Popiół jako nawóz
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wytrzymałam. Na temat palenia wszystkiego co zbędne to mam tak wyrobione zdanie, że nie będę go wypowiadać, bo jest niecenzuralne.
We wsi, w której mieszkam, jest moda na zbieranie śmieci (tworzywa, szmaty itd) i wieczorkiem, kiedy wiatr ustaje, palenie tego wszystkiego. Próbowałam interweniować. Ludzie napływowi, czyli ci, którzy przeprowadzili się z miasta, szanują sobie (w większości) czyste powietrze, natomiast miejscowi, niestety. Nawet próbowałam szukać pomocy u różnych "władz", nic z tego. Nie ma szczegółowych przepisów, kto i w jaki sposób ma interweniować w takiej sytuacji. Chodzi oczywiście o prywatne ogrody. Na działkach pracowniczych jest to trochę lepiej zorganizowane, ale też nie do końca. Czekam cierpliwie na przepisy unijne, może wtedy ktoś zmusi piromanów do liczenia się z innymi ludźmi i środowiskiem.
We wsi, w której mieszkam, jest moda na zbieranie śmieci (tworzywa, szmaty itd) i wieczorkiem, kiedy wiatr ustaje, palenie tego wszystkiego. Próbowałam interweniować. Ludzie napływowi, czyli ci, którzy przeprowadzili się z miasta, szanują sobie (w większości) czyste powietrze, natomiast miejscowi, niestety. Nawet próbowałam szukać pomocy u różnych "władz", nic z tego. Nie ma szczegółowych przepisów, kto i w jaki sposób ma interweniować w takiej sytuacji. Chodzi oczywiście o prywatne ogrody. Na działkach pracowniczych jest to trochę lepiej zorganizowane, ale też nie do końca. Czekam cierpliwie na przepisy unijne, może wtedy ktoś zmusi piromanów do liczenia się z innymi ludźmi i środowiskiem.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
No ja - jak to widać w moim profilu - jestem z Górnego Śląska, więc wiem dobrze, co to znaczy takie powietrze. Mieszkam na nowym osiedlu ale wokoło dużo jest starych domów. I niekiedy nie da się oddychać, bo też aż zatyka od smrodu palonych opon, plastików ...
Na działce mam spokój (to raczej ja trochę pewnie denerwuję sąsiadów, bo często palę starą, zakurzoną słomę, siano, wycięte "haszcze" - a jest jeszcze tego mnóstwo! To co mogę daję na kompost ale z resztą nie ma co zrobić).
Nie wiem, jak to będzie zimą - nie wiem, czym tam palą w piecach. Zobaczymy ...
No ale problem jest w całej Polsce. A jeszcze, jak byśmy mieli mało swoich śmieci, przywożą nam je nasi unijni "przyjaciele"
Na działce mam spokój (to raczej ja trochę pewnie denerwuję sąsiadów, bo często palę starą, zakurzoną słomę, siano, wycięte "haszcze" - a jest jeszcze tego mnóstwo! To co mogę daję na kompost ale z resztą nie ma co zrobić).
Nie wiem, jak to będzie zimą - nie wiem, czym tam palą w piecach. Zobaczymy ...
No ale problem jest w całej Polsce. A jeszcze, jak byśmy mieli mało swoich śmieci, przywożą nam je nasi unijni "przyjaciele"

Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Lilu masz we sprzymierzeńca.lila31 pisze:Na temat palenia wszystkiego co zbędne to mam tak wyrobione zdanie, że nie będę go wypowiadać, bo jest niecenzuralne.
Mieszkałam w dzielnicy willowej i przeniosłam się do blokowiska.
Wszyscy dziwili się dlaczego.
Właśnie ze względu na te jesienne smrody, bo jak już popalą wszystkie odpady nagromadzone od wiosny do jesieni to jest dobrze.
Zaczynają wrzucać do pieców koks

Wypalanie to również ogromne ilości dioksyn
www.dioksyny.pl/dioksynowefaktyifikcje
www.dioksyny.pl/dioksynowefaktyifikcje
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Popiół jako nawóz
Nurtuje mnie o pewnego czasu czy aby dobrze robie??
Na działce posiadam mały piecyk do opalania altanki. Spalam w nim kawałki płyt pażdzieżowych oraz rózne papierzyska ,kartony . oraz gazety kolorowe i czarno-białe.
Popiól z tego jest bialusieńki wszystko wypalone. Wysypuje to na działke jako nawóz czy popiół z tego nie zawiera zbyt duzo metali cięzkich.Przeciez farba drukarska zawiera Ołów.Co radzicie zaprzestać tych praktyk??A płyta pażdżieżowa zawiera duzo kleju. CO wy na to??
Na działce posiadam mały piecyk do opalania altanki. Spalam w nim kawałki płyt pażdzieżowych oraz rózne papierzyska ,kartony . oraz gazety kolorowe i czarno-białe.
Popiól z tego jest bialusieńki wszystko wypalone. Wysypuje to na działke jako nawóz czy popiół z tego nie zawiera zbyt duzo metali cięzkich.Przeciez farba drukarska zawiera Ołów.Co radzicie zaprzestać tych praktyk??A płyta pażdżieżowa zawiera duzo kleju. CO wy na to??
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- man211
No a zwęgla jaki dym idzie 

Pozdrawiam Grzegorz
gazety ulegają spalaniu w niższej temperaturze - zresztą jak sam piszesz spalają się kleje i inne chemikalia zawarte w płytach, sklejkach i kolorowych gazetach.
http://www.popiol.pl/zastosowanie.html? ... &podkat=44
http://www.popiol.pl/zastosowanie.html? ... &podkat=44
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2007, o 08:10
Tak sobie siedze i kontempluje nad problemem metali ciężkich. I zrodziło mi się pytanie, czy drzewa rosnące przy ruchliwej ulicy też pobierają takie metale?
Co do odpowiedzi na pytanie to wiadomo, że w nadmiarze wszystko szkodzi. Gazety czarno- białe można przekompostować, natomiast nie widziałem jeszcze żeby ktoś kompostował kolorowe magazyny, więc z rozsypywaniem popiołu z nich podchodziłbym z dystansem.
Ale wydaje mi się, że pod rośliny ozdobne możnaby trochę podsypać takiego popiołu.
Co do odpowiedzi na pytanie to wiadomo, że w nadmiarze wszystko szkodzi. Gazety czarno- białe można przekompostować, natomiast nie widziałem jeszcze żeby ktoś kompostował kolorowe magazyny, więc z rozsypywaniem popiołu z nich podchodziłbym z dystansem.
Ale wydaje mi się, że pod rośliny ozdobne możnaby trochę podsypać takiego popiołu.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
ale po co wnosić do gleby metale ciężkieguidet pisze:Tak sobie siedze i kontempluje nad problemem metali ciężkich. I zrodziło mi się pytanie, czy drzewa rosnące przy ruchliwej ulicy też pobierają takie metale?

- man211
dziękuje CI mike 1 za linka .Juz dałem zapytanie do fachowców czekam na odpowiedz
Pozdrawiam Grzegorz