Papryka ostra - zastosowanie,przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Tak tak, już się zorientowałam ... po prostu widok nadzianych papryczek mnie oćmił i oszołomił :D wybacz ...
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Sahe pisze:kaLo zdradź recepturę na nadzienie ... to co pokazałeś wygląda fantastycznie, z chęcią bym się poczęstowała :)
Jak je teraz "zakonserwujesz" ?

Mniam, mniam ...
;:oj Rewelacja! Sama z chęcią spróbuję takie zrobić ;:173
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

KaLo,nie blanszowałeś tych papryczek? Wyglądają jak świeże :roll:

Czy moze ktoś robił suszone papryczki w oleju? ( tak jak suszone pomidory). Domyślam się,że nadają sie do tego tylko te o trochę grubszych ściankach,bo inaczej zostanie sama skóra i pestki :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Tym razem nie blanszowałem,bo czasu nie było.Po blanszowaniu trzeba postawić dziurką w dół,żeby woda wyciekła i takie tam,zresztą i tak były pasteryzowane..Jeżeli robimy papryczki do bieżącego spożycia,to trzeba blanszować i zalewać gorącym olejem,wtedy nie są takie "żywe".Śniadanie było królewskie!Ilości soli,kwasku i cukru podane wcześniej,na mój smak ,są OK.Ostre jak cholera,PYCHOTA!
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Już je jadłeś? ;:oj A nie powinny tak postać z parę dni,żeby smaki się przegryzły?
Wydawało m i się,że tego kwasku trochę sporo,ale wiadomo,smaki się mieszają w słoiku,więc może jest ok. Jak nie spróbuję,to się nie dowiem :) Ale u mnie jeszcze nie dojrzało tyle,żeby je przerabiać.Wszystko ,co czerwone lub żółte jest zżerane na bieżąco . Pewnie dopiero na początku września.

Ps. A "półpłaska Łyżeczka" znaczy pół płaskiej łyzeczki?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
bzado
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2008, o 12:21

Post »

kaLo dwa pytania:

1. Jak najdłużej przechowywałeś te papryki.

2. Czy po dłuższym przechowywaniu nie kwaśnieje nadzienie ? Mi zawsze kwaśniało (po 2 miesiącach) ale ja robiłem z fety.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krynka Może źle się wyraziłem, półpełna to pewnie pół pełnej :D ?Powiedżmy tak:czubata ,ale lekko potrząśnięta.Jeżeli coś jest półpłaskie ,to znaczy,że jest lekko wypukłe.Według Ciebie, było by wklęsłe ;:306
bzado Zeszłoroczne papryczki postawiłem na takim stojaku-kwietniku na balkonie ,żeby pod ręką były.Podczas wiosennych przygotowań znalazłem jeszcze dwa słoiczki ;:306 .Były OK.
Jak wspomniałem pasteryzuję papryczki.WKŁADAM DO ZIMNEJ WODY I NA ŚREDNIM OGNIU DOPROWADZAM DO WRZENIA.Jak zacznie bulgotać ,to dosłownie kilka minut i wyjmuję.Stawiam zakrętką w dół i zostawiam do wystygnięcia.Taka ilość kwasku i soli jest nie tylko dla smaku ale i dla konserwacji.Jak ktoś lubi ogórki konserwowe w takiej mocniejszej zalewie,to jest to podobne.

Tak,przyznaję się ,już jadłem ;:145 ,ale pozwoliłem im wystygnąć i z tego powodu jestem z siebie dumny :;230
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

kaLo przymierzam się do wykonania Twojej wersji nadziewanej papryczki, z tym że jak na zupełnie pierwsze w życiu doświadczenie z przerabianiem jakichkolwiek papryczek (podkreślam - jakichkolwiek) mam pytanie: czy po nadzianiu surowych papryczek pastą z serków wg Twojej receptury, te serki w czasie pasteryzacji nie wypływają jakoś ze środka, nie roztapiają się itp. ?? W końcu serek to tłuszcz, a tłuszcz jak wiadomo w wysokiej temperaturze traci konsystencję. Hmmm ... Czyli rozumiem, że surowe papryki nadziane upychasz w słoiku, zalewasz zimnym olejem (??) a następnie pasteryzujesz kilka minut na wolnym ogniu tak ??

Mam jeszcze prośbę, gdybyś poza tą fotką przygotowanych papryk, mógł z łaski swojej zamieścić jeszcze "efekt końcowy" w postaci papryki podanej do zjedzenia, z pewnością przybliżyło by nam to efekt do jakiego mamy zmierzać we własnym wykonie tego smakołyku !!

P.S. Czy nadziana papryki umieszczasz w słoiku bardzo ciasno, i czy wyłącznie szpicami do dołu ?? Dziurka z nadzieniem ma być chyba u góry, czy nie przeszkodzi jak będzie w dół ??
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit modelki wyraziły zgodę na sesję zdjęciową przy świetle dziennym.Jutro będą hot focie ;:108
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i są!Wygląd słoiczków może nie za bardzo,trochę serka wypłynęło,ale nie dopilnowałem gotowania ;:14 ,Bulgotały chyba pół godziny,bo ja siedziałem na FO!
Sahe papryczki strąkowe można wkładać i tak i tak ale dobrze jest odciąć końce,wtedy lepiej się napełniają i podczas gotowania powietrze ma którędy wyjść.Ricotta i Mascarpone to sery otrzymywane na gorąco i wysoka temperatura im nie szkodzi.Po gotowaniu są nadal kremowe.Następnym razem dodam odrobinę mąki ziemniaczanej to powinno poprawić zwięzłość farszu.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Piękne !! $$ Apetyczne :) jeśli chodzi o słoiczki to widzę, że masz standardowe - ale w łatwy sposób można im dodać elegancji poprzez nakrycie wieczka prostokątnym lub okrągłym wycinkiem papieru szarego do pakowania i przewiązanie dratwą ;) ja do tak przygotowanych słoików drukowałam jeszcze ekskluzywną czcionką podpis i wycinałam nożyczkami ze wzorkiem "wizytówkę" a następnie robiłam w jej rogu dziurkę dziurkaczem i dowiązywałam do słoika. Zaprezentuje w następnym poście.

I masz kaLo słoiczki, możesz śmiało obdarować kogoś bliskiego albo zabrać na posiadówkę ;)
Awatar użytkownika
kotfilemon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 kwie 2014, o 13:32

Post »

Wyglądają świetnie, znam takie pakowane papryczki ze sklepu, ale może być faktycznie ciekawym pomysłem zrobienie ich samemu. Serek mascarpone lubię bardzo Obrazek Dzięki za podzielenie się przepisem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden już podarowałem znajomej,zdegustowała na miejscu ;:161 ,PŁAKAŁA,SAPAŁA,POPIJAŁA KAWĄ I ZAGRYZAŁA BUŁKĄ.Powiedziała,że nikogo częstować nie będzie, tylko sama zje do końca.Przepis oczywiście poszedł w świat.Bezcenne! ;:170
Kupiłem na bazarku kilogram Cyklona . Oj,będzie,będzie zabawa. :;230 .https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... =BALKANICA
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Kalo, czyli to są zblanszowane papryczki i dopiero nadziewane?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e65 ... 18102.html

Piszesz, że zalewasz gorącym olejem? Bo nie wiem czemu, ale padło pytanie, że zimnym?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te akurat nie były.Jeżeli robisz na przechowanie to i tak pasteryzujesz 5-10min. od momentu zagotowania.Jeżeli na szybko
...do bieżącego spożycia,to trzeba blanszować i zalewać gorącym olejem,wtedy nie są takie "żywe"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”