Rośliny do podsadzania (cieniowania) powojników
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam koncepcji na obsadzenie powojnika. Myślałam o trzmielinie Dobrze że poczytałam co mąrzy ludzie napisali na ten temat Hosty odpadają - bardzo słoneczne stanowisko, barwinka nie chce, boję się że wrośnie mi w trawnik. Myślałam o miodunce, ale nie pamiętam kiedy znikają jej liście, Chyba na razie posadzę astry na "tym czasem"
Widziałam tu na forum przepiękne zdjęcie forumowicza powojnika Solidarność z mydlnicą. Powojnik rosnie na kutej podporze z nawinietymi ozdobnie sznureczkami.
Mydlnica lubi słońce i bardzo szybko się rozrasta, długo kwitnie i ślicznie wygląda.
Jeśli zainteresowany nie pochwali się znów, wstawię zdjęcie, bo zapisałam sobie w moim specjalnym cudnościowym folderze, niestety nie zapisując autora - wtedy może ktoś pozna swoje zdjęcie?
Tak wygląda mydlnica - to moja młodziutka sadzonka

Mydlnica lubi słońce i bardzo szybko się rozrasta, długo kwitnie i ślicznie wygląda.
Jeśli zainteresowany nie pochwali się znów, wstawię zdjęcie, bo zapisałam sobie w moim specjalnym cudnościowym folderze, niestety nie zapisując autora - wtedy może ktoś pozna swoje zdjęcie?

Tak wygląda mydlnica - to moja młodziutka sadzonka

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Oooooooooooo!
Mam mydlnicę i nawet w ubiegłą niedzielę ją przesadzałam - ale nie pomyślałam o tym żeby posadzić ją przy powojniku. Ot gamoń ze mnie. Jak tylko pojadę na działkę to ją zaraz przesadzę.
Wstaw zdjęcie jak znajdziesz bardzo proszę
Mam nadzieję, że autor się nie obrazi.....
A pomysł na folder cudnościowy chyba odgapię od Ciebie.
Ja sobie zapisuję w moich obrazach najfajniejsze pomysły i potem szukam po dwa dni jak mi się coś przypomni.
Mam mydlnicę i nawet w ubiegłą niedzielę ją przesadzałam - ale nie pomyślałam o tym żeby posadzić ją przy powojniku. Ot gamoń ze mnie. Jak tylko pojadę na działkę to ją zaraz przesadzę.
Wstaw zdjęcie jak znajdziesz bardzo proszę

A pomysł na folder cudnościowy chyba odgapię od Ciebie.
Ja sobie zapisuję w moich obrazach najfajniejsze pomysły i potem szukam po dwa dni jak mi się coś przypomni.
Ja pamiętam, to dzieło Skrzata (Marioli)AnniaJ pisze: Proszę bardzoForumowicza zdjęcie, przepiękne, ktos się przyzna?
Bezimienne, przepraszam, teraz zapisuję sobie z nickiem razem czyli "mydlnicaanniaj" więc już wpadek nie będzie ;)

Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Oczywiście, że może, a konsekwencje zależą od odmiany
. Są odmiany kochające słońce - te w cieniu na pewno będą kiepsko kwitnąć, a są takie, którym słońce wręcz szkodzi - te jak najbardziej nadają się do cienia. Na niezawodnej stronce http://www.clematis.com.pl jest Encyklopedia pnączy z możliwością wyboru klasyfikacji. Tzn klikasz na w/w stronie zakładkę
encyklopedia, potem wybierasz:arrow: powojniki, potem np.
wg wystawy pn, lub co Ci tam jest potrzebne...
Wtedy w tabelce poniżej ustawiają sie odmiany począwszy od tych najbardziej pożądanych.
Pozdr,

Pozdr,
Mysza
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Re: Co wokół powojników
A ja polecam szałwię trikolor, kocimiętkę albo ożankę 

-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim skromnym zdaniem podsadzanie powojników czymkolwiek jest mało sensowne wbrew temu co się powszechnie sądzi . Wszelka konkurencja osłabia powojniki i utrudnia nawożenie a także ściółkowanie. Najlepiej ściółka, płaskie kamienie ew. jakieś ładne płaskie płyty. Na zimę ściółkowac starym obornikiem, przydusić to jak wyżej a efekty przekroczą oczekiwania.
Pozdrawiam ! Bolek
25 lat uprawy.
Pozdrawiam ! Bolek
25 lat uprawy.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tylko skąd wziąć taki stary obornik mieszkając na granicach miasta ... Może być coś zastępczego? Np. taki wysuszony, z marketu? Czym podsypać ziemię żeby była wapienna?
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są też inne możliwości np. kompost + nawóz do powojników. Granulowany obornik zamoczyć i po 2 tygodniach podlewać rozcieńczonym. Do odkwaszania dobry jest dolomit.
Pozdrawiam i życzę sukcesów !
Bolek
Pozdrawiam i życzę sukcesów !
Bolek
Re:
Już wcześniej pytałam o tym w innym wątku (z góry przepraszam, za "bałagan!") ale widzę, że tu jest więcej opinii! Ja posadziłam trzmielinę wokół wiciokrzewa!!Gabriela pisze:Róża ma zdecydowanie inne korzenie niż trzmielina.
Tak jak napisała Myszka, trzmielina ma mnóstwo korzeni cienkich rozłażących się w głąb i w kolo rośliny.
A przy tym wypija każdą kropelkę wody i ziemia pod nią jest jak skała.
Ja wyrzuciłam trzmielinę od powojników.

Bardzo lubię trzmielinę, ale czy powinnam zmienić jej lokalizację?
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiciokrzew ma nieco mocniejszy system korzeniowy od clematisów, więc być może sobie poradzi lepiej.
Tak na 100% chyba nigdy nie można powiedzieć, czy to będzie źle czy dobrze łączyć jakieś rośliny z innymi. Są przykłady(nawet tu na forum), że powojnik z trzmieliną to udane połączenie. Bywa też wręcz przeciwnie.
Ktoś napisał również, że korzenie tui stłamsiły powojnika. Moje posadzone przy tujach natomiast rosną ładnie.
Chyba więc trzeba samemu wypróbować wybrane połączenia i w razie niepowodzeń - przesadzać w inne miejsce
.
Tak na 100% chyba nigdy nie można powiedzieć, czy to będzie źle czy dobrze łączyć jakieś rośliny z innymi. Są przykłady(nawet tu na forum), że powojnik z trzmieliną to udane połączenie. Bywa też wręcz przeciwnie.
Ktoś napisał również, że korzenie tui stłamsiły powojnika. Moje posadzone przy tujach natomiast rosną ładnie.
Chyba więc trzeba samemu wypróbować wybrane połączenia i w razie niepowodzeń - przesadzać w inne miejsce

Mysza