijesz kawę? to zaraz zrobię, taka dobra z kafeterki z cynamonem.
Basiu, jak tylko moje /już wiem/ Aeonium na tyle sie rozrośnie, że będzie można go "skubnąć" to oczywiście skubnę dla Ciebie. Myślisz, że z listka też coś wyrośnie? Spróbuję gdzieś ten listek wsadzić, zobaczymy, może sie uda.
3wa/ głupio tak pisać, może zdradzisz jak masz na imię/ już wiesz jak ten badylek się nazywa, Dawid jak zwykle wszystko rozszyfruje.
Anula wiesz, że na zdjęciu wszystko ładnie wygląda. Jak Twoje przedszkole urośnie to dopiero będziesz miała w domu busz.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kryska pisze:Witam nowych gości w moich skromnych progach. Dawidzie czy Aeschunanthus to ten chudy, kwitnący badylek?

Tak Krysiu - to ten ;)
Dawid
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysieńko-gdzieś czytałam,że urośnie z listka-Dawidzie-urośnie? :P
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Dawidzie.
Basiu, ja zapisuje nazwy na karteczce i wkładam do kwiatka. Tak długo tam leży aż zapamiętam nazwę.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak Krysieńko ale ja tego kwiatka nie mam a nazwa zawsze myli mi się z kolumneą i właśnie tym aeschynantusem/jak ja nie lubię tych dziwacznych nazw!/ :P
Ja też trudniejsze nazwy zapisuję na plastikowych nazwówkach no i fotki staram się podpisywać w folderze.
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40

Post »

3wa jak Ewa :D
widzisz Krysiu basga tez uważa ,że Twój fiołek jest jakiś taki zmutowany pozytywnie. :wink:
Zapraszam do moich roślinek
Pozdrawiam Ewa
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

basga pisze:Krysieńko-gdzieś czytałam,że urośnie z listka-Dawidzie-urośnie? :P
Rozczaruję cię - z tego co wiem to rozmnaża się tylko przez sadzonki wierzchołkowe i pędowe. Najlepiej jest sadzić kilka w jednej doniczce ;)
Dawid
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu, listek do ziemi czy do wody? Dawidzie podpowiedz.
Ja nie mam takich plastikowych nazwówek, nie widziałam nigdzie w naszych sklepach.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:145 ;:145 ;:145 no trudno się mówi...poczekam aż się rozkrzewi! :P
Do fiołków wczoraj porobiłam sobie takie z wykałaczek i taśmy izolacyjnej,zeby nie zapomnieć,jaki mają kolor kwiatów :P
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

kryska pisze:głośno nie powiem ale palma mnie denerwuje bo musze ja omijać wielkim kręgiem.
No to mały minusik u mnie bo ja palmy wręcz kocham. :D :D :D
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

3wa pisze:3wa jak Ewa :D
widzisz Krysiu basga tez uważa ,że Twój fiołek jest jakiś taki zmutowany pozytywnie. :wink:
No niech wam będzie, że to jakiś wielkolud. Jutro postawie go obok takiego normalnego i przekonacie sie, że wcale nie jest taki ogromny, ma tylko kilka rozetek, które można by było rozdzielić, ale po co.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo...minusik minusikiem ale powiedz,czy palmie to nie szkodzi ta siekiera? :P :wink:
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Przemo w moich progach. Wiesz jak to mówią , jeden lubi córkę a drugi teściową. Ja lubię takie kwiatki, które nie tarasują mi drogi. Gdyby to była moja palma / M dostał ja kiedyś na imieniny/ to bym Ci ja podarowała.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

basga pisze:Przemo...minusik minusikiem ale powiedz,czy palmie to nie szkodzi ta siekiera? :P :wink:
Na pewno szkodzi ale jest na to sposób wystarczy posadzić ją do palmówki o rozmiarze w średnicy 50-60 cm są takie lub do specjalnej doniczki z drewna impregnowanego zbijanej, klejonej i odpowiednio od środka zabezpieczonej i co roku wymienia się tylko wierzchnią warstwę ziemi a podlewa tylko nawozem organicznym(biohumus) żadnym mineralnym o zawartości fosforu powyżej 0,5% bo to wpływa na rozwój korzeni przez to tak wyrasta z doniczki, niestety to phoenix canariensis i ma w sprzyjających warunkach tendencję do takiego rozwoju, kłodzina ma trochę za długie pozostawiane końcówki łodyg liściowych(dobrym rozwiązaniem jest oddanie do palmiarni pomimo iż to prezent gdy przerasta rozmiary domu trzeba zapewnić jej możliwość dalszego rozwoju a palmiarnia jest najlepszym do tego miejscem i można co jakiś czas zobaczyć swoją palmę jak się rozrasta) Ciekawe jak by Tobie obcinali po kolei od paluszków do ud z czasem jak byś się czuła(bez urazy oczywiście) :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”