Mój taras tego lata zapraszam
- Olinek12
- 50p
- Od: 25 cze 2014, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój taras tego lata zapraszam
Kwiatuszki fuksji wyglądają jak sukieneczki. Nigdy jakoś szczególnie mi się nie podobały fuksje ale oglądając na forum te wszystkie piękne odmiany chyba w przyszłym roku sobie zafunduje. Ostatnie zakupy bardzo udane 

Pozdrawiam Ola
Jakaś moc jest w tych fuksjach ,że niby nic wielkiego a przyciągają i chwytają za serce. Ja jeszcze miesiąc temu, dwa miesiące jak kupowałam swoje wszystkie kwiaty po ogrodniczych nawet nie spojrzałam na fuksje. Teraz wchodząc oglądam się głównie za fuksją . Jedyny problem który hamuje mnie przed kupowaniem to usytuowanie mojego tarasu. To w większości taras południowo zachodni i jest tam bardzo słonecznie i gorąco. A fuksja tego nie lubi. Jedno jedyne miejsce gdzie w miarę cień i już tam jedna wisi, ale jeszcze miejsce muszę wygospodarować na kilka- jak uda mi się na takie okazy natrafić .
U mnie raj na ziemi maja oleandry i bugenville , reszta daje radę ale ile ja się koło tego nachodzę .Wczoraj 2 godz wszystko podlewałam ,każdego nawoziłam a różne nawozy dla różnych krzaków . Jest tego trochę ,chociaż to dla mnie czysta przyjemność
U mnie raj na ziemi maja oleandry i bugenville , reszta daje radę ale ile ja się koło tego nachodzę .Wczoraj 2 godz wszystko podlewałam ,każdego nawoziłam a różne nawozy dla różnych krzaków . Jest tego trochę ,chociaż to dla mnie czysta przyjemność
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Pięknie ukwiecony masz taras. Sundaville wspaniale rozrośnięte 

- Olinek12
- 50p
- Od: 25 cze 2014, o 15:32
Fajnie się ogląda takie ilości kwiatów na tarasie lub w ogrodzie, ale rzadko myśli się o tym ile właściciel musi włożyć w to pracy i ile czasu to zajmuje żeby roślinki ładnie rosły.
Pozdrawiam Ola
- Krysia39
- 200p
- Od: 10 wrz 2012, o 22:23
Witam jedno słowo które chcę powiedzieć to CUDOWNIE 

Powiem Wam zupełnie szczerze że wasze wpisy są dla mnie ogromnie motywujące . Nawet nie myślałam że tyle osób zechce zajrzeć do mojego wątku .Bardzo serdecznie dziękuję i zachęcam do zaglądania a ja postaram się na bieżąco wrzucać fotki i pisać jak moje kwiaty .
Po dzisiejszych upałach prawie 40 stopniowych poszła taka zlewa i burza z piorunami, że myślałam że taras mi z dachu zmiecie. Nie wiadomo było co ratować , dobrze że trochę wcześniej zabezpieczyłam te wiszące donice. Gdzie ja bym ich póżniej szukała

Po dzisiejszych upałach prawie 40 stopniowych poszła taka zlewa i burza z piorunami, że myślałam że taras mi z dachu zmiecie. Nie wiadomo było co ratować , dobrze że trochę wcześniej zabezpieczyłam te wiszące donice. Gdzie ja bym ich póżniej szukała

- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
U nas się kołowało z godzinkę ale nic z tego nie było, dwie kropelki deszczu i tyle. Właśnie skończyłam podlewać kwiatki
przez te upały dwie fuksje mi oklapły, mam nadzieję że się podniosą 

Dwa dni przechodziły u nas burze i ulewy , ale nawet kwiaty się uchowały tzn ja je uchowałam .Wszystko starałam się zabezpieczyć bo tak mi zawsze szkoda jak się coś zmarnuje.
Kilka dzisiejszych fotek
Kilka dzisiejszych fotek
- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Balkon marzenie , kwiaty śliczne , a petunia która posiałaś z nasion niesamowita ! 

