Witaj Konradzie Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu i wysiłku jaki włożyłeś w budowę architektury ogrodowej. Bardzo mi się podoba mostek, i hamak
PEPSI: Witaj to nie talent tylko dobre chęci do pracy . a co architektury to jeszcze dużo musi się zmienić
bejka1970:warzywnik jest mamy i taty ale są pomidory ogórki cukinie słoneczniki marchew buraki cebula papryka w tym roku tylko brak ziemniaków żeby gleba odpoczęła a w kącie ogrodu są borówki maliny aronie rabarbar trochę drzew owocowych jabłoń gruszka śliwka wiśnia i na końcu jest zrobiona mała szkółka są różne iglaki
Konrad WOW!!! Opadła mi kopara! Kładka oszałamiająca. Chyba wyślę mojego męża do Ciebie na lekcje. Hamak też super. Jestem pod wrażeniem tego czego dokonałeś w sowim ogrodzie. Tam jest bajkowo. Czekam na zdjęcia z wiosny.
Aniu : Mąż na pewno sobie da radę samemu nic trudnego tylko projekt w głowie i to dzieła Bajkowo jak na stolice bajek przystało
Sonia : tak jest sporo nowych nasadzeń i miejsca też więc sie to wszystko pomieści a z kapliczkę zrobiła moja prababcia więc musiała zostać na swoim miejscu a śmiesznie było jak zdjęliśmy kapliczke aby poprawić ja trochę to i tak ludzie ściągali czapki albo się żegnali
Konrad jestem pod ogromnym wrażeniem - zapał do pracy w ogrodzie w tym wieku na 6+! Podobają mi się murki oporowe i tarasowy trawnik w związku z tym. Mam parę pytań technicznych odnośnie wykonania oczka, ile cm betonu wylałeś na pierwszą warstwę? Jakieś zbrojenie było, czy było? Co to za żywica o której piszesz jaką warstwę tego wylać, ja też mam psa więc konstrukcja solidna musi być? Ja muszę mojemu mężusiowi wszystko łopatologicznie wytłumaczyć jakoś nie ma wyobraźni więc dlatego pytam o szczegóły. Czy taka technika zastosowana przez Ciebie się sprawdziła czy może masz jakieś uwagi? Wielki szacunek należy się za kultywowanie tradycji religijnych!!Pozdrawiam serdecznie,
Ewa: cementu nie wiele wylaliśmy miał tylko służyć po to by uformować formę ziemi mniej więcej ok 2-4 cm zależy cze są dołki w ziemie to wiadomo więcej betonu wejdzie i jak już wylaliśmy beton to na koniec mokrym pędzlem uformowaliśmy właściwy kształt bo kielnią gładkiej powierzchni się nie zrobi . Zbrojenia nie dawaliśmy bo beton miał tylko uformować ziemie, żywica jest bardzo mocna wiec nie potrzeba dawać zbrojenia . Jest to żywica epoksydowa jest bardzo trwała tylko my na początku daliśmy dwie warstwy i to było za mało bo woda uchodziła i musieliśmy spuszczać wodę wysuszyć i od nowa nałożyć nową warstwę i teraz już jest dobrze myślę że 3 warstwy wystarczą i nie powinna być problemu to widać na żywicy czy gdzie są jeszcze dziury czy pęknięcia . Nakłada się ją dość prosto rozrabia w wiaderku żywice z utwardzaczem gdzieś z pół wiadra żeby nie zaschło nam we wiaderku i na beton kładziemy włókno szklane i wylewamy żywice wcześniej rozrobiona z utwardzaczem i po wyschnięciu kolejną warstwę . Nam zostało żywicy więc mogliśmy dać jeszcze jedną warstwę ale nie było potrzeby bo woda nie ucieka a pies się kąpie w oczku i nic nie dziurami jedynie kamienie z brzegu osuwa do oczka . Minus żywicy to chyba jego cena jest dość droga ale i dobra więc każdy musi przemyśleć czy mu się opłaca kupować żywicę .Mam nadzieję że pomogłem jeśli będą jakieś pytania chętnie odpowiem Kapliczka musiała być tu jest jej miejsce
Te palisady betonowe super sprawa, w sklepach budowlanych sporo kosztują niejednokrotnie przekraczają koszt kostki a Ty sam je robisz Co to za rurki masz na formę i jak to później wyciągasz?