Juki,draceny,beniaminki i inne roślinki AlfaXIII potrzebujące pomocy

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Hmmm... No i mam dylemat. Problem tkwi między chciejstwem a rozsądkiem ;:24
On już wypuszcza młode listki na czubkach gałązek. I tak się zastanawiam... po co to hodować skoro i tak się utnie? Może zacznę od tego: na czym polegać mają owe dobre warunki?
A może go jakoś lżej teraz przyciachać?
Podpowiedz proszę co będzie lepsze. Jak na razie trudno mi rozstrzygnąć :?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przespałam się z tematem. Rano pijąc kawkę pooglądałam go jeszcze raz dokładnie i jestem zdecydowana go ciąć. Niezbyt urokliwa mietła z niego :? :wink:

Parę dodatkowych zdjęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Potnij go tak

Obrazek

co zaś do warunków, daj mu zaraz po pocięciu dwa razy z rzędu wodę z biohumusem wymieszaną pół na pół a na podstawek nalej czystego biohumusu, zmniejsz mu podlewanie bo bez liści nie będzie tak intensywnie pobierał wody i możesz go łatwo zalać ponadto daj mu jasne stanowisko z którego nie będziesz go przestawiała jak zacznie sie już krzewić. Po miesiącu od cięcia zacznij małymi dawkami dawać dopiero nawóz mineralny. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zbieram się na odwagę i.... tnę :) Później pokażę co mi wyszło.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pierwsza tura.
Najpierw go powiązałam. Chcę by te dwa pieńki stały się jednym to raz. A dwa, by się wyprostowały. Wiązania co jakiś czas będę modyfikować.
No i przycięłam go nieco. Myślę, że za mało ale to już pozostawiam Twojej ocenie :lol:
Z drugiej strony nie chciałam chlastać za mocno... może to błąd? Skoryguj proszę :)
Zrobiłam fotki z czterech stron.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tutaj mam pytanko. Czy to się da ukorzenić?

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Wiązania pni idealnie, po sezonie powinny się zrosnąć, będą ciekawie wyglądały co zaś do cięcia proponuję jednak dość intensywniejsze tak jak zaznaczyłem na wcześniejszym zdjęciu, jak już mamy go prawidłowo prowadzić to tniemy ostro i czekamy na zakrzewienie. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nio dobra... pociacham więcej :)
A co z tym co obcięłam... nadaje się to do ukorzenienia?
x-C-j
---

Post »

Oczywiście do słoiczka z wodą. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Posiedziałam nieco z sekatorem w garści i... nic nie ucięłam :? Jutro go oskubię bardziej :)
Nie wiedziałam, że beniamina można ukorzenić w wodzie. Czytałam o jakichś czarach marach z oczkami. Nie powiem co zrozumiałam ;)
No ale jak się da w wodzie to super. Jakieś szczególne wymagania co do wody?
x-C-j
---

Post »

Jak się zdecydujesz na cięcie to śmiało tak jak teraz zaznaczyłem, nie zaszkodzisz mu, będzie co prawda łysy przez jakiś czas ale zasugerowałem sie też twoim zdaniem
Przespałam się z tematem. Rano pijąc kawkę pooglądałam go jeszcze raz dokładnie i jestem zdecydowana go ciąć. Niezbyt urokliwa mietła z niego
Obrazek

więc ciachaj i daj mu się krzewić nie bój sie bo to nie pomoże roślinie, co zaś sadzonek ja zawsze wkładałem do słoiczka z destylowana wodą i przeważnie 90% się ukorzeniało, ale możesz również wsadzić w ziemię dla fikusów wymieszaną pół na pół z piaskiem maczając najpierw w ukorzeniaczu a na doniczkę założyć szczelnie foliówkę śniadaniówkę lub uciętą i odwróconą do góry nogami przezroczystą butelkę plastikową. Sadzonki nie powinny być dłuższe niż trzy pary liści i 2 cm łodyżka pod ostatnią parą dolnych listków. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dodałeś mi otuchy i przekonałeś :) Tnę :? :)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I pocięte. Wydaje mi się, że jeszcze by go podciąć. Ale to już wolę byś sam ocenił :)

Obrazek Obrazek
I dziejszy "urobek" ;)
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Idealnie na fotce masz malutką tylko poprawkę.

Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I gotowe :)

Obrazek

Powiedz proszę jak długo trzeba czekać na zakrzewienie? Choć orientacyjnie :)
x-C-j
---

Post »

Gałązki powinny wybijać już po około trzech tygodniach do dwóch miesięcy ale by ładnie go zakrzewić i uformować to już około dwóch lat zabiegów i pielęgnacji. :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”