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
i tak dla porównania oleander kupiony w kwietniu i teraz jak kwitnie

-- 9 lip 2014, o 20:41 --

-- 9 lip 2014, o 20:43 --

i petunia ma piękny kolor i fajnie rośnie
Dzisiaj tez przesadziłam sundaviile czerwonego bo wisiał w małym amplu i nie sądziłam że tak szybko się rozrośnie . Więc doczekał się większej donicy i kratki ,teraz może dawać czadu

i tak dla orientacji wielkości z boku moje dziewczyny starsza ma 140 wzrostu
Kolejna pozycja to scewola.Nie wiem dlaczego to roślina mało popularna, bynajmniej tak mi się wydaje bo tu na forum nic się o niej nie piszę .
Mnie osobiście ona zachwyca, w rzeczywistości jest piękna .
U mnie rośnie na południowej stronie tarasu na pełnym słońcu.
Na drugi rok kupię jej dużo więcej i może do skrzynek z czymś białym posadzę -zobaczymy

I tunbergia dalej kwitnie ,nasiona siałam jako mix ,ale gdzie tu szukać różnych kolorów ???

-- 9 lip 2014, o 20:41 --

-- 9 lip 2014, o 20:43 --

i petunia ma piękny kolor i fajnie rośnie
Dzisiaj tez przesadziłam sundaviile czerwonego bo wisiał w małym amplu i nie sądziłam że tak szybko się rozrośnie . Więc doczekał się większej donicy i kratki ,teraz może dawać czadu

i tak dla orientacji wielkości z boku moje dziewczyny starsza ma 140 wzrostu

Kolejna pozycja to scewola.Nie wiem dlaczego to roślina mało popularna, bynajmniej tak mi się wydaje bo tu na forum nic się o niej nie piszę .
Mnie osobiście ona zachwyca, w rzeczywistości jest piękna .
U mnie rośnie na południowej stronie tarasu na pełnym słońcu.
Na drugi rok kupię jej dużo więcej i może do skrzynek z czymś białym posadzę -zobaczymy

I tunbergia dalej kwitnie ,nasiona siałam jako mix ,ale gdzie tu szukać różnych kolorów ???

- MagdaB2701
- 200p
- Od: 26 cze 2013, o 16:34
U nas burzy nie widać,nie słychać w niedzielę coś się zansilo ale w sumie nic z tego nie wyszło.Twój taras na żywo to dopiero raj dla oczu na pewno,wszystkie rośliny masz takie dorodne,piękne i bardzo różne.Bardzo przyjemnie ogląda się Twój taras.
Trawa VERTIGO rośnie w potęgę i nawet pozwala lobelii spokojnie kwitnąć ,ciekawe czy uda mi się tę trawę przezimować ?? 
Magda tak różnorodny to on jest z pewnością .A moim założeniem na wstępie było :,, Taras jednorodny - dwa może 3 gatunki kwiatów i tyle,, Niestety planu nie udało wprowadzić się w życie ,bo z każdą wizytą w ogrodniczym sklepie wracałam nie z jednym , dwoma czy trzema kwiatami . Ja wracałam samochodem pełnym kwiatów. Mój M. nie pozwala mi już do takich sklepów zachodzić ,bo wie że nie wrócę z pustymi rękami. No cóż-siła wyższa
I tak to taras zapełnił się różnościami
Pelargonie też w pełni kwitną , dostają dużo nawozu i efekt murowany

I oczywiście siane z nasionek zaczynają ładnie kwitnąć

i jeszcze czerwone pełne pnące moje ze szczepek ,które robiłam wiosną

To i jeszcze niecierpki posadzone z kuflikiem

-- 9 lip 2014, o 22:06 --
I na koniec moja miłość w kwiatach bugenville

-- 9 lip 2014, o 22:08 --
Oo... i fukscja trochę umordowana tymi upałami ,ale daje radę .

-- 9 lip 2014, o 22:14 --
I przybyło kilka niecierpków

i jeden jako gratis do większych ogrodniczych zakupów - to nowa odmiana typowo na słońce, ale jakoś wątpię że da radę w słońcu

I na koniec pokażę Wam jakiego mam pomocnika, który jest mistrzem w noszeniu rano suchych kwiatów w zębach z tarasu do domu .

