
Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Tak tak, już się zorientowałam ... po prostu widok nadzianych papryczek mnie oćmił i oszołomił
wybacz ...

Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2230
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Krakowa
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Sahe pisze:kaLo zdradź recepturę na nadzienie ... to co pokazałeś wygląda fantastycznie, z chęcią bym się poczęstowała![]()
Jak je teraz "zakonserwujesz" ?
Mniam, mniam ...


- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
KaLo,nie blanszowałeś tych papryczek? Wyglądają jak świeże 
Czy moze ktoś robił suszone papryczki w oleju? ( tak jak suszone pomidory). Domyślam się,że nadają sie do tego tylko te o trochę grubszych ściankach,bo inaczej zostanie sama skóra i pestki

Czy moze ktoś robił suszone papryczki w oleju? ( tak jak suszone pomidory). Domyślam się,że nadają sie do tego tylko te o trochę grubszych ściankach,bo inaczej zostanie sama skóra i pestki

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Tym razem nie blanszowałem,bo czasu nie było.Po blanszowaniu trzeba postawić dziurką w dół,żeby woda wyciekła i takie tam,zresztą i tak były pasteryzowane..Jeżeli robimy papryczki do bieżącego spożycia,to trzeba blanszować i zalewać gorącym olejem,wtedy nie są takie "żywe".Śniadanie było królewskie!Ilości soli,kwasku i cukru podane wcześniej,na mój smak ,są OK.Ostre jak cholera,PYCHOTA!
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Już je jadłeś?
A nie powinny tak postać z parę dni,żeby smaki się przegryzły?
Wydawało m i się,że tego kwasku trochę sporo,ale wiadomo,smaki się mieszają w słoiku,więc może jest ok. Jak nie spróbuję,to się nie dowiem
Ale u mnie jeszcze nie dojrzało tyle,żeby je przerabiać.Wszystko ,co czerwone lub żółte jest zżerane na bieżąco . Pewnie dopiero na początku września.
Ps. A "półpłaska Łyżeczka" znaczy pół płaskiej łyzeczki?

Wydawało m i się,że tego kwasku trochę sporo,ale wiadomo,smaki się mieszają w słoiku,więc może jest ok. Jak nie spróbuję,to się nie dowiem

Ps. A "półpłaska Łyżeczka" znaczy pół płaskiej łyzeczki?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
kaLo dwa pytania:
1. Jak najdłużej przechowywałeś te papryki.
2. Czy po dłuższym przechowywaniu nie kwaśnieje nadzienie ? Mi zawsze kwaśniało (po 2 miesiącach) ale ja robiłem z fety.
1. Jak najdłużej przechowywałeś te papryki.
2. Czy po dłuższym przechowywaniu nie kwaśnieje nadzienie ? Mi zawsze kwaśniało (po 2 miesiącach) ale ja robiłem z fety.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
krynka Może źle się wyraziłem, półpełna to pewnie pół pełnej
?Powiedżmy tak:czubata ,ale lekko potrząśnięta.Jeżeli coś jest półpłaskie ,to znaczy,że jest lekko wypukłe.Według Ciebie, było by wklęsłe
bzado Zeszłoroczne papryczki postawiłem na takim stojaku-kwietniku na balkonie ,żeby pod ręką były.Podczas wiosennych przygotowań znalazłem jeszcze dwa słoiczki
.Były OK.
Jak wspomniałem pasteryzuję papryczki.WKŁADAM DO ZIMNEJ WODY I NA ŚREDNIM OGNIU DOPROWADZAM DO WRZENIA.Jak zacznie bulgotać ,to dosłownie kilka minut i wyjmuję.Stawiam zakrętką w dół i zostawiam do wystygnięcia.Taka ilość kwasku i soli jest nie tylko dla smaku ale i dla konserwacji.Jak ktoś lubi ogórki konserwowe w takiej mocniejszej zalewie,to jest to podobne.
Tak,przyznaję się ,już jadłem
,ale pozwoliłem im wystygnąć i z tego powodu jestem z siebie dumny 


bzado Zeszłoroczne papryczki postawiłem na takim stojaku-kwietniku na balkonie ,żeby pod ręką były.Podczas wiosennych przygotowań znalazłem jeszcze dwa słoiczki

Jak wspomniałem pasteryzuję papryczki.WKŁADAM DO ZIMNEJ WODY I NA ŚREDNIM OGNIU DOPROWADZAM DO WRZENIA.Jak zacznie bulgotać ,to dosłownie kilka minut i wyjmuję.Stawiam zakrętką w dół i zostawiam do wystygnięcia.Taka ilość kwasku i soli jest nie tylko dla smaku ale i dla konserwacji.Jak ktoś lubi ogórki konserwowe w takiej mocniejszej zalewie,to jest to podobne.
Tak,przyznaję się ,już jadłem


Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
kaLo przymierzam się do wykonania Twojej wersji nadziewanej papryczki, z tym że jak na zupełnie pierwsze w życiu doświadczenie z przerabianiem jakichkolwiek papryczek (podkreślam - jakichkolwiek) mam pytanie: czy po nadzianiu surowych papryczek pastą z serków wg Twojej receptury, te serki w czasie pasteryzacji nie wypływają jakoś ze środka, nie roztapiają się itp. ?? W końcu serek to tłuszcz, a tłuszcz jak wiadomo w wysokiej temperaturze traci konsystencję. Hmmm ... Czyli rozumiem, że surowe papryki nadziane upychasz w słoiku, zalewasz zimnym olejem (??) a następnie pasteryzujesz kilka minut na wolnym ogniu tak ??
Mam jeszcze prośbę, gdybyś poza tą fotką przygotowanych papryk, mógł z łaski swojej zamieścić jeszcze "efekt końcowy" w postaci papryki podanej do zjedzenia, z pewnością przybliżyło by nam to efekt do jakiego mamy zmierzać we własnym wykonie tego smakołyku !!
P.S. Czy nadziana papryki umieszczasz w słoiku bardzo ciasno, i czy wyłącznie szpicami do dołu ?? Dziurka z nadzieniem ma być chyba u góry, czy nie przeszkodzi jak będzie w dół ??
Mam jeszcze prośbę, gdybyś poza tą fotką przygotowanych papryk, mógł z łaski swojej zamieścić jeszcze "efekt końcowy" w postaci papryki podanej do zjedzenia, z pewnością przybliżyło by nam to efekt do jakiego mamy zmierzać we własnym wykonie tego smakołyku !!
P.S. Czy nadziana papryki umieszczasz w słoiku bardzo ciasno, i czy wyłącznie szpicami do dołu ?? Dziurka z nadzieniem ma być chyba u góry, czy nie przeszkodzi jak będzie w dół ??
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
No i są!Wygląd słoiczków może nie za bardzo,trochę serka wypłynęło,ale nie dopilnowałem gotowania
,Bulgotały chyba pół godziny,bo ja siedziałem na FO!
Sahe papryczki strąkowe można wkładać i tak i tak ale dobrze jest odciąć końce,wtedy lepiej się napełniają i podczas gotowania powietrze ma którędy wyjść.Ricotta i Mascarpone to sery otrzymywane na gorąco i wysoka temperatura im nie szkodzi.Po gotowaniu są nadal kremowe.Następnym razem dodam odrobinę mąki ziemniaczanej to powinno poprawić zwięzłość farszu.


Sahe papryczki strąkowe można wkładać i tak i tak ale dobrze jest odciąć końce,wtedy lepiej się napełniają i podczas gotowania powietrze ma którędy wyjść.Ricotta i Mascarpone to sery otrzymywane na gorąco i wysoka temperatura im nie szkodzi.Po gotowaniu są nadal kremowe.Następnym razem dodam odrobinę mąki ziemniaczanej to powinno poprawić zwięzłość farszu.


Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Piękne !! $$ Apetyczne
jeśli chodzi o słoiczki to widzę, że masz standardowe - ale w łatwy sposób można im dodać elegancji poprzez nakrycie wieczka prostokątnym lub okrągłym wycinkiem papieru szarego do pakowania i przewiązanie dratwą ;) ja do tak przygotowanych słoików drukowałam jeszcze ekskluzywną czcionką podpis i wycinałam nożyczkami ze wzorkiem "wizytówkę" a następnie robiłam w jej rogu dziurkę dziurkaczem i dowiązywałam do słoika. Zaprezentuje w następnym poście.
I masz kaLo słoiczki, możesz śmiało obdarować kogoś bliskiego albo zabrać na posiadówkę ;)

I masz kaLo słoiczki, możesz śmiało obdarować kogoś bliskiego albo zabrać na posiadówkę ;)
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- kotfilemon
- 10p - Początkujący
- Posty: 11
- Od: 28 kwie 2014, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Jeden już podarowałem znajomej,zdegustowała na miejscu
,PŁAKAŁA,SAPAŁA,POPIJAŁA KAWĄ I ZAGRYZAŁA BUŁKĄ.Powiedziała,że nikogo częstować nie będzie, tylko sama zje do końca.Przepis oczywiście poszedł w świat.Bezcenne!
Kupiłem na bazarku kilogram Cyklona . Oj,będzie,będzie zabawa.
.https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... =BALKANICA


Kupiłem na bazarku kilogram Cyklona . Oj,będzie,będzie zabawa.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Kalo, czyli to są zblanszowane papryczki i dopiero nadziewane?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e65 ... 18102.html
Piszesz, że zalewasz gorącym olejem? Bo nie wiem czemu, ale padło pytanie, że zimnym?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e65 ... 18102.html
Piszesz, że zalewasz gorącym olejem? Bo nie wiem czemu, ale padło pytanie, że zimnym?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Te akurat nie były.Jeżeli robisz na przechowanie to i tak pasteryzujesz 5-10min. od momentu zagotowania.Jeżeli na szybko
...do bieżącego spożycia,to trzeba blanszować i zalewać gorącym olejem,wtedy nie są takie "żywe"