Witaj
opvea! Korzenie potrzebują
tlenu. W naturze falki są przyczepione do korony drzew. Jeśli umieścisz tak storczyka w wodzie to najprawdopodobniej zgnije. Widziałaś na tym nagraniu kobieta trzymała storczyki w szklanych wazonach w keramzycie. Najprawdopodobniej dlatego był taki wynik tej akcji, że korzenie jej kwiatom pogniły (a nie tak jak twierdziła trzymając w mchu- chyba, że było tak rzeczywiście i zalewała storczyka na amen albo mech był stary i się rozkładał i nie było dostępu powietrza). Tak czy inaczej nie stosowałam i nie słyszałam o tej metodzie. Sama mam jednego zdechlaka ale umieściłam go
nad wodą (możesz zobaczyć w moim wątku w jaki sposób został umieszczony) i zraszam mu korzenie codziennie wczesnym porankiem.
P.S. nawet niektórzy amerykanie w komentarzach poniżej filmiku wypowiadali się, że to szczyt idiotyzmu żeby tak trzymać storczyki
Zauważ też, że laska wypowiada się niepewnie i prosi o komentarze i opinie na temat ratowania storczyka w ten sposób (więc najprawdopodobniej to jest jej eksperyment:)
Pozdrawiam Serdecznie!
-- 22 lip 2014, o 21:15 --
Co do ręcznej metody sprawdzania światła to facet zaznaczył, ze należy to sprawdzać o różnych porach dnia i w różnych porach roku
Mam nadzieje, że znajdziesz miejsce dla podopiecznych. Pamiętaj jest lato, więc jeśli masz okno wychodzące na wschód czy zachód to wystarczy jakieś 80 cm od szyby i powinno byc