Magda tak różnorodny to on jest z pewnością .A moim założeniem na wstępie było :,, Taras jednorodny - dwa może 3 gatunki kwiatów i tyle,, Niestety planu nie udało wprowadzić się w życie ,bo z każdą wizytą w ogrodniczym sklepie wracałam nie z jednym , dwoma czy trzema kwiatami . Ja wracałam samochodem pełnym kwiatów. Mój M. nie pozwala mi już do takich sklepów zachodzić ,bo wie że nie wrócę z pustymi rękami. No cóż-siła wyższa

I tak to taras zapełnił się różnościami
Pelargonie też w pełni kwitną , dostają dużo nawozu i efekt murowany

I oczywiście siane z nasionek zaczynają ładnie kwitnąć

i jeszcze czerwone pełne pnące moje ze szczepek ,które robiłam wiosną

To i jeszcze niecierpki posadzone z kuflikiem

-- 9 lip 2014, o 22:06 --
I na koniec moja miłość w kwiatach bugenville

-- 9 lip 2014, o 22:08 --
Oo... i fukscja trochę umordowana tymi upałami ,ale daje radę .

-- 9 lip 2014, o 22:14 --
I przybyło kilka niecierpków

i jeden jako gratis do większych ogrodniczych zakupów - to nowa odmiana typowo na słońce, ale jakoś wątpię że da radę w słońcu

I na koniec pokażę Wam jakiego mam pomocnika, który jest mistrzem w noszeniu rano suchych kwiatów w zębach z tarasu do domu .

- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale Ci kwitną pelargonie
Wyglądają jak z jakiegoś katalogu
Powiedz w skrzyneczkach o jakiej długości je masz i po ile sadzonek wsadzonych w skrzyneczkę?
Mieć taki taras..ehh..marzenie
Nie samochodem, ale tirem bym do domu wracała 

Powiedz w skrzyneczkach o jakiej długości je masz i po ile sadzonek wsadzonych w skrzyneczkę?
Mieć taki taras..ehh..marzenie

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
ALENKA no masz racje co do tira - dobrze że go nie mam

Pytasz po ile pelargonii jest w skrzynkach ? Tych różowych na skrzynie 100 cm wsadziłam 4 pelargonie i jedną lobelię ,którą i tak bardzo przygłuszyły . Skrzynki mam samo nawadniające . A w tych czerwonych na oknie jest 3 skrzynki po 3 sadzonki w każdej .To też moje które sama zaszczepiłam tylko one maja 3 rok i z nich zrobiłam kilka skrzynek i też po 3 szt dawałam na skrzynkę. Tam wyżej jest zdjęcie z nich to te z białą kaszką . Ja jesienią wszystkie pelargonie obcinam tak prawie po ziemi i tak zostawiam na całą zimę a z tego co obetnę ( jest tego ogromna kopica) robię sadzonki ukorzeniam w wodzie a na wiosnę mam dużo ładnych sadzonek .Dużo daję nawozu i dlatego tak rosną .

Pytasz po ile pelargonii jest w skrzynkach ? Tych różowych na skrzynie 100 cm wsadziłam 4 pelargonie i jedną lobelię ,którą i tak bardzo przygłuszyły . Skrzynki mam samo nawadniające . A w tych czerwonych na oknie jest 3 skrzynki po 3 sadzonki w każdej .To też moje które sama zaszczepiłam tylko one maja 3 rok i z nich zrobiłam kilka skrzynek i też po 3 szt dawałam na skrzynkę. Tam wyżej jest zdjęcie z nich to te z białą kaszką . Ja jesienią wszystkie pelargonie obcinam tak prawie po ziemi i tak zostawiam na całą zimę a z tego co obetnę ( jest tego ogromna kopica) robię sadzonki ukorzeniam w wodzie a na wiosnę mam dużo ładnych sadzonek .Dużo daję nawozu i dlatego tak rosną .
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Bardzo pięknie ukwiecony taras, pelargonie szaleją jak widać, niecierpki również nie leniuchują
, a tą swoją bugenvilą kusisz będę musiał poszukać tej roślinki, bardzo ładnie wygląda