Owocowy ogród Margity

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Owocowy ogród Margity

Post »

Margita pisze:Siałam je z nasionek i pikowałam. A ponieważ bałam się, że dużo sadzonek zmarnieje, to robiłam z zapasem. Później szkoda mi było wyrzucać sadzonki i w ten sposób mam 80 krzaczków.
standard, wszyscy pikowacze tak robią :D Choć zawsze obiecuję sobie co innego, że tylko dwa więcej...
Najważniejsze to znaleźć miejsce na nadprogramowe sadzonki :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też mam zawsze nadmiar. To faktycznie stan chorobowy chyba :roll: Na szczęście znajomi zawsze przygarną zapas, albo upchnę nadwyżki w ogrodzie.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Margita :wit wśród zielono zakręconych ogródkowiczów
Piękny masz ogród :) Cytryna skierniewicka przepiękna
Piękne tegoroczne lato miałaś w ogrodzie :D Piękna ostróżka
Przepiękne miałaś tulipany
Trzymam kciuki i będę Ci kibicować przy tworzeniu Twojego wymarzonego pięknego ogrodu ;:77
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Zdjęcie z okazji pierwszych przymrozków.
Maliny już wycięte przy samej ziemi i obłożone obornikiem.

Obrazek
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie od czasu do czasu do czyjegoś ogrodu zajrzeć.
Człowiek sobie przypomina co ma jeszcze zrobić. :D
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Właśnie to samo sobie pomyślałam ;:223 U mnie maliny nie przycięte, rośliny nie zabezpieczone, a w tunelu jeszcze pomidory na krzakach ;:124 ale co mam biedna zrobić? Czekam na jakąś wolną sobotę, bo jak wracam z pracy to 18 i ciemnica, a do latarki mam robić? Chociaż moi sąsiedzi i takie mieli widoki jeszcze niedawno, ale po chorobie syna przystopowałam...

Bogusia
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Przycinasz maliny przed zimą? U mnie jeszcze są ostatnie owoce. Zwykle stare pędy wycinam wiosną, a świeże zostawiam, bo jeszcze owocują w kolejnym roku. Nigdy nie ścinałam starych pędów pędów przed zimą. Podobnie zostawiam jeżyny, do których dobieram się dopiero wiosną, kiedy widać, które pędy są stare i uschnięte i ewentualnie gdzie jest ich za dużo i należałoby je obciąć.
ogrodowo
Zapraszam :-)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Małgosiu
Piękny masz ogród chociaż mały. Kocham takie urokliwe zakątki jakie pokazałaś , ule , malwy i świat jest piękny ;:138
Pierwsza fotka mnie zaskoczyła ;:oj patrzyłam ze trzy razy na datę i mówiłam do siebie - to niemożliwe :roll:
Muszę częściej wpadać :wit
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Kupiłam wreszcie aparat - wczoraj przyszedł. Oto chryzantemy - w domu i przed domem

Obrazek...Obrazek
***zdjęcia dzisiejsze***
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Jaakie maliny cudne ;:138 co to za odmiana. Za trzy lata będę zakładać maliniak na miejscu truskawek. No chyba, że znajdę miejsce to już w przyszłym roku. Czy maliny mogą w półcieniu rosnąć? Gratuluję aparatu i własnych kwiatów w wazonie :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Nie znam odmiany, wiem tylko, że są to maliny owocujące na pędach jednorocznych. Część z nich rosła w cieniu gruszy i dobrze się miały. Posadź wiosną chociaż jedną sadzonkę, a w następnym będziesz miała swoje własne roślinki do rozsadzenia. U mnie te maliny mają sztywne pędy i nie wymagają podpór. Raz zostawiłam część na drugi rok, ale marnie owocowały.

Dotychczasowe zdjęcia były z tego i poprzednich lat. Robiłam je, gdy siostra przyjeżdżała z aparatem. Nie robiłam niestety zdjęć warzywnika.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Pozwolę sobie dodać odpowiedź na pytanie Elfi: maliny świetnie sobie radzą w półcieniu (i na wilgotnych stanowiskach). U nas (zagłębie malinowe) są uprawiane i w cieniu lasu, i w dnie doliny rzecznej. Może plon w półcieniu dają nieco mniejszy, ale skoro na handel się opłaca, to dla siebie tym bardziej. Na słońcu, oczywiście, są najsłodsze.
Maliny owocujące na pędach jednorocznych lepiej ściąć przy samej ziemi jesienią i spalić pędy, żeby zminimalizować ryzyko zimowania szkodników i zarodników grzybów. Jeżeli maliny były super zdrowe, można pędy wysuszyć, drobno pociąć i wrzucić na kompost.
Maliny owocujące na pędach dwuletnich też radziłabym przeciąć po zakończonym owocowaniu, usuwając wszystkie pędy, które owocowały oraz najsłabsze młode. Względy zdrowotne j.w. Wiosną zostanie cięcie korekcyjne, prześwietlające zbyt gęste rzędy i usunięcie przemrożonych pędów. Ja z tych leniwych jestem, więc jesienią przecinam na gotowo.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Rozmaryn i szałwia

Obrazek...Obrazek
***zdjęcia dzisiejsze***
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Jak ty to robisz że masz taki rozmaryn i jeszcze w ziemi ? :shock: Ale jak musi pachnieć od szałwii ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Zioło
Takie
Duże
;:63