Te robactwo to mi spędza sen z oczu. Mam na balkonie zwykłe bratki, któte od marca cały czas kwitną a teraz je zatakowały te wredoty mszyce . Pędzika u różowego pięknisia szkoda a takich braci syjamskich też w tej chwili mam tylko zrośniętych dupkami więc tak spektakularnie to nie wygląda.
gapapl pisze:Żółty to jest typowa miniaturka czy phalaenopsis medium ?
Typowa miniaturka.Kwitła u mnie już 2 razy Zawsze na jednym pędzie i tylko 5-6 kwiatów .To zdjęcie zrobiłam 2 tyg.temu przed rozpoczęciem walki z przędziorami.W tej chwili wygląda już mniej elegancko
Nie mam z nimi kłopotu..Jedne kwitną częściej ,inne rzadziej...Z tym że ja ich nie trzymam w zakupionym podłożu tylko zaraz przesadzam do trochę większej doniczusi i własnego podłoża
Żadna tajemnica Podłoże extra drobne mieszam z seramisem i skorupkami cedrowymi a doniczki mają średnicę 7 cm i są dodatkowo podziurkowane po bokach.Kilkuletnie miniaturki z bardziej rozbudowanym systemem korzeniowym siedzą w doniczkach o średnicy 8 cm w identycznym podłożu.Nie mam odwagi uprawiać w spagnum .Jutro wrzucę fotki jak to wygląda
Witaj Marzenko
W jakimś markecie ...
Obiecałam pokazać w jakim podłożu i doniczkach rosną moje miniaturki więc pstryknęłam przed chwilą tak na szybko
Poczekam żeby pojawiło się chociaż trochę słońca i zrobię sesję sabotkowi bo właśnie zakwitł