Cambria szaleje i bardzo dobrze, niech rośnie Co do nazw odmian falków - o ile od razu nie kupujesz odmianowego albo nie ma "metki" od producenta to nie zidentyfikujesz Większość to kundelki do kwadratu, można jedynie stwierdzić że jest podobny do jakiejś odmiany, a do tego każdy producent ma własne nazewnictwo Ale czy to ważne? Wszystkie są piękne
Witaj Kropko Cambria stoi na podstawce z mokrym keramzytem na parapecie. Nawoże co tydzień - dwa nawozem z substrala i zraszam destylowana wodą także nic specjalnego ;)
A ostatnio kupiłam mała cambrie NN i posadze je dwie wjednej doniczce ciekawe jaki będzie efekt podczas kwitnienia
Ostatnie zakupy w OBI ... przyszły aż ... 4 takie piękności ... Ale cóż, mam słabą silną wolę
[1] Doritaneopsis Sogo Vivien
[2] Phalaenopsis Farve Ufo ( podjeście numer 2) Kupiony za 4,99 zł przekwitnięty ale z dugim pędem
[3] phal. philadelphia (schilleriana x stuartiana)
Całość
I dodatkowo Cambria. Wyjęłam ją z doniczki dziś bo przez dziurki zobaczyłam miękkie korzenie. Może z racji ścisku nie miała jak oddychać. Przesadzać do większej ?
Oba NN dziwnie spotkane w OBI Jastrzębie Dotychczas widziane tylko na zdjęciach forum .. A teraz są u mnie
Miłego dnia
Ciesze się, że Wam się podobają Teraz czekam na kwitnienia : Cambrii z nowych pseudobulw które mają już po 5-6 listków Ciekawe ile im jeszcze zajmie przyrost do kwitnienia . Drugiej Camrii NN, która będzie łączona z tą którą mam. Phalek który od roku nie kwitnie.. ale ost wypuścił nowego listka i korzonek więccc... jest cień szansy.. No i Ciapek przedłuża kwitnienie Obecnie widzę 2 pączuszki. Biały przedłuża oraz czekam aż w końcu się otworzy Pąk który ma od czasu kupna, ani drgnął Hmm.. Farve ufo też coś kluje na końcu pędu .. Ah, no i Herbatnik wypuszcza odnogę na pędzie
Gratuluję nowych zakupów ten różowy bardzo podobny do mojej miniaturki A co do starszych - jak storczyk wypuszcza listka to pęd będzie później, one nigdy nie wytwarzają jednocześnie pędów i liści ale czym okazalsza roślina, tym lepsze kwitnienie
Nie dziękuję Blueberry ;) Niemal zapomniałam jak wyglądają jego kwiaty A dodatkowo pytanie . Czy storczyk mający jeden "prosty" pęd może się w przyszłości rozgałęziać ? Mówię o wieelu odnogach. Czy tylko "kupione" z takimi pędami będą miały w przyszłości podobne pędy ?
Moniko jak najbardziej może się rozgałęzić. Ja mam takie dwa falki, które jak trafiły do mojego domku nie miały rozgałęzień a u mnie wypuściły na nowych pędach.